• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 18 °C

GELECEĞİ BESLEYİN

23.03.2017 18:54
MELİSA KARATAŞ / YAZAR

MELİSA KARATAŞ / YAZAR

 

Çocukların sağlıklı bir hayata sahip olabilmeleri için beslenmelerine dikkat etmek çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme ile özellikle okul çağındaki çocukların zihin gelişimlerine katkıda bulunarak, derslere konsantre olmalarını sağlayıp okul başarıları artırılabilir. Bu nedenle çocukların beslenmesinde ilk hedef ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralin karşılanmasıdır. Özelikle okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar beslenme alışkanlıklarını bu dönemde kazanmakta ve ilerleyen dönemlerde gelişen damak tatları ve alışkanlıkları değişmemektedir. Çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için altın beslenme önerilerine kulak verin;

YILDIZ BESİN: YUMURTA

Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı yumurtadır. İçeriğindeki Kolin vitamini, çinko ve selenyum ile çocuğunuzun beyin gelişimine ve hafızasını kuvvetlendirmesine yardımcı olmaktadır. Çocukların yıldız besini olarak görülen yumurta haftanın en az 5 günü tüketilmesine özen gösterilmelidir.

KALSİYUM DEPOSU: SÜT - YOĞURT

Süt, kemik gelişimi ve dişlerin oluşumuna katkı sağlayan kalsiyumu yeterli miktarda içermektedir. Çocukların günde iki bardak süt ve bununla birlikte yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini tüketmesi günlük kalsiyum ihtiyacını harika bir şekilde karşılamaktadır. Çocukların süt tüketimiyle ilgili yapılan hatalardan biri ebeveynlerin yağsız süt ve süt ürünlerine karşı cephe almalarıdır. Amerikan Pediatri Akademisi, Amerikan Diyetetik Derneği ve İngiliz Diyetetik Derneği; çocuk beslenmesinde 1 yaşından itibaren yağı azaltılmış süt ve ürünlerini, 2 yaşından itibaren yağsız süt ve ürünlerini önermektedir.

EN ZEKİ BESİN: BALIK

Balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri çocuklarda merkezi sinir sistemi, beyin ve beden gelişimi için çok önemlidir. Büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların öğrenme yeteneğini balık ile artırın. Haftada en az 2-3 kez yenilmesini tavsiye ediyorum. Bu beslenmeye destek olarak sabahları 2 adet ceviz içi tüketilmesi diğer günler için omega-3 ihtiyacını karşılayacaktır.

DOYURUCU BESİN: TAHIL

Tahıllar besleyici ve doyurucu olması ile sofraların vazgeçilmez besin maddeleridir. Bitkisel protein kaynağı olan tahıllar, B vitaminlerinden ve selenyumdan zengin olup içerdikleri minerallerle de çocuk beslenmesinde çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle tahıllardan en çok tüketilen ekmek grubu tam tahıllı tercih edilmelidir.

GÜÇLÜ BİR BEYİN İÇİN ÇİNKO

Beyin ve gözde en çok bulunan mineral çinkodur. Boy ve saçların uzaması, koku-tat almada, büyüme ve gelişmede görevli önemli bir mineraldir. Yetersizliğinde zihinsel kapasitenin azalması ile gelişme geriliği görülebilmektedir. Çocuğunuzun düzenli olarak et ve et ürünleri, deniz ürünleri, badem, ceviz, fıstık gibi kuru yemişler, ıspanak, bamya,

kuşkonmaz, bezelyeden hazırlanan sebze yemekleri ve tam tahılları tüketmesi günlük çinko ihtiyacını karşılayacaktır.

Yukarıda saydıklarım çocuk beslenmesinde vazgeçilmez besinlerdir. Bu besinlere dikkat edilmeli ve tüketimine özen gösterilmelidir. Bunun haricinde değinmek istediğim konulardan biri çocuklara hazırlanan tabaklardır. Çocukların tabaklarında besin çeşitliği önemlidir. Çocuğunuzun ana öğünlerinde her besin grubundan olmasına dikkat edilmelidir. Bunun haricinde sebze ve meyvelerin renk gücünden faydalanılmalıdır. Unutmayın gelecek çocuklarda gizli ve bunun sağlam temellerde olması içinde beslenme önemlidir.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim