• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 18 °C

EY GÜMÜŞHANELİLER:HASANBEY MAHALLESİNDEKİ 100 YILLIK ŞEHİT MEZARINI ZİYA

10.11.2015 12:31
HASAN PİR / YAZAR

HASAN PİR / YAZAR

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da 88 yaşındaki Sayın Fatma Günay Edeer Hanımı ziyareti ile gündeme gelen ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Gümüşhane’de öğretmenlik yapmış olan Fatma Günay Hanım’ın annesi ile ilgili araştırma bizi çok önemli noktalara ulaştırdı…

Bu araştırmanın sonunda; hem Cumhuriyetin Gümüşhane’deki ilk kadın öğretmenlerinden  Vasfiye Öge bilgisine ulaştık, hem de bugüne kadar çokça bilinmeyen Gümüşhane Hasanbey mahallesindeki yüz yıllık şehit mezarına, Şehit Hüseyin Hüsnü Selçuk’un mezarına ulaştık.

 

ŞEHİT HÜSEYİN HÜSNÜ SELÇUK’UN AİLESİ KİMDİR?

Şehit Hüseyin Hüsnü Selçuk’un Babası Sadullah Efendi’dir.

Sadullah Efendi,  Cumhuriyet öncesi, Osmanlılar döneminde Gümüşhane’de madenlerin ve darphanenin emini olarak görev yapmıştır. Gümüşhane’nin yerlisidir. Daltaban mevkiinde ikamet etmektedir. Varlıklı, zengin bir kişidir. Kendi adına vakfiyesi vardır. Osmanlı arşiv kayıtlarında adına sık sık rastlanmaktadır. Gümüşhane Daltaban semtindeki Sadullah Efendi camiini de yaptıran kişidir.

Sadullah Efendi’nin çocuklarının soyadı kanunundan sonraki soyadları SELÇUK olmuştur.

Sadullah Efendi’nin oğullarından birinin adı Hüseyin Hüsnü’dür. Hüseyin Hüsnü Selçuk, 1861 yılında doğmuş, 1916 yılında Ermeniler tarafından 55 yaşında şehit edilmiştir.

Hüseyin Hüsnü Efendi, Torul Kalecik Köyünden bir hanımla evleniyor.

Hüseyin Hüsnü Efendi’nin dört oğlu vardır. Bunlar; Nimetullah Selçuk, Hikmet Talat Selçuk, Suphi Selçuk ve  Sadullah Sadi Selçuk.

Halen Samsunda ikamet eden, Gümüşhanelilerin çok sevdiği,  19 Mayıs Üniversitesinden emekli Prof. Dr.Erdoğan Selçuk, Nimetullah Selçuk’un oğludur. Yani Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin torunudur.

Selçuk ailesi, anne dedelerinin yerlerinden dolayı Torul Kalecik köyünde de ikamet etmektedirler.

Hüseyin Hüsnü Efendi’nin oğlu Suphi Selçuk Bey, Cumhuriyetin Gümüşhane’deki ilk öğretmenlerinden Vasfiye Öge hanımla evlenmiştir. Vasfiye Hanım evlendikten sonra Selçuk soyadını almıştır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın ziyaret ettiği Fatma Günay Edeer Hanım ise, Suphi ve Vasfiye Selçuk’un kızlarıdır. Dolayısı ile, Fatma Günay Hanım; Prof.Dr. Erdoğan Selçuk Bey’in de amcasının kızıdır ve Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin torunudur.

 

ŞEHİDİMİZİN HİKÂYESİ

Sadullah Efendi’nin oğullarından Hüseyin Hüsnü Selçuk, 1915’ li yıllarda Gümüşhane’de medresede hocalığı yapan bir âlim zattır. Öğrenci yetiştirmektedir.

1916 yılında Rusların Gümüşhane ilini işgali yıllarında, bu işgali fırsat bilen Ermeni çeteleri bu âlim zatı kara listeye alırlar. Bir suikast planlamışlardır.

Ermenilerin art niyetlerini öğrenen dostları, Hüseyin Hüsnü Efendi’ye durumu anlatırlar. O da, Hasanbey mahallesinin kayalıklarından Topal mevkiine ulaşmak için harekete geçer ama, Ermeniler, kayalıklarda arakasından kurşunlayarak Hüseyin Hüsnü Efendiyi şehit ederler. Hüseyin Hüsnü Efendi şehit edildiği kayalıklar üzerine defnedilir. Hasanbey mahallesinin hanımları kayalık olan bu yere günlerce toprak taşıyarak Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’ye mezar yaparlar. ( Hasan Bey Mahallesi Anafartalar caddesi arkası)

 

rr.jpg

*******

Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin oğlu Hikmet Talat Selçuk, 1936 yılında Hasanbey mahallesinde ikamet eden Fadime adlı bir Hanımın isteği ile, babasının şehit edilmesinden 20 yıl sonra, Şehit babasının toprak olan mezarını yaptırmaya karar verir. Mezarın yapım işini Torul Kalecik Köyünden  İsmail Kara üstlenir. Mezarın yeniden yapımına başlanır. Yapım sırasında üzerinde yeterli toprak olmadığı için kabrin içi görünür. Mezarı yapan İsmail Kara ve Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin oğulları, babalarının şehit edilmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, Şehit’in bedeninin çürümediğini, elbisesinin bile sağlam durduğunu, cesedin sol tarafında bir morarma olduğunu görürler. Hatta Prof.Dr. Erdoğan Selçuk’un babası Nimetullah Selçuk, babasının çürümeyen çeketinden bir parça alır, yıllarca o parçayı cebinde taşır. Mezarın açılması sırasında ayrıca güzel bir kokunun etrafa yayıldığını görürüler.

 

d.jpg

 

*******

Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin torunu Prof.Dr.Erdoğan Selçuk, 2002 yılında biraz daha kaliteli malzemeden mezarı çevresi ile birlikte daha güzel bir şekilde yeniden yaptırır.

Şu anda Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi; kabrinde Hasanbey Mahallesi kayalıklarından Gümüşhane’yi beklerken, mezar taşının yanındaki al renkli Türk Bayrağı da Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’yi beklemektedir.

Tüm Gümüşhanelilerin, yüz yıl önce şehit olan Hüseyin Hüsnü Efendi’nin kabrini ziyaret edip Fatihalar göndermesi Şehidimize ve tarihimize en güzel vefa ve hediye olacaktır.

Başta Peygamberimiz iki Cihan Serveri Hz. Muhammed (a.s.v.) olmak üzere, Şehitlerin seyidi kabul edilen Hz. Hamza Efendimize, ve tüm şehitlerimize, A.Z. Gümüşhanevî Hazretlerine ve Şehit Hüseyin Hüsnü Efendinin ruhuna Fatiha gönderiyoruz.

EL FATİHA…

 

f-001.jpg

*******

 (Not: Bu bilgilerin bize ulaşmasında yardımcı olan Sayın Fatma Günay Edeer Hanıma, Ankara’da Fatma Günay Hanım’ın refakatçilerinden Sayın Perihan Hanım’a, Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin torunlarından Gümüşhane’de diş tabipliği yapan Sayın Arif Hikmet Eskicioğlu’na, Sayın Hocamız Prof.Dr. Erdoğan Selçuk Bey’e teşekkür ediyorum. H.P.)

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
P.Yeniçeri
13 Kasım 2015 Cuma 17:27
17:27
Degerli hocamız ve hemsehrimiz Hasan beye Gunay annemize ve ailesine gostermiş oldugu ilgiden dolayı tesekkür eder ,calışmalarında basarılar dileriz...P.Yeniceri
85.110.157.115
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim