• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 19 °C

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

18.09.2015 14:46
LÜTFİ KILIÇ / YAZAR

LÜTFİ KILIÇ / YAZAR

Merhaba   sevgili Okurlar,

Bu haftalık yazımda  sizlerle  İş Sağlığı ve  Güvenliği  kanunun  hakkında  sohbet  etmek istiyorum.

Bilindiği gibi 6331 sayılı  İş  sağlığı ve güvenliği Kanunu Resmî Gazetenin  30 Haziran 2012    tarih ve  28339 sayılı  Resmi gazetede  yayımlanarak ;

a) 6, 7 ve 8 inci maddeleri;

 

1) Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra,

 

2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra,

 

3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,

b) 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihinde,

c) Diğer maddeleri yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra, yürürlüğe   girmiştir.

Bu kanunla ; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

6331 sayılı kanun aslında uygulama  çok geniş olmakla birlikte  bir takım  muafiyetlikleride mevcuttur.. Bizim asıl üzerinde durmak istediğimiz konu ise  işletmelerimizin  bu kanunun hangi     zaman diliminde ve  hangi   maddelerine  tabi olacağıdır.

6331 sayılı Kanuna göre 1- Tehlikeli işyerleri 2- Az Tehlikeli işyerleri 3-Çok Tehlikeli  işyerleri  diye  3 kategoriye ayrılmıştır.   işletmelerin yaptığı işler ve çalıştırdıkları işçi sayılarına göre de derecelendirilmektedirler.

Burda özellikle  normal   de caddedeki çarşıdaki işletmelerin bu kanuna  tabi olup olmadıkları konularında bir çok tereddütler   mevcuttur.

 

Yasa da bir  parekende  satış yapan  iş yerinde sadece   işletme  sahibi çalışıyorsa  o işletme  kanuna tabi olmamakta, ancak  bir yada  daha  fazla işçi çalıştırıyorsa  bu  kanuna tabi olmaktadır.

Bu Kanun diğer  mesleklerde olduğu   gibi  özel  bilgi ve uzmanlık isteyen bir  meslek  sektörüdür.  Muhasebecilik , eczacılık yada sigortacılık gibi iş sağılığı ve  güvenliği de  kanunda   yazılı şartların yanında Bakanlık  tarafından yapılan    özel eğitim kurs  ve  yeterlilik sınavlarını geçerek meslek mensubiyeti  kazanılmakta, ayrıca son yıllarda  bu alanda     Üniversitelerimiz   İş sağlığı ve Güvenliği bölümleri açarak eğitim vermektedir.

Burda kanunun  tamamını anlatma  imkanımız olmamakla beraber  asıl amacımız bu kanunun   ciddiye alınmasını ve ileride  denetimlerde olumsuzluklarla  karşılaşılmamasını, teminen mutlaka  bir  iş sağlığı ve  iş güvenliği uzmanına danışılmasınn gerekli olduğunu hatırlatmak  istiyorum.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim