• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

GÜMÜŞHANE’NİN GELECEĞİ

31.03.2016 19:18
AYDIN YALÇIN / YAZAR

AYDIN YALÇIN / YAZAR

Gümüşhane üniversitesi bu şehrin en önemli markası. Üniversiteyi çekip aldığınızda Gümüşhane’nin tüm cazibesi gider. Önceden böyle değildi ama şimdi her yönü ile Gümüşhane, üniversiteye bağımlı. Ekonomisi tümüyle üniversite odaklı. Açılan apart sayısı belli değil. Hemen her gün modern cefalar açılıyor. Esnafın yüzü gülüyor. Hangi işi yapmak isterseniz o alanda eğitim gören öğrencilerden destek alınıyor. Her geçen gün akademik personel portföyü genişliyor. Belki bugün şehir- kent kopukluğu yaşanıyor gibi görünse de bu geçici bir durumdur.

 

Gümüşhane üniversitesinden dolayı Gümüşhane’nin geleceği parlak.  Hep eleştiri odaklı yazılar yazsam da Gümüşhane’de güzel şeyler oluyor. Tarafsız bir kalem olarak bunu görmemek olmaz.

 

Harşit’in ıslahı projesi gerçekleştiğinde bambaşka bir Gümüşhane önümüze çıkacak. Keza yılan hikayesine dönen modern Salı pazarının temelleri atıldı. Süleymaniye artık farkındalık gündemine girdi. Daha dün mübarek zat Ahmet Ziyaüddin’in ismi bu kentte anılmazken şimdi her konuşmanın başında geçiyor. Turizmin canlandırılması gündem konularının başında. Düne göre bugün Gümüşhane’nin fark edilmeyen tarihi ve kültürel varlıkları yazılıyor, konuşuluyor. Zigana tüneli açıldığında yine bambaşka Gümüşhane ile karşılaşacağız.

Ve daha birçok proje…

Sisli bakarsan sisli görürsün.

Sis bulutlarının ardında bekleyen güneş, Gümüşhane’nin üzerine doğacaktır. 

 

PROF. DR. ERKOL DEMİRCİ

 

Gümüşhane Üniversitesinin rektörlük seçimlerine yönelik bir yazım dolayısıyla bu hafta başı adaylığını açıklayan Prof. Dr. Erkol Demirciyle Gümüşhane üzerine bir konuşmamız oldu. O konuşmamızda sayın Prof. Dr. Erkol Demirci’nin söyledikleri kısaca şöyle;

 

“Aday olduğunu, birçok şehirde hizmette bulunduğunu, bundan böyle Gümüşhane için hizmette bulunmak istediğini, rektör seçilmesi halinde Gümüşhane’de ikamet edeceğini, Gümüşhane’ye dair aidiyet duygusu taşıdığını, kurumsal yapıya önem vererek üniversiteye kurumsal kimlik kazandırma çabasında olacağını, bunun için yerel ve yerleşik yapıya önem vereceğini, yönetim ilkesi olarak asla belirli bir grubun ya da kişilerin mikro milliyetçi azınlığına müsamaha göstermeyeceğini,   rektör adayı olarak mevcut problemi bildiğini, katılımcı ve demokratik yönetim tarzını benimsediğini, liyakati ön planda tutacağını, şehir ve tüm bileşenleri ile uyumlu çalışmayı öncelediğini ve şehrin entelektüel kapasitesini yükseltme çabası içinde olacağını” ifade etti.

 

ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ

Geçen haftaki Dilipak konulu yazım üzerine İsa Aslan mail gönderdi. Özetle, Dilipak’ın konferansı üzerine söylediklerime yönelik itirazı vardı. Hatta düzeltme yapmadığım takdirde hakkını helal etmeyeceğini ve konferansın amacına yönelik kısa bir açıklaması oldu.

İşin sevindirici noktası şu ki;

İsa Aslan demokratik bir olgunlukla yapılan bir eleştiriye cevap verdi. Bu örnek olmalı.  İşin trajik yanı ise kentin yerel dinamiklerinin, bu toprakların daha güzelleşmesi için yazılan yazıları önemsememeleri.

Ama elbette fikri ve düşünceyi önemsememeleri, Kütüphane haftasını kutlamalarına engel değil ki.

Çok mu önemli!

Elbette önemli.

Daha güzel bir Gümüşhane için önemsiz mi sizce?

***

İsa Aslan’a cevabım;

O yazımın konusu, görüleceği üzere Dilipak’ı ya da konferansı düzenleyenlere yönelik değildi. Dilipak üzerinden esasında kısa bir Gümüşhane analiziydi. Makul olan, hakaret ve iftira içermeyen, Gümüşhane’nin daha güzelleşmesi için yapılan eleştirileri bence yabana atmamak gerek. İsa hocanın samimiyetinden zerre şüphem yok. Bu etkinlikler devam etmeli.  

Ve fakat yerel olmadan genel olmaz. Yerel kültürümüze ağırlık verilmeli. Yereli dışlayarak, dünyanın en iyilerini konferans için davet etseniz de aydınlık doğmaz. Yerele gözlerini kapayan, gelecek ufkunu çizemez. Yereli ıskalayan her adım aslında geleceğimize bir çelmedir.

Budur, başka değil.

 

KÜTAPHANE HAFTASI

Yazmaya başladığımdan buyana, kitap okuyun diyen büyüklerime hep şüphe ile baktım.

Hala öyleyim. Yaşadıklarımdan çıkardığım tecrübe, bir çobanın, bir işçinin kitap okuyun demesi bana makul geliyor ama okumayı diploma ile eş tutanların okuyun demesi içimdeki kitap okuma hevesini alıp götürüyor.

 

Bizde prosedür işler. Prosedürü aşan işler pek sevilmez. Kütüphane haftasında acaba kaç yerel kitap gündeme gelir? Kütüphane haftası dolayısıyla bilgi vereyim; “29 soruda Gümüşhane” (isim değişebilir) kitabım hazırlık aşamasında. Bu dördüncü kitabım olacak. Kes, kopyala, arakla, Google gir oradan bilgileri devşir değil. Hiçbir yerde yayımlanmamış yazılarımdan oluşan özgün bir kitap olacak.

Hayır, dört kitapla kalmayacağım.

Ömrüm yettiğince yazacağım.

Gelecekte bugünleri de yazacağım.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mehdi
01 Mart 2018 Perşembe 12:07
12:07
inanç türizm "hz.ali.r.a.oğlu"hz.muhammet Hanefi türbesi Bayburtta.(balca köyü),saygı ile.
188.3.25.157
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim