• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 16 °C

TESCİLLENMEMİŞ HAMAM DİKKAT ÇEKİYOR

02.03.2018 12:17
TESCİLLENMEMİŞ HAMAM DİKKAT ÇEKİYOR
Gümüşhane’nin merkeze bağlı Çamlıköy köyünün Ağlık Mahallesinde bulunan ve henüz tescillenmeyen 200 yıllık tarihi hamam dikkat çekiyor.

İl merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan ve 10 dakikada ulaşılabilir konumdaki hamam yılların yorgunluğu ve ‘yerli arkeologlar’ olarak tabir edilen defineciler yüzünden tavanı çökmüş durumda olmasına ana yapı sağlam durumda. 
TEMA Vakfı Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral’la birlikte başlattıkları doğa ve kültür gezileri kapsamında hamamda incelemelerde bulunan Gümüşhaneli tarihçi Serhat Doğan, köyün eski adının “Mavrangel” olduğunu köye ismini veren Mavran’ın bölgede yaşayan eski Rum beylerinden, ileri gelen Rum aristokratlardan, çok zengin bir tüccar olduğunu ve hamamın da ona ait olduğunu söyledi. 
Mavran’la ilgili arşivlerdeki kayıtların 1782-1783 yıllarına denk geldiğini ve hamamın da o dönemde yapıldığını değerlendirdiklerini kaydeden Doğan, “O dönemden bugüne bölgede ayakta kalan tek sosyal yapı burası. Köye ismini veren şahsın kendi hususi hamamı. Şuana kadar literatürde yer almadı. Klasik bir hamamda ne varsa burada var. Alttan ısıtmalı bir sistemi var. Yıkıntılar nedeniyle tabanı kısmen dolmuş” dedi. 

“Bu yapı literatürde kayıtlı değil” 
Hamamın duvarların hala orijinal bir şekilde kalabildiğini ve yer yer boya izlerine denk gelindiğini ifade eden Doğan, “Benim çocukluğumda burayı gezdiğimde duvarlarında boyayla işlenmiş resimler vardı. Daha sonraki süreçte ‘yerli arkeologların’ müdahalesi neticesinde bu hale geldi. Alttan ısıtmalı sistemde su ısındıktan sonra duvarların içindeki topraktan yapılan borulardan oluşan kanallara verilen buharla ısıtılıyordu hamam. Bu yapı literatürde kayıtlı değil. Bu hamamın varlığından insanları haberdar etmek maksadıyla gelen ilk kişileriz biz. Anıtlar kurulu tarafından buranın tescillendirilerek turizme kazandırılması, kültür varlığımızı koruma ve turizm açısından faydalı olacaktır” diye konuştu. 

“Yerli arkeologlar zarar verse de yapı yüzyıllardır ayakta” 
Yaklaşık 9 metrekare büyüklüğündeki hamamın kurnasının musluğunun bulunduğu taşın yerinde durmasına rağmen musluğunun olmamasını ‘yerli arkeolog’ olarak nitelendirdiği definecilere bağlaya Doğan, “Yerli arkeologlar zarar verse de yapı yüzyıllardır ayakta. Benim çocukluğumda buranın heryerini delik deşik ettiler. Hamamın tabanı yerli arkeologlar tarafından bölgenin gayet iyi incelendiğini ve temizlendiğini göstermektedir” şeklinde konuştu. 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim