• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 14 °C
  • Trabzon : 19 °C

SÜLEYMANİYE TURİZM MERKEZİ İÇİN VOLTRANI OLUŞTURMA ZAMANI

19.06.2017 16:36
ERTÜRK YAKUT / KÖŞE YAZARI

ERTÜRK YAKUT / KÖŞE YAZARI

Son yıllarda turizmin gelişmesiyle birlikte şehirler, turizmden elde ettikleri gelirleri üst noktalara taşıyabilmek için birbirleriyle kıyasıya rekabet etmektedir.

Turizm sektöründe şehrin imajı ziyaretçiler açısından önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Eğer bir şehir zayıf veya pek olumlu olmayan bir imaja sahipse turist bu şehre seyahat düzenlemek istemeyecektir. Günümüzde birçok kişi yaşadığı yerden ayrılarak turistik seyahatini hiç bilmediği ya da merak ettiği bir şehirde geçirmek istemektedir. Bununla birlikte son yıllarda turizm, deniz-güneş kum üçgeni klasiğinden sıyrılarak farklı şekillere ve türlere doğru gelişmektedir. İnsanların eğitim düzeylerinin artması, yaşam standartlarının yükselmesi ve insanlarda var olan turizm bilincinin de gelişmesi ile turistik talepte de değişim baş göstermiştir. Kendi kişilik yapılarının ve özel ilgi alanlarının da etkisiyle turistler farklı arayışlara girmişler ve sektör girişimcilerini de bir anlamda bu doğrultuda hareket etmeye yönlendirmişlerdir.

 Böylece şehir turizmi gibi farklı turizm çeşitleri gündeme gelmiştir. Turistlerin şehirleri seçmesindeki nedenler birbirinden farklı olmaktadır. Bazı turistler şehirleri o şehirde bulunan doğal ve tarihi güzellikler için tercih ederken, bazı turistler festivaller veya kültürel çekiciliklerden dolayı tercih etmektedir. Bununla birlikte bazı turistlerde o şehrin sadece insan yapıtı eserleri görmek için ziyaret etmektedir. Sebebi ne olursa olsun turistlerin bir şehri ziyaret etmesindeki en önemli unsur o şehrin imajıdır. Gümüşhane’nin en büyük sermayesi insan yapısıdır ve bu tüm Türkiye’de çok iyi bilinmektedir. Bizim turizm pastasından gereken payı alabilmemiz için Süleymaniye mahallesini ayağa kaldırmamız gerekmektedir.

 Başlayan asfaltlama çalışmalarının akabinde ışıklandırma işlemleri ve Süleymaniye mahallesinde ki tabelalıların ve sokak lambalarında da ahşaptan yapılması ile birlikte sadece kenti ayağa kaldıracak dokuya uygun yeni yapılar ve zarar gören yapıların restorasyonu ile birlikte kayak merkezine başlamak kalıyor.

Bu bağlamda ise; Sayın valimiz Okay MEMİŞ den Gümüşhane sevdalısı iş adamlarımız derneklerimiz ve kuruluşlarımıza Süleymaniye mahallesinde butik işletmeler yapmalarına olanak sağlayarak yer tahsisi konusunda yardımcı olmalarıdır. Tabi ki burada asıl önemli olan Gümüşhane derneklerimizin özellikle Güsiad ve Giad’ın şehirde kalıcı eser bırakmak noktasında karar vermeleri ve ellerini taşın altına koymayı istemeleri ile olacaktır. Çünkü bu şehirde yaşayan Altın kalpli insanların buna gerçekten ihtiyacı var. Giad ve Güsiad’ın bu konuda gerekli görüşmeleri yaparak Süleymaniye Mahallesinde birer kalıcı eser bırakacaklarına bizler Gümüşhane halkı olarak inanıyoruz. Ayrıca Gümüşhane ticaret ve sanayi odasının üyelerinin de güçlerini birleştirerek kendi bünyesinde işleteceği bir butik otel beklentimiz olduğunu belirtmek isterim. Çünkü Gümüşhane’li olmak bunu gerektiriyor değil mi?

Şehir yenileme yörede yaşayan nüfusuyla, nüfusun sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleriyle, yapılan işin ekonomik çerçevesiyle, alanda ortaya çıkan yasal-yönetsel sorunlarıyla son derece kapsamlı bir uygulamadır. Bu durum, şehir yenilemenin çok boyutlu bir olgu olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu boyutlar içinde özellikle sosyal boyut, ekonomik boyut, planlama boyutu ve yasal-yönetsel boyut yenilemeyi doğrudan etkileyen dört temel boyut olarak dikkat çekmektedir.

Oysaki tarihi dokusu yoğun şehrimiz de, sürdürülebilirliği sağlamanın yolu, koruma-kullanma dengesini sağlamaya bağlıdır. Bu konuda yerel yönetimler ve merkezi yönetimler kadar, üzerine büyük görevler düşen özel sektör, ülkemizde, büyük ölçüde ekonomik nedenlerle ve bir ölçüde de teşvik gereksinmesi nedeni ile şehir içlerine, çöküntü bölgelerine yatırım yapmaya yönelmelidir. Bu durum, Süleymaniye mahallemizde ki köhneme sürecini durdurarak mahallenin biran önce ayağa kalkmasında etkili olacaktır.

Artık söylenenlerin uygulanma zamanı gelmiştir. Kamu kurumları, büyük dernekler ve özel sektör el ele vererek, elini taşın altına sokarak Süleymaniye’ye yatırım yapmalıdır. Kışın kayak kaymaya gelen turistler, yazın ise; Karaca mağarasına gelip geri dönen 80 bin ziyaretçinin ekonomiye katkı sunması ve şehri ayağa kaldırması için Süleymaniye’ye çıkarılması kalıyor.

Ve en önemlisi buna inanmak! Ben inanıyorum, dileyen herkes ile de bu konuyu tartışmaya ve anlatmaya hazırım.

 En büyük silahımız misafirperverliğimiz ile Altın kalpli insanların şehri bunu başarabilecektir. O zaman ne diyelim? Yolumuz açık olsun.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim