• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 15 °C

GELECEĞİ BESLEYİN

20.03.2017 18:21
MELİSA KARATAŞ / YAZAR

MELİSA KARATAŞ / YAZAR

 

       Konu çocukların beslenmesi olunca ebeveynler aslan kesilmektedir. Her zaman sizin söyledikleriniz yenilecek, yapılacak ve sizin istediğiniz davranışlar sergilenecek sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Geleceğin hazinesi olan çocukların beslenmesinde çoğu aile sıkıntı yaşamaktadır. Fakat çocukların özgür bir birey oldukları unutmalarıdır. Bebekler bile doyduklarında başlarını sallayarak veya çevirerek tepki verirken, çocukların ne yiyeceğine ve ne kadar yiyeceğine biz büyükler karar veriyoruz. Peki sizce bu ne kadar doğru? Çocuğunuza seçim yapmaya izin verin, bırakın masada duran yemeklerden hangisini ve ne kadar yemek istediğine kendi karar versin. Unutmayın yapılan her baskı çocuğu besinlerden uzaklaştırır. Bu kötülüğü ne çocuğunuza ne kendinize yapın. Eğer tek çeşit yemek varsa, bugün hangi tabakta yemek istersin veya hangi bardağı kullanalım gibi seçim cümleleri çocuğunuzu mutlu edecektir.

      Yemekler seçilmiş olabilir ama küçük meleklerin bizi masada taklit etmeyi sevdiği unutulmamalıdır. Anne ve babalar çocukların kahramanıdır ve en büyük rol modelleridir. Tabi ki de masada en büyük ilgiyi ebeveynler toplamaktadır. Sizin yemekleri seçtiğiniz fark edildiğinde bunu emin olun çocuklar da tekrarlayacaktır. Çocuklara düzgün bir beslenme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız ilk olarak kendiniz yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. Örneğin anne ve babayı çikolata yediğini gören çocuğa sen yiyemezsin diyemezsiniz. Bunun için dolapların gözündeki yiyecek ve içecekleri sonra alış veriş listelerinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

YEMEKLERİ ÖDÜL VEYA CEZA OLARAK KULLANMA!

         Beslenmek, canlıların gereksinim duyduğu zorunlu bir ihtiyaçtır. Bu yüzden çocuklara bunun bir ihtiyaç olduğu anlatılmalıdır. Ebeveynlerin yaptıkları hatalarından biride “ Yemeğini bitirirsen çikolata yiyebilirsin, çizgi film izleyebilirsin veya oyun oynayabilirsin”  gibi kullanılan cümleler çocuklarda yanlış bir algı oluşmaktadır. Çocuklara yemeğin ihtiyaç olduğunu onun anlayacağı şekilde anlatılmalıdır.

Bir Yemek İlk Önce Gözle Sonra Burunla En Son Ağızla Yenir

       Nasıl biz yetişkinler iyi sunulan bir yemekte iştahımız kabarırsa aynısı çocuklar içinde geçerlidir. Çocuklarında görsel bir zevki vardır ve buna uygun sunulan bir yemekten kendileri alıkoyamazlar. İnternetten sunum tabaklarını örnek alıp hazırlayabilirsiniz. Eğer çocuk yeni bir besinle ilk defa tanışacaksa tüketmek istemeyebilir ama hemen pes etmek yok. Yapılacak yemek en az 10 kez aralıklı olarak denenmelidir ve bu konuda sabırlı olunmalıdır, sonuçta onlar besinlerle ilk defa tanışıyor. Bu arada şu da unutulmamalıdır. Bizler bile yaşamımızda karmaşık yemeklerden çekiniriz çünkü içinde neler var, bunlar bize farklı bir etki yapabilir mi? Bilmiyoruz. Bu nedenle bizler bile şüpheyle yaklaşırken, çocuklarında çeşitli besinlerden hazırlanan yemeklere bu tepki göstermeleri gayet normaldir.

      Çocuklarla birlikte hazırlanan yemekleri vakit kaybı olarak görmeyin. Evet sizi biraz yorabilir, belki de ortalığın dağınıklığına neden olabilir ama çocukların besinleri iyi tanıması için bu çok güzel bir yöntemdir.

      Maalesef ki tüm yapılanlara karşı başarısız oldunuz o zaman acil kurtarma operasyonu başlıyor. En sık karşılaştığım sorun çocuklar haşlanmış yumurtayı sevmiyor olmasıdır. O zaman annelere önerim; omlet yapmaları veya yapılan çorbaların içine yumurta kırmaları iyi bir kurtarıcı fikir olacaktır. Bir diğer besin olan etin tüketimi ile ilgili sıkıntı yaşanılmaktadır. Genelde kıyma olarak sebzelerle karıştırılarak verilmesi çocukların et tüketimini kolaylaştırmaktadır.

     Bu yazımda ebeveynlerin çocuklara beslenmesindeki önemine değindim. Bir dahaki hafta çocukların beslenmesinde yapılan hatalara değineceğim. Unutmayın güzel bir gelecek için en önemli yatırım çocukların sağlığıdır. Bunun içinde yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.

Gümüşhane Üniversitesi

Stj. Dyt. Melisa KARATAŞ

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim