• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 19 °C

Ortak Yaşama Kültürü

01.03.2015 16:34
Ortak Yaşama Kültürü
Gümüşhane Üniversitesinde Türk Felsefe Derneği tarafından Ortak Yaşama Kültürü ve Felsefesi semineri yapıldı.

 Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaşın başkanlık yaptığı seminere Prof. Dr. Celal Türer, Prof. Dr. İsmail Köz, Prof. Dr. Veli Urhan, Prof. Dr. Murtaza  Korlaelçi konuşmacı olarak  katıldı.

Korlaelçi, Ortak Yaşama Kültüründe Din faktörü ile ilgili olarak “İslam’ın insana verdiği değerin bir insanı peygamber yapması ile anlaşılıyor. Allah tabiatı yasasız bırakmamış. Tabiatın varlıkları içerisinde en şereflisi insandır. Bu kadar kıymetli varlığın yasasız, kuralsız bırakılması mümkün mü? Bu yasa vahyin kendisidir. Bütün İnsanlar eşittir İslam dininde. Bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüş gibi günah alır. Bir insanı kurtaranda bütün insanlığı kurtarmış gibi sevap alır. Bu kadar insana değer veren Cenabı Allah insanları başıboş bırakır mı? Yasa 24 saat hayatımızın her anında ihtiva eder İslam Dininde. Bu esaslara uyulduğu zaman hiçbir kimse kendinin dışındaki ne rahatsız edebilir, ne küçük görebilir, ne başkalaştırabilir” diye konuştu. Korlaelçi, Ortak Yaşama Kültürü için İslam dininin yasalarına uyulması gerektiğini iddia etti.

Prof. Dr. Celal Türer ortak yaşamak ya da birlikte yaşmak ifadesinin zihinlerde bir çağrışım yapmadığını belirterek “Pek çoğumuzun apartmanların da ki komşularımızı tanımadığımız aşikâr ya da aynı evin içinde bir odada baba televizyonla meşgul oluyor, çocuk bilgisayarla uğraşıyor ortak yaşama diyince aynı ortamda paylaşmayı mı kastediyoruz? Gittikçe birbirimizden koptuğumuz pek çok kavramı birbirinden farklı tanımladığımız aşikâr değil mi? Ben bunu ahlakın terminolojisi ile ifade etmeye çalışıcayım” dedi. İnsanın 2 boyutlu bir varlık olduğunu ifade eden Türer, “İnsanın bir boyutu Beşeri diğer boyutu ise tabi, İnsan sadece tabiatta yaşamıyor bir de onu çevreleyen ikinci boyutu var bu da ahlak küredir. Bu küre toplumların, milletlerin, daha geride geleneklerin oluşturduğu bir küreyi ifade eder. Ahlak Küre’de yüksek, orta, alçak olmak üzere 3 ölçeğin bulunduğunu belirten Türer, “ Bugün ahlak toplumumuzda küçük ölçekte anlaşılıyor. Kimseye kaşınızı kaldırmakta hakkınız yoktur ahlaksızlıktır bu. Dolayısı ila bizim orta ölçekte şu an ahlaki değerlerimizi oluşturmamız lazım” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Seminer soru cevap kısmıyla sonlandırıldı.

Haber: Mert Zımba

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim