• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 16 °C

MESLEKEİ YETERLİKLİK BELGESİ

14.04.2016 15:43
LÜTFİ KILIÇ / YAZAR

LÜTFİ KILIÇ / YAZAR

 

            Sevgili Okurlar,

            Bundan  yaklaşık 3  ay  önce  bu   köşemden Mesleki Yeterlilik  Belgesi nedir  diye  bir  yazı yazmıştım. Diğer  yazılarımda  olduğu  gibi bu yazımda da bir  vatandaş arayıp da  bu nedir  ne işe  yarar    nasıl  alabilirim yada   benim almam gerekir mi diye arayan soran  olmamıştır.

            Toplumsal olarak  ya  herkes  her  şeyi bilmekte, yada   hiç kimse  beni ilgilendirmiyor   demekte, kanımca da bütün yazar  çizerleri çok dikkate almamakta , ne  zamanki iğnenin ucu  göründüğünde başlarlar  feryada…

            Sanırım bu kadar  vurdum duymazlık ve de  umursamazlık  Bölge coğrafyamızda  sadece   Ülkemiz insanına mahsus biz özelik gibi geliyor  bana, hiç mi duyarlı vatandaş  yok elbette var  ama çok az, toplum bunları da  çok bilmişlikle  suçlar  güler  geçerler.

            Ülkemizde  bulunan   yasal meslek kuruluşlarının  yada   diğer  sivil toplum  örgütlerinin    birincil ve  genel görevleri arasında , mensuplarının  birbirleri   ve  halk  ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve  güveni hakim kılmak ,üyeleri ile  toplumu bilgilendirmektir vardır.

            Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizi  ve  toplumu bilgilendirmek adına zaman zaman yazdığımız  haber ,duyuru, yada  bilgilendirme yazılarımız  oluyor ve  olacaktır da. Kamuoyunun ve  toplumun yada   ilgililerin düşünceleri yada   bakış  acıları ne olursa  olsun  biz  üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.               

Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  tarafından yayımlanan 2016/1 sayılı tebliğde belirtilen   40 meslek de yer  alan, Tehlikeli ve çok tehlikeli  mesleklerde  çalışan yada  çalışmak isteyenlerin  Mesleki Yeterlilik Belgesi alma   zorunluluğu getirilmiştir.

            Bu  meslekler  içinde  özellikle İnşaat işlerinde  çalışanları ilgilendiren   konuları kapsadığını özellikle belirtmek isterim. örneğin:  Konut  yapan bir firmanın, iskele kurması işini yapan   işçilerin    iskele kurulum  elemanı   belgesi olması gerekmektedir. Yada sıva  yapan bir işçinin  Sıvacı seviye 3  belgesi olması gerekmektedir.

            Yukarıda bahsedilen 40 Meslek dalında ( bu meslekler   Bakanlığın  web sayfasında olduğu  gibi Gümüşhane Ticaret ve sanayi Odasından öğrenilebilir)   belge alma  zorunluluğu 26 Mayıs  2016 tarihinde  dolmaktadır. Yani  26  mayıs  2016  tarihinden sonra  belgesi olmadan çalışanların Bakanlık müfettişlerince tespit edilmesi halinde kişi başına 500 TL idari para  cezası uygulanacağı kanunda  belirtilmektedir.

            Peki bu belgeler  nerde  ve nasıl  alınacaktır. Bu konuda da  İlimiz Ticaret ve Sanayi Odası gerekli çalışmaları yaparak  kamuoyu duyurusu yapmıştır. Bakanlığın belirlemiş olduğu 40 meslekten her  bir meslekte  en az 10  kişinin  başvurusu ile  ilimizde sınav  yapmak  üzere  Bakanlıkça  yetkilendirilmiş, Türkiye Odalar  ve Borsalar  Birliğimizin uzmanları ilimize  gelerek  belgelendirme  sınavları  yapılabilecektir. Bu müracaatların  kişisel yapılabildiği gibi, toplu halde   firmalarda  çalıştırdıkları işçileri adına  müracaatta  bulunabilirler.

            Sınava gireceklerin ilk  belge  taleplerine ilişkin    sınav  ve belge  ücretleri  Bakanlık tarafından karşılanacaktır.         

Bu nedenle İlgililerin   herhangi bir   cezai durumla karşılaşmamaları için  bir  an önce bu belgelerini almalarını  tavsiyesinde bulunuyorum.

           

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim