• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 25 °C
  • Trabzon : 15 °C

Gümüşhane Turizmi ve Gümüşhane Mimarisi

20.03.2018 14:50
ERTÜRK YAKUT / KÖŞE YAZARI

ERTÜRK YAKUT / KÖŞE YAZARI

Turizm, farklı kültürlerin tanınması için önemli bir araçtır. Ancak; turizm aktiviteleri ile kültürün uyumlu birlikteliklerinin olması gerekir. Aksi takdirde turizm kültürel yapının yozlaşması için olumsuz bir aktör olabilir. Kimliği oluşturan değerlere saygının azalması ile kazanç sağlama arasındaki dengenin kurulamaması durumunda, turizm kültür üzerinde olumsuz etki yapacaktır. Kültür ve turizm arasında simbiyotik bir ilişkin kurulması zorunludur. Aksi takdirde biri diğerinin kaynaklarını sürekli olarak sömürürken diğeri de zamanla yok olacaktır. Oysa birinin yok olması, diğerininin de yaşamını tehdit etmesi anlamındadır. Tüm dünyada turizmin kırsal alanlarda yaygınlaşması; kırsal alanların büyük oranda değişime uğramasına neden olmaktadır.
            İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol kentlerde yaşanan arazi sıkıntısı, tüm konutların dikey yönde yapılaşmasına sebebiyet veriyor. Ancak inşaat sektörünün her geçen gün gelişmeye devam etmesi, şehirlerin ambiyansını kötü yönde etkiliyor. Dolayısıyla yatay mimariyle de şehirlere daha ferah ve düzenli bir görünümün kazandırılması hedefleniyor.  Hatta İstanbul’un bazı bölgelerinde TOKİ tarafından yapılan bazı yatay konutlara rastlayabilmek mümkün.

Gümüşhane’nin hem kültürüne hem de tarihi dokusuna daha uygun olan yatay yapılaşma, şehirleşme açısından estetik kaygılarını da tam anlamıyla gideriyor. Dikey yapılar, insanları birbirinden uzaklaştırdığı gibi komşuluk ilişkileri de gittikçe zayıflıyor. Yatay yapılar, sağlıklı ve düzenli bir yaşam olanağı sağlıyor ve kişilerin çevreden izole olmasını engelliyor. Yatay mimari, toprakla temas halinde olmak insanlara hem huzurlu hem de sağlıklı yaşam olanakları sunuyor. Bu yüzden, günümüzde revaçta olan yatay mimari yapıları daha çok ilgi görüyor.

Şehrimizde bölgesel baz da planlamalar yaparak, ilgili tüm meslek disiplinlerini işin içine katarak, geniş ölçekli şehir planlamalarının yapılması, Nüfus yoğunluğu, sokaklar, caddeler, yeşil alanlar, sosyal tesisler, okul, ibadethane, spor alanlarının önceden planlanması, İnşa edilecek her yapının önceden belirlenen bu şehir planına uygun olarak projelendirilmesi, makro ölçekli planların yapılması gerekmektedir.

Tarihi kent merkezlerinin ve dokularının yapısı uyumlu bir sosyal dengeyi oluşturur. Bu nedenle sosyal yaşamı oluşturan değerlerin yitirilmemesi çok önemlidir. Geleneksel Türk yaşantısı ve yörenin karakteristik özelliklerinin devamlılığının sağlanması kenti daha ilgi çekici bir yer olarak tanımlayacaktır. Kültürel yaşamın canlı olarak sergilenmesi ve gelen turistlerin eski yaşam tarzına kısa süreli de olsa dahil olması Gümüşhane yi daha cazip bir yer haline getirecektir. Ziyaretçilerin sadece görmek için değil geleneksel yaşamı deneyimlemek için Gümüşhane’ye gelmesi ziyaretçiler için içsel bir doyumun yanı sıra farklı yaşam tarzlarını tecrübe etme fırsatı verilmiş olacaktır.

Turizm planlamasından turizmin uygulanmasına kadarki süreçlerde turizmin tüm aktörleri kültürel çeşitliliği ve özgünlüğü sürdürmeyi hedeflemelidir. Öyle ki, turizm alanlarında sürdürülebilir fiziksel çevre sürecinde esas hedef, fiziksel çevrenin ne amaca hitap ederse etsin sürdürülmesidir. Sürdürmek ise, korumak ve koruma amaçları doğrultusunda gelişmek, ilerlemek anlamındadır. Bu anlamda Gümüşhane de ki hedefler koruma, iyileştirme, revizyon, kullanma, geliştirme, işletme, örgütlenme olarak belirlenebilir. Bu açılardan bakıldığında çalışılacak bölgenin doğal ve kültürel değerlerinin ve kentsel kimliğinin gelecek kuşaklara taşınarak, bu mirasın sürdürülebilmesi, çevrenin günümüz koşullarında kaliteli ve konforlu bir şekilde kullanılması amacıyla bu modeldeki gibi çok boyutlu çözümlemelerle katılımcıların kararları ve hedeflerinin bütüncül bir yapıda oluşturulmalıdır.

Yeni Gümüşhane’nin kendine özgü mimarisi ile planlanması dileğiyle.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim