• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

DİYET YAPARKEN EN SIK RASTLANILAN SORUN : KONSTİPASYON

13.07.2017 10:02
Behice Kireçci / Köşe Yazarı

Behice Kireçci / Köşe Yazarı

Konstipasyon diğer adıyla kabızlık, sindirim sistemi hastalıkları arasında tedavi edilmemesi durumunda, yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bilinenin aksine tedavisi çok zor olmamakta birlikte sağlıklı beslenme yöntemleriyle birlikte kolayca önlenebilir.

Konstipasyon( kabızlık) genelde dışkının çok sert olması veya yapmada zorluk olarak tarif edilmektedir. Ancak konstipasyon bir hastalık değil bir sonuçtur. Posasız beslenme , yetersiz su tüketimi , hareketsiz yaşam tarzı gibi davranışlar konstipasyona neden olan başlıca faktörlerdir. Tüm bunların dışında : Parkinson hastalığı, multiple skleroz, Alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıklar da konstipasyona neden olabilmektedir. 

Konstipasyon herhangi bir hastalığı bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, ciddi bir hastalığın komplikasyonu olarak da kendini gösterebilir. Bu tür durumlar da öncelikli bilinen birincil hastalık tedavi edilmeli konstipasyon sorununa öyle geçilmelidir. Eğer sorun herhangi bir hastalıktan dolayı oluşmadıysa bağırsak hareketlerini artırıcı ajanlarla tedaviye başlanabilir. Örneğin posalar bu ajanlara en güzel örnektir.  Yani tam tahıl besinler, sebzeler , meyveler (özellikle kabuğu ile yenilen meyveleri temiz bir şekilde yıkadıktan sonra kabuğuyla tüketiniz.) kurubaklagiler , yağlı tohumlar (badem, ceviz) gibi besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Bunun dışında yeterli miktarda posa alamadığı düşünen hastalar çorba, sos, meyve suyu, yoğurt tarzı besinlere kepek ekleyerek de günlük almaları gereken posa miktarlarını artırabilirler.

Konstipasyon tedavisinde akla gelen ilk yöntemler mutlak posa miktarını artırmak olacaktır. Diyetimizle alınan posa miktarının artırılması, günlük tüketilen su miktarının artırılması ve fiziksel aktivitenin artırılması temel 3 kuralımızdır. Bunun dışında uygulayacağımız basit kurallarla konstipasyon sorununu engelleyebiliriz :

  1. Sabah uyandığınız da ılık su içiniz. 
  2. Günlük en az 30 – 45 dakika arasında tempolu bir şekilde yani terleyeceğiniz bir şekilde yürüyüş yapınız. Ancak buna fırsatınız yoksa bile günlük fiziksel aktivitenizi artıracak işler yapınız.
  3. Meyvelerden özellikle kayısı ve erik barsak hareketlerimizi artırmaya oldukça yardımcıdır. Özellikle bu meyvelerden yapılmış hoşafları taneleriyle birlikte tüketiniz.
  4. Zeytinyağlı sebze yemeklerini ve salata tüketimini artırınız. 
  5. Günlük su tüketimini özellikle sıcak yaz günlerinde mutlaka artırınız.   

Dışkılamanın sıklığı ve hacmi kişiden kişiye değişse de gün içinde 12 : 00 ‘ a kadar normal bir dışkılamanın olması genellikle en sağlıklı olandır.

                                                                               Stj. Dyt. Behice KİREÇCİ

                                                   Soru ve Görüşleriniz için : behicekirrcci27@gmail.com

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim