• BIST 10643.58
  • Altın 2499.929
  • Dolar 32.215
  • Euro 34.8806
  • Gümüşhane : 7 °C
  • Trabzon : 14 °C

Öğrenci velinimetimiz…

03.02.2015 22:47
HASAN GÜLLÜPUNAR / YAZAR

HASAN GÜLLÜPUNAR / YAZAR

Öğrenci velinimetimiz…

Geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye nüfusu açıklandı. Belediye nüfus oranlarına baktığımızda Gümüşhane merkez nüfusunun son yıllarda sürekli artış gösterdiğini görüyoruz. Gümüşhane Belediyesinin de yürütmüş olduğu kampanya neticesinde merkez belediye nüfusundaki en büyük artış 2014 yılında gerçekleşti. Bu nüfus artışlarına baktığımızda aklıma gelen ilk şey üniversite ve öğrenciler oldu.

Gümüşhane gibi küçük illerde öğrencilerin büyük önemi var. Onlar adeta şehrin can damarı… Yarıyıl tatilinde oldukları şu günlerde şehrin ne kadar sessizleştiğini görüyoruz. Bir o kadar da ekonomik durgunluk. Başta dolmuşlar olmak üzere, restoranı, pizzacısı, kafesi ve şehrin sokakları bomboş.

Bu günlerde anladık ki! öğrenciler velinimetimiz…

Velinimet sözcüğü için Türk Dil Kurumu sözlüğünde geçen ifade aynen şöyle: “birisine, etkisi yaşadıkça sürecek bir iyilik ve bağışta bulunan kimse.”  Yani öğrenci var oldukça, Gümüşhane’yi tercih ettikçe ve Gümüşhane Üniversitesi büyüdükçe Gümüşhane’ye olan katkıları da çoğalacak. Üniversite bu şehre iyilik ve bağışta bulunmaya devam edecek.

Bazı okurlarımızın bu cümleleri eleştireceğini biliyorum. Öğrencinin yaşam tarzı bakımından şehirde bir takım olumsuzluklara da neden olduğunu söyleyeceklerdir. Bu, Türkiye’nin bir çok ilinde olduğu gibi Gümüşhane için de genel bir söylem. Salt bir bakış açısıyla haklı olabilirler. Açıkçası kitle iletişim araçlarının ve iletişim imkanlarının bu kadar geliştiği, çok uzaklarda bulunan insanlarla anlık etkileşim imkanlarının olduğu ve Türkiye’nin hatta Dünyanın neresinde olursa olsun küreselleşmeyle birlikte popüler kültürün getirmiş olduğu alışkanlıkların neredeyse aynı olduğu bir ortamda böyle bir düşüncenin çok da geçerli olmadığı açık…

O zaman, şehirde kaliteli ve nezih bir yaşam ortamının sağlanması yine şehrin kalıcı sahipleri Gümüşhanelilere düşüyor. Bu söylemin bölge milliyetçiliği gibi algılanmasını istemem. Doğduğu memleket neresi olursun burada geçici bir sebeple bulunmayan (öğrenci vs. olmayan), burada üreten, burada tüketen ve burada gelecek planlayan herkes bu ortak paydayı paylaşmalıdır.

Nezih bir Gümüşhane için elbette herkese görevler düşüyor. Ancak asıl görev, başta belediye ve valilik gibi kamu kurumları olmak üzere adeta şehre kimliğini veren ticaret erbaplarına düşüyor. Onlar şehrin kimliğine en büyük değeri katabilir ya da bu şehre en büyük zararı verebilirler. Ev sahiplerinden marketçisine, taksicisinden dolmuşçusuna, lokantacısından kafe işletmecisine kadar geniş bir alanın sorumluluğudur bu… Bu, yalnızca ucuz vermek değildir. Aynı zamanda müşterisine ve işine değer veren, kaliteli iş yapan, insana saygı gösteren, onlara hürmet eden bir anlayıştır.

Bir zamanlar Gümüşhane’de taksi ücretlerinin pahalı olduğunu söyleyen arkadaşlarımıza bir taksicinin verdiği cevap çok ilginç. Taksici esnafı bu durumu açıklarken üniversitenin yeni kurulduğu, esnafın biraz para kazanmasıyla birlikte ücretlerde de düşüşler olabileceği şeklindeki görüşlerini paylaşmıştı. Bu aynen bir zamanlar Rusya’ya bisküvi ihracatının tavan yaptığı dönemlerde karaman bisküvi sektörünün yaşadığı olayı hatırlatıyor. Rusya ithalat yaptıkça bizim Karamanlı üreticilerimiz kalitesiz ürünleri göndermeye devam etti. Bu durum uzun sürmedi. Süremezdi de zaten. Rusya ithalatı keser kesmez Türkiye’nin bisküvi sektörünün en önemli merkezlerinden olan karamanda ki sektör büyük bir krize girdi.

Öğrenciler bir hafta sonra yeniden üniversitelerine dönecekler. Belki bugün için Gümüşhane’de okumaları zorunlu gibi görünen öğrencilerimiz buralara gelebilirler. Ancak Türkiye’nin en pahalı illeri arasında olma, hizmet standartlarından yoksunluk, öğrenciye değer vermemek, özellikle ev kiraları konusunda kısa günün karını elde etme çabası içinde fırsatçılık yapmak vb. imajımızı yıkamadığımız müddetçe, öğrenci için şehri cazip kılacağımız yatırımları gerçekleştirmedikçe, üniversite ne kadar büyüme çabası içinde olursa olsun her geçen gün açılan üniversite ve kontenjan sayılarının artmasıyla birlikte ve öğrencilerin üniversiteden daha çok şehirleri tercih etmeye devam ettikleri sürece Gümüşhane’nin geleceğinde öğrenci şehri olma hedefi bir hayal olacaktır. Belki öğrenciler gelmeye devam edecek ama nitelikli öğrencilerin buraları tercih etmesi hatta kendi şehrimizin çocuklarının burada okumayı tercih etmeleri çok düşük ihtimaller dahilinde kalacak. 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Murat
08 Mart 2015 Pazar 18:23
18:23
Malesef Gümüşhane'li dolmuş şöförleri velinimet olduğumuzu anlamadılar.Öğrencilere çok kaba davranıyorlar.10 kuruşun kavgasını yapıyorlar.
85.105.240.234
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim