• BIST 8718.11
  • Altın 2244.085
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1487
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

VÜCUDUMUZUN İHTİYACI HÜCRELERİMİZİN KORUYUCULARI ANTİOKSİDANLAR

16.06.2017 11:51
Behice Kireçci / Köşe Yazarı

Behice Kireçci / Köşe Yazarı

     Antioksidan, kelime anlamı olarak canlı organizmalardaki toksinleri atmaya yarayan madde olarak tanımlanmaktadır. Ancak daha derine inmek gerekirse antioksidanları şu şekilde açıklayabiliriz : vücut dokularındaki bazı kimyasal reaksiyonlar, belirli şartlarda serbest radikal molekülleri üretirler. Bu serbest radikaller vücudumuzda metabolik sorunlara neden olarak dokularımızda hasarlar meydana getirir. Ayrıca serbest radikaller çok hızlı bir şekilde hücrelerle reaksiyona girebilir ve bu olay neticesinde canlı hücrede hasar oluşturarak bazı istenmeyen moleküller meydana gelir. İşte antioksidanların vücudumuzdaki işlevleri bu noktada devreye girmektedir. Antioksidanlar savunma sistemleriyle, serbest radikalleri büyük ölçüde yok eder. 

     Vücudumuz için oldukça elzem olan antioksidanlar, diyetimizde yeterli alınmazsa antioksidan savunma sistemi yeterince çalışamaz ve bu durum sonucunda oluşan serbest radikaller hücrelere zarar vererek başta kanser, damar ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok tehlikeli hastalığa önemli ölçüde taban hazırlar. Ayrıca antioksidan yetersizliği erken yaşlanma sebebinin de en önemli faktörlerinden biridir.

     Basit bir matematik hesabıyla, vücuttaki serbest radikal aktivitesinin oranı, antioksidan aktivitesinin oranından fazlaysa hücrelerde oksidatif hasar oluşur bu durumda takibinde hastalıkların başlaması anlamına gelmektedir. Vücudumuzda serbest radikaller üretilebildiği gibi antioksidanlar da üretilir. Bunlara doğal antioksidan denmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre özellikle 25 yaşından sonra antioksidan üretimi azalmakta ve bu yüzden diyetle alınan antioksidanların önemi bir kez daha artmaktadır. 

     Her gıdanın antioksidan seviyesi birbirinden farklıdır. Bu oksijen radikal absorbsiyon kapasitesi                     (ORAC) olarak tanımlanır. ORAC seviyesi yüksek olan besinler antioksidandan zengin besinler , ORAC seviyesi düşük olanlar ise antioksidandan fakir besinler olarak tanımlanır. Ve yapılan araştırmalar neticesinde günde yaklaşık 3000-5000 ORAC değerine sahip gıdalar alınmalıdır. Peki vücudumuzda bu kadar önemli işlevleri olan antioksidanların hangi gıdalarda bol miktarda bulunduğunu öğrenmek ister misiniz ? cevabınız evet ise gelin o gıdaları beraber inceleyelim :

  1. Öncelikle A,C ve E vitaminleri ve selenyum minerali bilinen en iyi antioksidanlar arasındadır.
  2. Yeşil çay hem kilo verme sürecine olan katkıları hem de önemli antioksidan seviyesiyle günlük olarak içilmesi tavsiye edilen bir çay türüdür.
  3. Sebzelerden ise brokoli, semiz otu, havuç, domates, karnabahar, sarımsak ve soğan antioksidan seviyesi yüksek sakıncalı olduğu herhangi bir durum olmadığı sürece tüketilmesi önerilen besinlerdir.
  4. Yaban mersini, böğürtlen, çilek, tatlı kiraz, erik, kuşburnu, ORAC seviyesi yüksek antioksidandan zengin meyvelerdendir.
  5. Kuruyemiş olarak çayın yanında da tüketebileceğimiz ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği vücudumuzdaki antioksidan oranını artırıp, bizi hastalıklardan korumaya yardımcı besinlerdir. 

Bütün bu gıdaların yanında bazı antioksidan destekleri de kullanılabilir. Bunlar : Beta Karoten, vitamin- C, vitamin- E, selenyum ve çinko mineralleri, likopen, koenzim Q destekleri de mutlaka bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Ayrıca antioksidanları günlük rutin kaynaklar yerine farklı kaynaklardan almak daha doğru bir tercih olacaktır.

                                                                                Öğr. Dyt. Behice KİREÇCİ                 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim