• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Gümüşhane : 2 °C
  • Trabzon : 17 °C

BEYAZ RÜYA

13.03.2018 16:05
ERTÜRK YAKUT / KÖŞE YAZARI

ERTÜRK YAKUT / KÖŞE YAZARI

 

Yıllardır şehrin gündemini meşgul eden ve kış aylarında iyice alevlenen Süleymaniye kayak merkezi projesinde sayın valimiz Okay MEMİŞ öncülüğünde nihayet somut adımlar atılmaya başlandı. Yıllardır biz Gümüşhaneliler valimiz kadar inanabilseydik bu iş çoktan bitmişti. Ama şükürler olsun ki artık ilk kıvılcım yakıldı. Belediye Başkanımız Sayın Ercan ÇİMEN’in ise Kayak köyünün projelendirilmesi ve imarı konusunda aklında güzel fikirler oluştuğunu biliyorum.

Kayseri Kayak Merkezi’nde ve kullanılmayan telesiyej Gençlik Hizmetleri İl Müdürümüz İsrafil Aslan’ın yoğun çabalarıyla Gümüşhane’mize kazandırılmak üzere. Önümüzdeki yakın süreçte burada çalışmalar artık başlayacak.

Peki, neden Süleymaniye Kayak merkezi? Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; Kayak turizmi Avusturya İsviçre Slovenya ve alp dağları düzleminde bulunan ülkelerde bir kalkınma modeli olarak kullanılmaktadır ve ciddi manada Kış turizm merkezlerinin olduğu bölgeler ekonomik kazanç elde etmekte olup bunun yanında sosyal yapılarında da inanılmaz hareketlikler gözlenmektedir. Gün gelecek herkes bu mücadelenin ne kadar haklı olduğunu görecek, buna adım gibi eminim. Şehir merkezimize yakın bir kayak merkezi kışın durma noktasına gelen ekonomimizi canlandıracaktır. Ayrıca bu alanda belediyemizin Gümüşhane mimarisi ile planlayacağı küçük Gümüşhane, yaz aylarında insanların nefes alabileceği kültürel ve sosyal faaliyetlerin yapılabileceği mükemmel bir alan olacaktır. Yaz aylarında şehir merkezine çekemediğimiz üçyüzbin turisti konaklatmak için çok rahatça buraya getirebileceğimiz bir yol olacaktır.

            Gel gelelim ben kimim ve kayak merkezi projesini neden bu kadar önemsiyorum;

Ben Ertürk YAKUT. 7 yaşında kayak sporuna sporcu olarak başlayan, ülkesine gerek Milli sporcu olarak gerekse Milli Takım Antrenörü olarak hizmet eden, bu süreçte de ülke içerisinde tüm kayak merkezlerini 1990’lı yıllardan beri çok iyi bilen, bunun yanında Avrupa’da 13 ülkenin 20’ye yakın kayak merkezine gitmiş, kayak sporunun tarihçesini yazan yani kısacası bu konuda uzman ve bilirkişi donanımına sahip olan bir zatım.

Yerel bir gazetemizin bir köşesinde Kayak ve kış turizmi ile alakalı hiçbir uzmanlığı ve bilgi birikimi olmayan yazarımızın yazmış olduğu Süleymaniye Kayak Merkezi Projesi ile alakalı köşe yazısını hayretler içerisinde okudum. Ve herhangi bir anlam yüklemekte gerçekten zorlandım. Şunu belirtmek isterim İsviçre Kayak Federasyon Başkanı bu şehre hiçbir zaman gelmedi ki, zaten kayak merkezi keşfide kendisinin işi değil. Yaklaşık 10 yıl önce FIS (Uluslararası Kayak Federasyonu) 2 kişi delege gönderdi Gümüşhane’ye, Süleymaniye Kayak Merkezi olur mu diye? Bende bu ziyarette bizzat bulundum. Yapılan ölçümler neticesinde bu pistin tüm uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapabileceği irtifa farkı ve yükseltiye sahip olduğu yönünde, yani buranın bir kayak merkezi olabileceği yönünde kayıtlarda var olan raporları düzenlemişlerdir.

Gelelim Zigana’ya? Zigana bir dünya markasıdır evet ama kayak turizmi için şuan ki alan ile buna müsait değildir. Sebebi ise karasal rüzgârlar ile denizden gelen rüzgârların çakışma noktası olup sürekli şiddetli rüzgâr oluşumu ve fırtınanın olması ile birlikte kayak alanında kar tutulamamışından kaynaklanmaktadır.

‘Kar yağmazsa toprakta mı kayacağız’ demiş yazarımız ama suni karlamadan da bahsetmiş kendileri. Suni karlama sistemleri sizin dediğiniz gibi 600 milyona falan mal olmuyor. Lütfen öncelikle bu konuları araştırıp tam bilgi sahibi olalım ve kalemi öyle elimize alalım ve toplumu o şekilde yönlendirmeye çalışalım derim.

 

Bu süreçte sayın valimiz ve belediye başkanımız kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır. Özellikle buradan Gümüşhaneli iş adamlarımıza da seslenmek istiyorum, lütfen artık taşın altına elinizi koyun. Artık ahde vefa zamanıdır. İbrahim Özdemir üstadın dediği gibi;

“Öyle İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimizde düzenlenen Gümüşhane Tanıtım Günlerine katılarak boy göstermeye benzemiyor yatırım yapmak. 
Yine bir yazımda yazmıştım, kuru fasulye ve yanında bulgur pilavı ile turizm olmuyor. Bir kazan kuru fasulye ve yanında bir kazan bulgur pilavı ile stantlarda boy göstermekle, eleştirmekle, mangalda kül bırakmamakla turizm olmuyor. 
Sayın Vali her Cuma günleri ofisini Süleymaniye Mahallesi’ne taşıdı. Peki, mangalda kül bırakmayanlar ne yaptı dersiniz, kocaman bir hiç. Bir çay ocağı mı açtınız? Bir kafeterya mı kurdunuz? Yok… O zaman sizlerin konuşmaya hiç ama hiç hakkınız yok. 
Yarın Gümüşhane festivalinde yine en önlerde yer alacak, boy göstereceksiniz. Hele biraz da ilgi görmezseniz, ağzınızı açıp gözünüzü yumup eleştiri üzerine eleştiri yapacaksınız. Önce taşın altına elinizi bir koyun görelim.”

Herkese selam ve saygılarımla.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim