• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Gümüşhane : 14 °C
  • Trabzon : 13 °C

PROSTAT BÜYÜMESİNDE BESLENME

13.04.2017 14:00
MELİSA KARATAŞ / YAZAR

MELİSA KARATAŞ / YAZAR

 

      Prostat büyümesi, erkeklerde bulunan prostat bezinin anormal büyümesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Büyüme sebebi, kötü huylu tümörler değildir. Fakat gece idrar yapmama veya zorlanma nedeniyle sıkça uyanma gibi problemler sebebiyle yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır.

      Prostat büyümesi, erkeklerin çoğunda gözlenen ve yaş arttıkça görülme riski yükselen bir sağlık sorunudur. Yapılan araştırmalarda atmış yaşındaki erkeklerin %50’sinde, seksen yaşını aşmış erkeklerde ise görülme oranı %90 civarındadır. Genellikle yaşla birlikte azalan erkeklik hormonu seviyesi ile ilişkilendirilir.

      Prostat büyümesi; PSA testi, ultrason, idrar analizi veya idrar akış hızı gibi ölçümlerle teşhisi yalnızca uzman doktor tarafından konulabilir. Kişilerin kendi kendilerine teşhis koyup, kendilerince tedavi yöntemlerine başvurması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Prostat büyümesi saptanan kişinin beslenmesinde bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir:

  • Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmelidir; İdrara çıkmakta yaşanan güçlük hastanın gece boyunca birkaç sefer uyanmasına neden olabilir. Bu nedenle sıvı tüketimi yatmaya 2 saat kala kesilmelidir. Fakat idrara çıkmakta yaşanan güçlük sıvı tüketiminin azalmasına neden olmamalıdır.

 

  •  Kafeinli İçeceklerden Uzak Durulmalıdır; Kafein içerikli çay, kahve, asitli içecekler vücuttan idrarla sıvı atımını hızlandırdığından ve arttırdığından ötürü prostat büyümesi olan kişilerin, kafeinli içecek tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir.

   Prostat büyümesi olan kişilerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskleri yükseldiğinden ötürü yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemlerini desteklemeleri gerekmektedir. Bunun için antioksidanı yüksek gıdalar; sarımsak, soğan, yaban mersini, barbunya, enginar ve böğürtlen gibi besinler tercih edilebilir.  

  • Kolesterolü Yükseltecek Gıdalardan Uzak Durulmalıdır; Prostat büyümesi olan erkeklerde kan kolesterol seviyelerinin yüksek olması genelde beklenen bir durumdur. Kan kolesterolünün yüksek olması ise prostat bezine daha çok zarar vermesine neden olabilir.

            Prostat sorunu yaşayan kişiler kolesterolü azaltmak için;

— Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edilmelidir.

—Yağlı et çeşitleri, tavuk ve hindinin derisi, kavrulmuş etler tüketilmemelidir.

— Yağlı soslar ve kremalar tercih edilmemelidir.

— Yemeklerde ve salatada sıvıyağlar tercih edilmelidir.

—Ambalajlı ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.

— Kızartma türü besinlerin tüketimi minimuma indirilmelidir. Bu pişirme tekniği yerine fırında, ızgara, haşlama veya buğulama tercih edilebilir.

—Katı yağlar, margarin ve trans yağ tüketiminden kaçınılmalı bunun yerine başta zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağlar tüketilmelidir.

    Prostat Büyümesine İyi Gelen Besinler;

  • Fındık, badem veya cevizin günlük beslenme programında 1 avuç içi kadar olması prostat büyümesine iyi gelmektedir.
  • Posa tüketimi artırılması bağırsak sağlığını etkileyerek prostat büyümesine iyi gelecektir. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, sebze ve meyve tüketimini artırarak günlük posa ihtiyacını fazlasıyla karşılıya bilirsiniz.
  • Her ana öğünlerde mutlaka sebzeli yemekler ve yanına salata, meyve suları veya kuru meyvelerle sebze ve meyve tüketimini artırabilirsiniz.
  • Domates içerdiği likopen isimli madde ile prostat kanseri riskini azaltır. Bu nedenle prostat büyümesi olanların günde 5–7 adet domates veya salçalı besinler tüketmesi önerilmektedir.
  • Soya ürünlerinin içerdiği fito-östrojenler, prostat büyümesi olan kişilerin idrar çıkışını kolaylaştırdığı ve idrar kesesinde kalan idrar miktarını azalttığı bilimsel çalışmalarla da belirlenmiştir. Günde 100 gram kadar soya fasulyesi, soya filizi veya soya sütü tüketilebilir.
  • Her gün 10 – 15 dakika güneşlenmek prostat büyümesini olumlu yönde etkileyecektir.
  • Özellikle diyetle alınan kalsiyum, D vitaminini aktif forma dönüşmesini engelleyebilir. Bu nedenle günlük kalsiyum ihtiyacından fazlası tüketilmemelidir.
  • Yapılan araştırmalarda düzenli olarak fiziksel aktivitenin yapılması prostat büyümesinde anlamlı derecede düzelmeler olduğu saptanmıştır.
  • Şekerli ve unlu gıdalar mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Unutmayın diyet parmak izi gibidir. Bu nedenle sadece prostat büyümesi dışında farklı sağlık sorunları olan kişilerin beslenme desteği uygulamadan önce mutlaka doktor ve diyetisyeninize danışması gerekmektedir.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim