• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 15 °C

HAFTANIN KONUĞU:ZİGANA LİMNİ GÖLÜ TABİAT PARKI İLETMECİSİ MURAT EROĞLU

15.09.2020 10:52
HAFTANIN KONUĞU:ZİGANA LİMNİ GÖLÜ TABİAT PARKI İLETMECİSİ MURAT EROĞLU
Gümüşhane Olay Gazetesi’nde “Haftanın Konuğu”Zigana Limni Gölü Tabiat Parkı İşletmecisi Murat EROĞLU oldu.

Röportaj Tarihi:  10.09.2020 Perşembe

Röportaj yeri     : Gümüşhane  Olay Gazetesi Ofisi

Röportaj            : Hasan Pir, Bekir Bulut, Rüveyda Usta, Uğur Bulut

 

OLAY: Sayın Murat Bey; Gümüşhane Olay Gazetesi’nin  “Haftanın Konuğu” programına hoş geldiniz. Öncelikle sizi tanımak isteriz. Murat Eroğlu kimdir?

MURAT EROĞLU: Öncelikle böyle bir programa bizi davet  ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok güzel bir program olduğunu düşünüyorum.  Ben Murat Eroğlu, 1988 Torul Zigana köyü doğumluyum. Zigana köyünde ikamet ediyorum. İlköğretim ve ortaöğretimimi Torul Zigana köyünde tamamladım. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği bölümünde lisans eğitimimi yaparak mezun oldum. Ben, bölgede tanınan ve sevilen Eroğlu ailesinin bir evladıyım.  Merhum Lütfü Dayı’nın Torunuyum. Aileden gelen bir turizm işletmeciliği mesleğimiz var. Ben lisans eğitimimi de o doğrultuda tamamladım. Dedemizden kalan bayrağı alıp şanıyla şerefiyle dalgalandırmak için çalışıyoruz.

OLAY: Gümüşhane’nin son yıllarda turizmde parlayan yıldızı olan Zigana Limni Gölü Tabiat Parkı’nın işletmeciliğini yapıyorsunuz. Limni Gölü hikâyesini bir de sizden dinlemek isteriz.

MURAT EROĞLU: Limni kelimesi Rumca “göl” demektir. Limni gölü; Zigana dağında bulunan ve  zengin bitki çeşitliliğine sahip  bir ormanlık göl alanıdır. Biz, devletimizden bu gölün işletmeciliğini 2007 yılında aldık. O yıllarda alt ve üst yapısı olmayan, tanınmayan bir bölge idi. Biz işe başladığımızda buranın altyapı eksiklerini belirledik, daha sonra belirlediğimiz standartlar doğrusunda kuruma başvurduk ve gelişme planını oluşturduk. Çok çalıştık. Bir kalite hedefledik. Alt yapımızı tamamladıktan sonra üst yapıya yöneldik. Oradaki eksiklikleri belirledik. Bugün çok şükür en güzel şekilde misafirlerimiz ağırlayacağımız bir noktaya geldik. Geçen  sene  pandemiden önce turizm sezonunda 250 bin ziyaretçi ağırladık. Bu 250 bin kişinin yaklaşık 150 bin kişisi  yabancı turistlerdi. Türkiye ekonomisine katkı sağlayabilmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bugün, yaklaşık olarak 23 kır evimiz var, konaklama imkânı sunuyoruz. Şu an 100-150 kişilik bir restoranımız mevcut. Güzel bir mescidimiz var, şadırvanımız var, seyir kulemiz var. Şu anda gönül rahatlığı ile şunu diyebiliyorum; Limni Gölü Tabiat Parkı’nda gelen insanların bütün ihtiyaçları karşılanabiliyor. Huzurlu bir tatil geçirebiliyorlar. Ben bir işletmeci olarak bundan büyük bir mutluluk duyuyorum. Pandemi sürecinde de gerekli tedbirler ülke genelinde alınmadan biz tedbirlerimiz aldık. Ateş ölçümü, maske, dezenfektan, hizmette mesafe, masalarda kolonyalar her zaman mevcut. İşletmemizde bütün alanı haftada bir ilaçlatıyoruz ve yıkatıyoruz. Konaklama alanlarımızı da aynı şekilde misafirler çıkış yaptıktan sonra ilaçlatıyoruz ve gün boyunca havalandırıyoruz. Şükürler olsun biz ilk önce kendi sağılığımızı koruduğumuz zaman gelen misafirlerimiz sağlığını da otomatik olarak korumuş oluyoruz. Biz bir aile işletmesiyiz. Kardeşlerim Abdullah Eroğlu, Mustafa Eroğlu ve Kuzenim Yasin Eroğlu ve yine pek çok aile bireyimiz hem bu işin tahsilini yaptılar ve yapıyorlar hem de zaten yıllardır işin mutfağındayız.  

OLAY: Limni, Eroğlu ailesinin adeta çocuğu gibi… Sizin elinizde büyüdü. 2020 yılında Limni, Gümüşhane için olmazsa olmaz noktaya geldi mi?

MURAT EROĞLU: Biz Limni gölünü aile olarak benimsedik, sahiplendik. Biz şimdi Dedemizden kalan mirası torunlarımıza aktarma mücadelesi veriyoruz. Limni’de kesilen bir ağaç, yıpranan bir doğa belki benim oğlum,  belki de benim torunum için çok önemli. Doğayı bozmadan eğer elimizde tutabilirsek, bu mirası o zaman ancak torunlarımız de görebilecek diye düşünüyoruz. Yani, Limni bize teslim edilmiş bir dünya mirası… Bu mirasın önemini aile olarak çok iyi biliyor ve koruyoruz.

OLAY: Zigana Kayak Merkezi tesisleri işletmeciliğini de siz mi yapıyorsunuz?

MURAT EROĞLU: Biz, Eroğlu ailesi olarak Kayak merkezini de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden kiraladık. Yap işlet modeli ile  90’lı yıllarda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden harabe bir bina olarak 2 katlı bir binayı dedem kiraladı.  2004-2005 yılında 500 yataklı yayla kent projesi kapsamında mevcut alanı tekrardan kiraladık yaklaşık 60 adet odamız var.  Kayak merkezi işletmesinde bazı zorluklar yaşadık.  Yayla turizmi hem kalifiye eleman konusunda hem de kış sporları kapsamında pahalı bir spor. Biz, 2005 yılında ana binayı 2006 yılında bungalovları yaptık. İnsanlara kayağı sevdirebilmek için bildiğiniz amme hizmeti yaptık. Gelen misafirlerimize bedava kayak giydirip kayak pistinde o kayağa alıştırabilmek için çok gayret sarf ettik. Şükürler olsun bölgeye insanları alıştırdık.  Şu an kayağı biliyorum diyen Gümüşhaneli insanlarımızın yüzde 90’nı kayağı Zigana’da öğrenmiştir. Şu anki pistimizin ismi de bildiğiniz gibi Muzaffer Demirhan’ın adını taşıyor. Defalarca dünya kayak şampiyonu olmuş olan Gümüşhaneli milli kayakçımız merhum Muzaffer Demirhan.

OLAY: Geçen sene Gümüşhane basınında çokça konuşuldu, doğalgaz hat çalışmaları sizi nasıl etkiledi?

MURAT EROĞLU: İşletmekte bulunduğumuz kayak merkezi bölgedeki tek kayak merkezi. Doğal gaz boruları geldiği zaman biz de çok büyük tepki gösterdik. Tabiiki bizi çok etkiledi,  çok yıprattı. Doğayı çok yıprattı ama BOTAŞ’tan aldığımız söz doğrusunda yıprattıkları doğayı tekrardan düzeltiyorlar. 1,5 ay sonra şu andaki mevcut otelin yoluna vermiş oldukları tahribatı kaldıracaklar sözünü aldık, bekliyoruz. 1,5 ay sonra eksiklikleri kalmadan bizlere teslim edeceklerini söylediler.

OLAY: Son yıllarda turizm Gümüşhane için parlayan yıldız oldu. Limni ve Zigana’nın Gümüşhane turizmindeki yeri gelecekte ne olacak, öngörünüz nedir?

MURAT EROĞLU: Zigana Gümüşhane’nin Karadeniz’den giriş kapısı. Ben, 2005-2006 yıllarında Zigana Kayak Merkezi’nde rezervasyonlara başladığımda Gümüşhane’nin ismini bilmeyen acentecilerle karşılaştım. 0456 kodu nerenin diye soranlar vardı. Gümüşhane adı bilinmiyordu, Zigana’nın Gümüşhane’nin olduğu bilinmiyordu.  Zigana’yı herkes Trabzon olarak biliyordu. O günlerden bugünlere geldik. Limni Gölü bugün Gümüşhane’nin bayrağını, Gümüşhane ismini en yüksekte dalgalandıran önemli bir turizm merkezidir. Yılda 250 bin turist bunun en güzel ispatıdır. Biz Zigana ve Limli gölü ile birlikte Gümüşhane’nin diğer  turizm destinasyonlarının da tanıtımını yapıyoruz. Karaca mağarasına, Torul cam seyir terasına, daha ileride Şiran Tomara şelalesine misafirimizi yönlendiriyoruz. Limni gölü olarak da  Zigana Kayak Merkezi olarak da kendimizi yenilemek zorundayız. Sürekli yenilik içindeyiz. Bir gelenin ikinci kez gelmesi için onlara yenilikler sunmak zorundayız.

OLAY: Zigana’da yeni çalışmalar olacak mı?

MURAT EROĞLU: Zigana ismiyle kendi kendine büyük bir marka. Dünyada nereye giderseniz gidin mutlaka Zigana’nın ismini duyan, bilen insanlarla mutlaka karşılaşırsınız. Zigana ne kadar kış turizmi ile ilgili gözükse de biz yaz turizminde de Zigana için kültür turlarıyla çalışıyoruz. Hemen hemen her akşam tesisimizde yaklaşık 2 büyük 1 bir küçük otobüs mutlaka konaklama yapıyor. Türkiye’nin her bölgesinde insanlar geliyor Zigana’ya.  Sosyal etkinlikler ile gelen insanları orada ne kadar oyalayabilirsek, ne kadar süre o insanı orada tutarsak o kadar önemli.  Çalışmalarımız var, imar sorunumuz var, yeni çalışmalar yapılıyor. Zamanında yanlış planlanma sonucu pist güney yamaca taşınmış, kuzey yamaca pisti taşınılması için farklı projeler hazırlatmaya çalışıyoruz. Zigana kar kalitesi olarak doğası olarak çok önde. Türkiye’de hangi kayak merkezine giderseniz gidin Zigana’daki doğal güzelliği o manzarayı hiçbir yerde göremezsiniz.  Zigana’nın doğası muhteşem. manzara muhteşem. yalnız şunu belirtmek isterim devletin eli Zigana’da hissedilmesi gerekiyor.  inşallah bu da ilerleyen yıllarda olacak. Masa başında proje olmuyor. Projeyi sahada görerek yapmak lazım. Bu bağlamda, kayak pistinin mutlaka kuzey yamaca taşınması lazım.

 

OLAY: Bugüne kadar Limni’ye hangi ülke turistleri geldi? Pandemi öncesi hareketlilik sizi memnun etti mi? Pandemi sonrasında da çalışıyorsunuz. Durum nedir?

MURAT EROĞLU: Limni gölü ve Zigana kayak merkezi açık alanlı işletmeler olduğu için pandemi döneminde de insanların ilgi kesilmeden devam etti. Pandemi döneminde doğa turizmi ivme kazandı. Bu nedenle bu sene bölgede en çok ziyaretçiyi ağırlayan işletmelerden biriyiz. Yurt dışı uçuşları ülkeler genelinde pandemi döneminde kapalı olmasına rağmen,  son bir aydır hemen hemen her gün 7-8 Arap kafile geliyor, geçen hafta Rusya’dan gelen bir kafilemiz vardı.  Ortadoğu’dan gelenler var. Japonlar, Çinliler geliyor.

OLAY: Yerli ve yabancı turistlerin memnuniyet derecesi nedir? Geri dönüş oluyor mu?

MURAT EROĞLU: Şunu belirteyim Araplar ilk bölgeye gelmeye başladığı dönemden ağırlamış olduğumuz Arap misafirlerimiz var.  Bürokrat diyelim, kamu çalışanı Arap diyelim misafirler her gelen bir daha geldi.  7 yıldır, 8 yıldır her geldiğinde Limni gölünü ziyaret eden misafirlerimiz var. Sadece Arap olarak bakmayalım,  Limni gölünün doğası, endemik bitki örtüsü insanları cezbediyor. Çinliler olsun Japonlar olsun sosyal medyada sürekli paylaşıyorlar. Araplar, Limni gölüne geldiklerinde diyorlar ki bizim hayalimizdeki cennet burası. 2 hafta önce gelen bir Arap misafirlerimiz geçen yıl ailesiyle Limni’de çekildiği fotoğrafı bize gösteriyor, çalışan personele gösteriyor. Geçen yıl çektikleri yavru köpeklerin fotoğraflarını, gölün içeresindeki kazların fotoğraflarını gösteriyorlar. Hatta orada bir şey eksildiği zaman neden eksildiğini soruyorlar. Bugüne kadar dünyadan 50-60 ülke vatandaşının Limni Gölü Tabiat Parkı’ı ziyaret ettiğini söyleyebilirim.

OLAY: Bir turizm işletmecisi olarak, yeni açılımlar düşünüyor musunuz?

MURAT EROĞLU: Milli Parklar’da gelişme planları tamamlanıyor. Şimdi bizim kış turizmine yönelik çalışmalarımız var. Kışın göl buz tutuyor, yaklaşık 30 cm yakın buz tabakası oluşuyor. Kış turizminde faaliyet gösterilmesi için butik otel yapılmalı. Taştan, yöre mimarisine uygun bir otel. Biz bunu ilgililere teklif ettik.  Ayrıca, inşallah da sosyal aktiviteler de düşünüyoruz. Yeni yapılan yollarla beraber yürüyüş, bisiklet, macera parkurları, bölgemizde dik kayalar var kaya tırmanışları, bu tür çalışmalarımız var kır evlerimiz var ama kış turizmde yeterli değil, bizim butik bir otele ihtiyacımız var.

OLAY: Bir alternatif güzergah olarak; Cebeli köyü çiçekli mahallesinden geçen dağ yolu Limni gölüne ya da Karaca mağarasına gelecek yerli veya yabancı turisti ne kadar etkiler ve tür katkısı olur bu yolun.

MURAT EROĞLU: Bu yol, zaten sürekli kullanılıyor. Yüzlerce araç bu yolu kullanıyor. Turizm acenteleri genellikle müşterilerini aynı güzergâhtan getirip götürmek istemez. Gidişte ve gelişte ayrı güzergâhlar her zaman tercih edilir. Bu nedenle; Limni gölüyle Karaca mağarası arasındaki yol standart hale getirilip bir turizm rotası oluşturulursa o zaman Zigana, Limni gölü ve Karaca mağarası güzergahını takip eden turlar dönüşte de Torul Cam Seyir terasını ve yeni Zigana tünellerini gezme ve görme şansı yakalayacaklardır. Gerekirse Şiran Tomara şelalesi de bu rotaya eklenebilir. Yeni Zigana tünelleri açıldığında bu tüneller zaten başlı başına bir turizm destinasyonu olacaktır..

OLAY: Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Maçka Sümela bölgesi ile Zigana ve Limni arası yaklaşık 45 dakika… Sümela’nın turistini Zigana ve Limni’ye çekebilecek miyiz?

MURAT EROĞLU: Sümela inanç turizminde önde bir merkez. Birkaç yıldır kapalı. Tadilat onarım çalışmaları var. Biz Sümela kapalıyken Limni’de 250 bin kişiyi ağırladık. Sümela manastırı açılıp buraya insanlar gelmeye başlayınca, Limni’ye gelen turist sayısının da 500 binlere ulaşacağını ümit ediyoruz.

 

OLAY:  Limni’de cep telefonu çekmeme sorunu yaşanıyor galiba. Halbuki bütün turistler sosyal medyayı canlı kullanmak ister. Telefon görüşmesiyle duygusunu arkadaşları ve ailesiyle paylaşmak isterler. Şu anda sadece Türkcell hatlı cep telefonlarının çalıştığını, diğer iki telefon olan Türk Telekom ve Vodafone hatlarıyla görüşme yapılamadığını öğrendik. Bu çok önemli sorun giderilmeyecek mi? Bir de yol kenarı korkulukları sorunu mu var.

MURAT EROĞLU: Bu bir noksanlık, Günümüzde en iyi reklam birebir sosyal medya üzerinden yapılan reklam. Telefonların çekmeme sorunu ile ilgili çok müracaat yaptık. Türkcell firması baz istasyonu kurdu. Baz istasyonlarının kurulması için Türk Telekom ve  Vodafone firmaları ile de gerekli yazışmalar yapıldı ama bugüne kadar bir netice alınmadı. İnşallah ilerleyen süreçte bir neticeye varılır. Şu anda işletmemizin ve bölgenin en büyük sorunu cep telefonlarının çekmemesi sorunu. Bir diğer soruna gelince;  eskiden ulaşım yoktu şu an yollarımız beton olduğu için insanların ulaşımı daha kolay oldu ve yollarımız yapıldıktan sonra 15 binden 250 bine ziyaretçi sayımız çıktı. Zirveden gidiyoruz ve yollarımız hep uçurum ve yamaç üzeri yollar. Bu yol kenarlarına  beton ya da demir bariyerlerin olması gerekiyor. Yetkililerden yol bariyerlerinin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Yaylada işletmecilik yaptığınız zaman yolun derdi sizin, yağmurun derdi sizin, hepsiyle uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.

OLAY: Gümüşhane’deki turizm işletmelerinin en büyük sorununun çalıştıracak eleman bulamama sorunu olduğunu görüyoruz. Siz de sorun yaşıyor musunuz?

MURAT EROĞLU:  Bütün işletmelerin en büyük sıkıntısının kalifiye eleman bulamama sorunu olduğu doğrudur. Süreklilik arz eden kalifiye hizmet elemanı bulmakta zorlanma oluyor. Biz kalabalık bir aile olduğumuz için işlerimizi ailece yürütüyoruz. Ama, çalışan çocuklarımızın tahsil için okullarına gidişleri bile bizi kara kara düşündürüyor.  Şu anda Limni gölünde 25 kişi istihdam ediyoruz. Gümüşhane’de turizm lisemiz var, Gümüşhane Üniversitemizde turizm ve otelcilik bölümümüz var.  Bu bölüm mezunlarının en az bir yıl Gümüşhane ve ilçelerindeki iş yerlerinde çalışması için planlamalar ve yönlendirmeler yapılmalıdır.

OLAY: Turizm yatırımları için Gümüşhanelilere bir çağrınız olur mu?

MURAT EROĞLU: Pandemi sürecinde olduğumuz için yapacakları projelerde çözüm odaklı ve ileriyi görerek hareket etsinler. Yapacakları turizm planlamalarının destinasyonlarını iyi belirlesinler. Gümüşhane, turizm pastasında en büyük dilimi alacak bir il bence. 

OLAY: Murat Bey, bu güzel sohbetiniz için teşekkür ediyoruz.

MURAT EROĞLU: ben de size, Gümüşhane Olay Gazetesi ailesine teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim