• BIST 9078.43
  • Altın 3981.212
  • Dolar 38.4451
  • Euro 43.5046
  • Gümüşhane : 23 °C
  • Trabzon : 13 °C

HAVALAR ISINIYOR, KENELERE DİKKAT

01.05.2025 14:19
HAVALAR ISINIYOR, KENELERE DİKKAT
Gümüşhane Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, bahar mevsimiyle birlikte yeniden gün yüzüne çıkan keneler ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

HAVALAR ISINIYOR, KENELERE DİKKAT

Gümüşhane Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, bahar mevsimiyle birlikte yeniden gün yüzüne çıkan keneler ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Kurt, yaptığı açıklamada Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan bir virüs nedeniyle oluşan ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır hastalık durumunda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölüme neden olabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu hatırlattı.

Gümüşhane’nin de içinde olduğu Kelkit vadisinde kenelerin KKKA hastalığı için yüksek risk durumunda olduğunu ifade eden Kurt, “İlk KKKA kesin tanısı 2003 yılında konulmuş olup, kenelerin aktifleştiği ilkbahar ve yaz aylarında vakalar görülmektedir. Gümüşhane ilimizin de içerisinde yer aldığı Kelkit vadisindeki keneler KKKA hastalığı için yüksek risk oluşturmaktadır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin başlıca bulaşma yolu hastalık etkenini taşıyan kenelerin insan vücuduna tutunmasıdır. Bunun yanı sıra hastalık, enfekte hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonrası da gelişebilmektedir. Hastalık genellikle insan vücuduna kenenin tutunmasından 1-3 gün (en fazla 9 gün) sonra, enfekte kan, vücut sıvısı ve diğer dokularla temas sonrasında ise 5-6 gün (en fazla 13 gün) içinde görülmektedir. 
Bu hastalıktan korunmak için etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya hastalık sırasında kullanılacak spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Hastaların şikayetlerine yönelik destek tedavisi uygulanmaktadır. Kanıtlanmış etkin bir tedavi olmadığı için KKKA açısından riskli bölgelerde yaşayan kişilerin hastalık konusunda bilinçli olmaları, korunma önlemlerine dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır” dedi.

KKKA’dan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çeken Kurt, şunları söyledi: “Tarla, bahçe, orman, piknik alanları gibi kene açısından riskli alanlara gidilirken mümkün olduğunca vücudu örten açık renkli giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine yerleştirilmelidir. Riskli alanlardan döndükten sonra kişiler hem kendi hem de çocuklarının vücutlarında kene olup olmadığını kontrol etmelidir. Kene ne kadar erken çıkarılırsa bulaşma riski o kadar az olacağı için, kene vücuda tutunmuşsa hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak kaydıyla kenenin vücuda tutunduğu en yakın yerinden uygun bir malzeme (bez, eldiven, naylon poşet gibi) aracılığıyla kene tutularak çıkarılmalıdır. Eğer kişi keneyi kendisi çıkaramıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna hızlıca başvurması gerekmektedir. Kene tutunan kişiler kendilerini ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi hastalık belirtileri yönünden 10 gün boyunca dikkatlice izlemeli ve şikayet gelişmesi halinde derhal sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Vücuda tutunan kene üzerine sigara basmak veya alkol, kolonya, gaz yağı, deterjan gibi maddeler dökmek kenenin kusmasına yol açarak virüsün kan emdiği kişiye daha kolay bulaşmasını sağlayacağı için yapılmamalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra ise tutunma bölgesine antiseptik solüsyonlar sürülmelidir. Özetle kene hafife alınmamalı, tedbirli olunmalıdır.”

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim