• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Gümüşhane : 16 °C
  • Trabzon : 12 °C

ŞAHANE BİR KÜTÜPHANE

08.01.2018 08:46
ŞAHANE BİR KÜTÜPHANE
Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi, 5 bin metrekarelik alanda 5 yıldızlı hizmet sağlayarak, kullanıcılarını adeta büyülüyor.

Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi, üniversitenin kurulduğu günden bugüne sürekli yer değiştirerek öğrenci ve akademisyenlere hizmet vermeye çalışsa da artık kendine ait bir binaya kavuştu. Kütüphane, yeni binasında hizmet vermeye başlaması ve sunduğu imkanlarla kullanıcılarını adeta büyülüyor.

Kütüphanede 5 Yıldızlı Konfor

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Tesisleri karşısında bulunan Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi, faaliyetlerine Eylül 2017’de yeni binasında başladı. 5 bin metrekare alanda bulunan kütüphane yerleşkesi, 4 katta hizmet veriyor. 50 bin basılı kitap, 180 bin e-kitap, 4 bin dergi ve 17 veritabanı ile hizmet veren Kütüphanede, 12 adet tek kişilik çalışma odası, 6 adet grup çalışma odası ve 7 adet çalışma salonu bulunuyor. Kullanıcılarını “İkra” (Oku) yazısıyla karşılayan kütüphanenin 600 kişilik oturma kapasitesi bulunurken kullanıcılarına ücretsiz wifi imkanını da sağlıyor. Teknoloji ile entegre edilmiş kütüphane, kullanıcılarına adeta 5 yıldız konforunda hizmet veriyor.

Rektör Zeybek’in Gümüşhane Hassasiyeti

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in büyük önem verdiği kütüphane, sunduğu imkanlar açısından kullanıcılarını adeta büyülerken, yeni projelerle de şehirle entegre oluyor. Rektör Prof. Dr. Zeybek’in talimatıyla kütüphanede çalışmalarına başlanan 2 proje yer alıyor. Bunlarda bir tanesi şehir için önemi hali yüksek olan “Gümüşhanevi Araştırma Merkezi ve Şehir Arşivi Projesi”. Diğer projede ise kütüphane salonlarına Gümüşhaneli değerlerin isimlerinin verilerek yaşatılmasının sağlanması hedefleniyor.

Hizmet Alanı Genişledi

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Gümüşhane Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dursun Yücel, kütüphanenin yeni binasına taşınmasıyla hizmet alanlarının da genişlediğini belirtti.

Kütüphane Daire Başkanı Yücel, 2 aydır Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak görev yaptığını ifade ederek, “Yaklaşık 5 bin metrekare bir alanda hizmet vermekteyiz. Önceki dönemlere göre daha iyi şartlarda ve verimli bir çalışma ortamımız var. Koleksiyonumuzu sürekli geliştiriyoruz. Şu an itibari ile 50 bin basılı kitabımız, 180 bin civarında elektronik kitabımız, 4 bin civarında dergimiz ve 17 veri tabanı ile okuyucularımızın hizmetindeyiz” dedi.

Beklentileri Karşılamaya Çalışıyoruz

Yücel, veri tabanları ile akademisyenlere en iyi şekilde hizmet sağlamayı hedeflediklerini kaydederek, ”Dünyada bütün akademisyenlerin ulaştığı veri tabanlarına Gümüşhane Üniversitesi de sahip ve akademisyenlerin hizmetine sunmuş durumda. Bu hizmeti artırarak devam ettiriyoruz. Amacımız buradaki akademisyenlerin en iyi şekilde hizmet almasını sağlamak ve büyükşehirlerdeki beklentilerini burada da karşılayabilmek” şeklinde konuştu.

 

Öğrencilere Ferah Ortamlar Sunuluyor

Öğrenciler için ferah çalışma ortamlarının olduğunu açıklayan Yücel, “4 katlı binamızda yaklaşık 600 oturma kapasiteli bir ortam sağlıyoruz. Grup ve bireysel çalışma odalarımız var. Öğrencilerimizin tamamı (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) gelip buraları kullanabilmektedir. Çok özel şartlara sahipler. Mobilyalarımız çok yeni. Gayet ferah ve rahat bir ortam. Tek beklentimiz onların başarılı olmaları” diye konuştu.

“Gümüşhanevi Araştırma Merkezi ve Şehir Arşivi Projesi”

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in talimatıyla çalışmalarına başlanan Gümüşhanevi Araştırma Merkezi ve Şehir Arşivi” (GÜMAR) projesi hakkında bilgiler paylaşan Daire Başkanı Yücel, ”Bu proje ile Gümüşhanevi ile ilgili yazılmış bütün eserlerin bulunduğu, o konuda araştırma yapmak isteyen kim varsa gelip burada bulabileceği bir ortam oluşturacağız. Ayrıca Gümüşhane’nin Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinde yer alan tüm belgeleri getirip burada okuyucularımız hizmetine sunacağız. Kurumla yazışmalarımızı yaptık. Yaklaşık 8 bin civarında bir belge tespit ettik. Bu belgeler görüntülü ortamda okuyucularımızın hizmetine sunacağız. Artık Gümüşhane’yi araştırmak isteyenler İstanbul’a veya Ankara’ya gitmek zorunda kalmadan Gümüşhane’den araştırabilecek” açıklamasında bulundu.

Gümüşhane’ye Dair Tüm Belgeler Bir Araya Gelecek

Projenin alt yapısını hazırladıklarının altını çizen Yücel, şöyle konuştu:

““Gümüşhanevi Araştırma Merkezi ve Şehir Arşivi Projesi” Gümüşhane Üniversitesi’nin ve Gümüşhane’nin önemli bir vizyon projesi olacak. Bu projenin şu anda alt yapısını hazırlıyoruz. Tespitlerimizi yaptık. 3 veya 4 ay içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz. Gümüşhane ve Gümüşhanevi’yi araştırmak isteyenler için kolay ulaşılabilir bir bilgi kaynağı olacak. Bu sadece bizim öğrenci ve akademisyenlerimiz için değil, aynı zamanda dışarıdan araştırmak isteyenler için de buradan imkan sağlamayı planlıyoruz. Gümüşhane’nin yazarlarının tamamının eserlerini satın alarak bu arşive ekleyeceğiz. Yani Gümüşhane’ye dair ne varsa onları da alıp bu arşive kazandırmayı planlıyoruz.”

Salonlara Değerlerin İsimleri Verilecek

Rektör Prof. Dr. Zeybek’in talimatıyla kütüphanede bulunan salonlara da Gümüşhaneli değerlerin isminin verileceğini söyleyen Yücel, şunları söyledi:

“Kütüphane salonlarına Gümüşhane’nin değerlerinin adlarını salon isimleri olarak vermeyi planlıyoruz Hedefimiz o kişilerin isimlerini yaşatarak o kişiler hakkında okuyucularımızın bilgi edinmesini sağlıyoruz.  Ayrıca Gümüşhaneli ressam ve hattatların eserlerini alarak duvarlarımızı süsleyeceğiz. Onlarla beraber hem onları tanıtacağız hem de kütüphane estetiğini düzenleyeceğiz.”

Kütüphane Teknoloji İle Bütünleşti

Kütüphaneyi teknoloji ile entegre ettiklerini vurgulayan Yücel, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Kütüphaneye kurulan barkot sistemi ile okuyucular kitapların üzerinde bulunan kartları barkot sisteminden okutarak ödünç alabiliyor ya da iade işlemi gerçekleştirebiliyor. Herhangi bir görevliye ihtiyaç duymadan kütüphaneden beğendiği kitabı istediği saatte alabiliyor. Bu hizmetimiz bu yıl hizmete girdi.”

Tarama Sistemi

“Bir diğer makinemizde ise arşiv tarama işlemi yapılabiliyor. Kiosk’umuzda kütüphanede bulunan eserleri tarayabiliyor, eserlerin yerini tespit ederek fişini alıyor ve ilgili bölümden kitabımızı alabiliyoruz.” 

E-kitap İmkanı

“Kütüphanede bulunan tarayıcımızda ise kütüphanede bulunan herhangi bir eseri taratıp Pdf halinde kaydederek, flaş belleğe atıp kaydı okuyabiliyoruz.” 

Güvenlik ve Düzenleme

“Kütüphanemize ayrıca RFID sistemini getirdik. Bu sistem, elimizde bulunan tüm materyal kitap ve dergilerin tamamını kontrol altında bulunduran, tarayan ve hangi kitabın nerede olması gerektiğini bildiren bir sistem. Kitabın güvenliğini sağlıyor, giriş ve çıkışlarda sayımını yapıyor, aynı zamanda demirbaş sayımında ve yer tespitinde de kullanılıyor. Kütüphanede bulunan kitaplarımızın tamamı bu sisteme geçirildi.”    

Çalışma Saatleri

Kütüphane çalışma saatlerinin sınav dönemleri dolayısıyla değiştiğinin altını çizen Yücel, çalışma saatleri hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Kütüphane çalışma saatleri sınav dönemlerinde 22:45’e kadar uzatıldı. Bu da öğrencilerin yurda giriş saatleri esas alınarak belirlendi. Öğrencilerimize her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Kütüphane normal zaman diliminde sabah 08:00’da açılıyor ve 21:00’da kapanıyordu. Hafta sonları ise 09:00 ve 17:00 arası açılıyor.”

Üniversite Dışına Hizmet

Üniversite dışındaki kullanıcıların da hizmet verdiklerini fakat kitap ödünç alma açısından bu hizmetin mevzuat açısından verilemediğine değinen Yücel,  “Kitap ödünç alma notasında kişinin mevzuatımız gereği akademisyen öğrenci ya da idari personel olması gerekir. Kitap ödünç vermek açısından dışarıya hizmet veremiyoruz fakat dışarıdan bir kişi bir şey araştırmak isterse o yönde bir kısıtlama yok. Kitap ödünç verme dışında kütüphanenin diğer imkanlarından yararlanabiliyor.”

Kütüphaneye ayrı bir önem veriliyor

Yücel, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Birçok kişi ve kurumdan kütüphanemize bağış geldi. Bu bağışlar sürekli devam ediyor. Biz bunları değerlendirmeye devam ediyoruz. Ayrıca okuyucularımızın talep ettiği tüm eserleri topluyor ve kütüphanemize kazandırıyoruz. Bu konuda bütçemiz de yeterli. Gümüşhane Üniversitesi yönetiminin kütüphaneye ayrı bir önem veriyor. Yönetimimizin kütüphane hizmetlerine verdiği önem bütçemizin büyüklüğünden de anlaşılıyor.”

Gümüşhane Üniversitesi Öğrencileri Memnun

Kütüphanede bulunan öğrencilerin görüşlerine başvurduğumuzda, öğrencilerin kütüphane hizmetlerinden memnun olduğu görünüyor.

Gümüşhane Üniversitesi İç Mekan Tasarımı 2.sınıf öğrencisi Nagehan Emecen, kütüphaneyi sık sık kullandığını, daha çok çalışma ortamlarından yararlandığını ve üniversitenin sunduğu imkanı çok etkili bulduğunu söyledi.

Rahat Bir Ortam

İnsan Kaynakları Bölümü 1.sınıf öğrencisi Fatih Mehmet Güneş, kütüphane imkanlarını değerlendirerek, “Rahat ve çalışabileceğimiz elverişli ortamlar bulunuyor. Özellikle sınav dönemleri kütüphane imkanlarından daha çok yararlanıyorum. Böyle güzel bir çalışma ortamının derslerime etki edeceğini düşünüyorum” dedi.

Çok Beğeniyorum

Sosyal Hizmet Bölümü 4.sınıf öğrencisi Yasemin Elden, “Kütüphane imkanlarından elimden geldiğince yararlanıyorum. Ders çalışmak için, kitap okumak için ve hocalarımızın verdikleri ödevlerde çok işime yarıyor. Bireysel çalışma odaları, grup şeklinde çalışma odalarını çok beğeniyorum. Bazen arkadaşlarımla ve bazen de bireysel olarak burada çalışıyorum” diye konuştu. 

Aktif Olarak Kullanıyorum

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 2.sınıf öğrencisi Eren Güleş, kütüphanenin özellikle sınav dönemlerinde uygun bir çalışma ortamı sağladığını belirterek “Üniversitede bazı dersliklerde ses olduğu için kütüphane bence çok önemli. Daha çok sınav dönemlerinde kütüphaneyi daha aktif kullanıyorum. Sınav dönemleri dışında da kitap alarak kütüphane imkanlarından yararlanıyorum. Üniversitemize böyle güzel bir ortamı bizlere sunduğu için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çok Güzel İmkanlar Bulunuyor

İnşaat Mühendisliği 2.sınıf öğrencisi Özkan Rüzgar ise, kütüphanedeki hizmetleri değerlendirerek, “Öğrenciler açısından çok faydalı bir ortam. Ders çalışma açısından çok güzel imkanlar bulunuyor. Kütüphaneyi özellikle sınav dönemleri olmak üzere sürekli kullanıyorum. Güzel imkanları bizlere sunan üniversite yönetimine ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim