• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Gümüşhane : 26 °C
  • Trabzon : 23 °C

Sanat ve İletişim Konferansı

25.03.2015 13:47
Sanat ve İletişim  Konferansı
Gümüşhane Üniversitesi Sanat kulubü Sanat ve İletişim semineri düzenledi. Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen seminere heykeltraş,Erzurum Üniversitesi öğretim üyesi, Yrd. Doç. Dr. Önder Yağmur konuşmacı olarak katıldı.

İletişimin tanımını yapan Yrd. Doç. Dr. Önder Yağmur iletişim bağlamında sanatın, sanatçının beğenilerinin, isteklerinin, düşüncelerinin ürünleri olan yaratı ve gösterimlerin diğer kişilere iletilmesi olduğunu belirtti.

Sanatsal bir iletinin, alıcının ruhuna ve duygularına hitap etmesi gerektiğini belirtenYağmur,“Konunun içeriğine ait göstergeler, alıcıyı daha fazla esere yönlendirecektir. Bu soyut ya da somut göstergeler, kültürel özellikler doğrultusundaki yaşamdan bir kesit ile ortak duygusal noktalara dokunarak, iletinin algılanmasına ve benimsenmesine yardımcı olmamalıdır” dedi.Sanatın oluşum sürecinin sadece teknik işlemlerin bir parçası olmadığını ifade eden Yağmur sanat için, “Meydana getirme ya da yaratma sürecinin bir kurgusudur.Sanat, karşıdakiyle konuşmadır. Ama bu konuşma, ne kadar derin, dramatik özelliğiyle düşündürücü ise, o kadar anlamlı olur” diye konuştu.

Sanatçının sunduğu yapıtın niteliğinin öneminden bahseden Yağmur, “Eserin hangi inançla ve amaçla yapıldığı, hangi toplumsal gerçeklerin sunulduğu, hedeflenen kitle, bugüne kadar ortaya koyulan ve izlenen yapıtlar, duygu ve düşünceler, yapıtın konusu ve ana fikri, bu fikrin hangi kanallarla beyanı, hangi mesajların iletileceği ve hangilerinin alımlanacağı, nasıl alınacağına etki edecektir” dedi.

Stijl, süprematizm,dadaizim,konstrüktizm,kübizm,art deco ve modern zamanlardan katılımcılara örnek tasarımlar aktaran Yağmur tasarımda mesajın açık, ekonomik ve estetik yollarla iletilmesinini önemini vurgulayarak, “Grafik iletişimin ekonomik olması; mümkün olan en az sayıda görsel imgenin mümkün olan en yüksek sayıda bilgiyi aktarabilmesi demektir” diye belirtti.

Grafik tasarımcı renk seçiminde dört unsuru dikkate alması gerektiğini bildiren Yağmur bunların: “Rengin kültürel çağrışımını, Hedef kitlenin renk tercihi, Firma ya da ürünün karakteri, Tasarımdaki yaklaşım biçimi” olduğunu ifade etti.

Etkin tasarımlar oluşturmanın iyi bir planlama sürecin sonunda oluştuğunu aktaran Yağmur tasarımın planlama süreci ile ilgili olarak, “Topluluk,Topluluğunuzu analiz edin.En önemlisi topluluk idealinizi belirten tek bir kişi üzerinde odaklanın. Mesajınızın amacını belirleyin Başarıya ulaşması için hangi engelleri kaldırmanız gerektiğini araştırın.Ürününüzün kullanılacağı çevreyi analiz edin.Topluluk ürününüzle nerede karşılaşacak. Yarışma,rakiplerinizin mesajlarını dikkatli izleyin!.Ana fikir aynı olduğuna göre, sizin mesajınızı diğerlerinden farklı ve üstün kılacak yöntemler araştırın. Okuyucu, izleyici sizi seçmeli.”

Tasarım klubünün oluşturmuş olduğu etkinlikler katılımcıların Yrd. Doç. Dr. Önder Yağmur’un heykel sergisini gezmesi ile son buldu

Haber: Mert ZIMBA

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim