• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Gümüşhane : 17 °C
  • Trabzon : 14 °C

HAFTANIN KONUĞU: GTSO BAŞKANI İSMAİL AKÇAY

05.08.2020 12:32
HAFTANIN KONUĞU: GTSO BAŞKANI İSMAİL AKÇAY
Gümüşhane Olay Gazetesi’nde “Haftanın Konuğu” Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay oldu.

 

OLAY: Kaç yıldır Gümüşhane’de yaşıyorsunuz. Dünle bugünün Gümüşhanesini anlatır mısınız? Dünle bugünün benzerlikleri ve farklılıkları nedir?

 

İsmail AKÇAY: Üniversite öğrenciliği yıllarım dışında hep Gümüşhane’de yaşadım. Yani 61 yıldır Gümüşhane de yaşıyorum. Geçen süre içerisinde o kadar çok şartlar ve  mekan değişti ki  anlatmaya zaman yetmez. Geçmişten günümüze değişmeden kalan en güzel şey değerli dostlarımız, dostluklarımız. Farklılıklar çok, benzerlikler az.

 

OLAY: Gümüşhane’de sizi bugüne kadar en çok memnun eden şey ne oldu?

 

İsmail AKÇAY: Gümüşhane’nin her noktasında 6.575 km2 olan içinde güvenle yaşamak. Gümüşhane’nin her noktasında mutlaka tanıdık simalar görmek. Gümüşhane ismi güzel dostlar edinmek. Yollarımızın yapılmasından çok memnunum.

 

OLAY: Gümüşhane’de üzüldüğünüz şeyler de var mı?

 

İsmail AKÇAY: Sorumluluk hissedip duyarlı olduğunuz zaman herkesin birçok alanda üzüldüğü şeyler oluyor. Ben şahsım olarak Süleymaniye mahallemizi koruyamadığımız için çok üzülüyorum.

 

OLAY: Türkiye ve dünyada gezip gördüğünüz yerlerden sizi en çok etkileyenler neler oldu. Bunlar Gümüşhane’de de olmalı dediğiniz şeyler oldu mu?

 

İsmail AKÇAY: Ülkemizin birçok şehrinde 500-600 yıl önce yapılmış ve günümüze kadar korunmuş çok sayıda tarihi eserler var ve bu eserlerin hepsi birer sanat harikası.

İstanbul gibi üç imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehir dünyada yok. Muhteşem bir şehir.

Yurtdışında bizden daha gelişmiş ülkeler olmakla beraber, bizden 50- 100 yıl geride kalmış ülkelerde var. Çoğunlukta gelişmiş ülkelerde yaşam kurallarla ve herkesin kurallara uyum sağlamasıyla devam ediyor. Hızlı trenler ulaşımda büyük rahatlık. Gümüşhane’de bir hızlı trenin olmasını çok isterdim.

Bir yayla kent olmasını da isterdim.

 

 

OLAY: Tanıdığımız Akçay, hep koşturuyor, hep çalışıyor, hep üretiyor. Yorulmuyor musunuz Sayın Başkan.

 

İsmail AKÇAY: Ben işimi severek yapıyorum. İnsan işini severek yaparsa yorulmaz. Peygamberimiz (s.a.v) ‘’İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Faydalı Olandır’’ buyurmuşlardır. Halka hizmetin, hakka hizmet olduğunu bildiğiniz zaman insanlara hizmet etmek yardımcı olmak için koşarsınız ve yorulmazsınız. İnsanlara faydalı olduğunuz zaman yüreğinizdeki huzurun tarifi yoktur. Hayırda ve hizmette koşmanın yorgunluğu huzurlu yorgunluktur. Bu makamları (büyük küçük fark etmez) Cenabı Allah hizmet etmek için bizlere nasip etmiştir. Benim için de bu bir fırsattır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’nin buyruğuna mazhar olmak gayreti hiç kimseyi yormaz.

 

OLAY: Nasıl dinlenirsiniz? Müzik, sanat, spor, kitap, televizyonla aranız nasıl?

 

İsmail AKÇAY: Ben evimde ve eşimin yanında dinlenirim. Halk müziği ve Türk sanat müziği dinlerim. Sanata ve sanatçıya değer veririm. Spor yapmak için pek zamanım olmuyor. Fırsat buldukça yürüyüş yaparım. Kitap okumayı severim. Son zamanlarda Gümüşhaneli yazarlarımızın çok güzel eserleri çıkıyor. daha çok  onları okuyorum. Televizyon kanalarından pek memnun değilim. Haber programları dışında pek televizyon izlemiyorum.

 

OLAY: Çocukluğunuzdan bugüne her zaman dinlemekten mutlu olduğunuz bir sanatçı, bir eser var mı?

 

İsmail AKÇAY: Müzeyyen Senar’ı severim ve dinlerim. (Benzemez Kimse Sana Şarkısını çok severim)

 

OLAY: Hiç şiir yazdınız mı? Resimle aranız nasıl?

 

İsmail AKÇAY: Gençlik yıllarımızda hepimiz amatör olarak şiir yazmışızdır. Benim de yazdığım birkaç şiir var. Hiç resim yapmadım.

 

OLAY: Duygulandığınız anlarda gözyaşı ile aranız nasıldır?

 

İsmail AKÇAY: Duygusal olduğumu düşünüyorum. İstiklal marşımızı okurken ve dinlerken gözyaşlarıma hakim olamam.

 

OLAY: Hem kamu sektöründe, hem de özel sektörde çalışan bir Gümüşhaneli olarak öncelikle kendiniz için, daha sonra da çevreniz için geliştirip uyguladığınız etik değerleriniz nelerdir.

 

 

İsmail AKÇAY: 5 Temel Değerim Vardır.

  1. -Milli ve manevi değerlerimden taviz vermem
  2. -Adaletten ayrılmam.
  3. -İnsanı ve doğayı karşılıksız severim.
  4. -Sorumluluklarımdan kaçmam.
  5. Bana yapılmasını istemediğim bir şeyi başkasına yapmam.

Bunları herkese tavsiye ederim.

 

OLAY: Kendiniz için örnek aldığınız bir şahsiyet var mı?

 

İsmail AKÇAY: İnsanlık tarihinin geçmişte ve gelecekte örnek alacağı rol model sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) var. Büyük Türk Milletinin tarihte yetiştirdiği çok sayıda örnek ve model olacak değerli insanlarımız da var.  Kahramanlıkları tarihin altın sayfalarında yer almıştır. Cumhuriyet tarihimizde, başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve daha nice destanlar yazan kahramanlarımız var. Bilim adamlarımız, Devlet adamlarımız, siyasetçilerimiz, yazarlarımız, şairlerimiz, iş insanlarımız var. Hepsini okuyup tanımaya çalışmalıyız. Onların ışıklarından herkesin istifade etmesi lazım.

OLAY: GTSO da güzel hizmetlere imza attınız. GTSO da hizmet ederken ulaşmak istediğiniz ilk hedef neydi. Hedefinize ulaştınız mı?

 

İsmail AKÇAY: Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı seçildiğimde, hedefim herkesin istediği en yüksek makama erişmekti. Benim düşündüğüm en yüksek makam kulluk makamıdır. Erişmek zordur. Çalışmalarımdan dolayı Kamu vicdanından hayır duası almaktan başka bir beklentim yoktur. Esas olan İlahi huzura alın akıyla çıkmaktır.

 

OLAY: Kovid 19 sonrası için sadece Gümüşhane için değil ülkemiz için de ticari anlamda tüm Türkiye’de uygulanırsa yararlı olur diye düşündüğünüz bir fikir ve proje var mı?

 

İsmail AKÇAY: Covid-19 bütün dünyayı ekonomik olarak olumsuz etkilemekle birlikte, bizlere de ülke olarak önemli kayıplar yaşattı. Ülke olarak bu kayıplarımızı telafi etmek için daha çok çalışmalıyız. Daha çok üretmeliyiz.

Bunun için,

  1. Kamu ve özel sektör olarak günde en az 10 saat çalışmalıyız. Gerekli düzenleme yapılarak çalışma saatleri uzatılmalıdır.
  2. Hükümetimizin iyi niyetlerle verdiği ucuz faizli kredilerin büyük bir kısmı ekonomiye kazandırılamadı. Bu kredileri mevduat yatırımı amacıyla kullanan kişiler tespit edilmeli ve krediler geri alınarak yatırımcıya verilmedir.
  3. Bu salgından dolayı kapatılan işyerleri açık olarak zarar gören sektörler, mutlaka desteklenmeli. Özellikle kirada olan işletmelere kira desteği verilmeli.

 

OLAY: Tenkit edilmek sizi üzer mi?

 

İsmail AKÇAY: Toplumda zaman zaman tenkitle, iftirayı karıştırıyoruz. Tenkit, yerinde yapılırsa, onu bir hediye olarak kabul ederim. Ama, itibarsızlaştırmak, çamur atmak, karalamak amaçlı yapılırsa onu tenkit olarak kabul etmem. Yapanın hazımsızlığı olarak görürüm.

 

OLAY: Gençlerimizin eğitimlerine çok destek olduğunuz biliyoruz. Gençliğimize nasıl bakıyorsunuz.

 

İsmail AKÇAY: Eşimin öğretmen oluşu, Eğitim ve Öğretimdeki farkındalığımı artırmıştır. Gençliğimizi çok şanslı görüyorum. Çok kabiliyetli bir gençlik geliyor. Ancak, eğitim ve öğretim politikamızı beğenmiyorum. Gençliğimizi törelerimize uygun olarak daha donanımlı, daha girişimci, daha hoşgörülü yetiştirmeliyiz.

 

OLAY: Yarın FETÖ ayaklanmasının yıldönümü. Bu konudaki değerlendirmeniz ne olur.

 

İsmail AKÇAY: 15 Temmuz hain darbe girişiminin başladığı saatlerde Atatürk Caddesine indim. Tam olarak ne olduğunu anladığımda Ticaret ve Sanayi Odası çalışanlarımızı aradım. Derhal Odayı açmalarını istedim.  Çalışma arkadaşlarım geldi. Hemen, bu darbeyi tanımadığımızı bir mesajla, o gece veri tabanımızda kayıtlı bulunan 1100 cep telefonuna ve basına mesaj olarak attım. Sabaha kadar caddelerdeydi. Sabah ezanı okunurken, İlimizin Valisi, Milletvekili, Emniyet Müdürü ve Halkımızla Pazar yerinde çay içiyorduk.

 

15 Temmuz gecesi hain darbe girişimini tanımadığımızı beyan eden mesajımız, ‘’Ülkemize ve Milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz. Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmuş bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı  girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız Türk Milleti olarak  her türlü darbe girişiminin karşında  olmalı, demokrasimizi savunmalıyız. İş dünyası olarak Devletimizin ve Milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız. Allah’ın izni ile bu kanunsuz girişimin de Millet olarak üstesinden geleceğiz.’’

 

OLAY: İki gün sonra da 16 Temmuz Şehit Necmettin Yılmaz’ın defin yıldönümü. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir.

 

İsmail AKÇAY: Başta Şehit öğretmenimiz Necmettin Yılmaz’a ve tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor, değerli ailelerine sabır diliyorum. Devletimiz ve Gümüşhane ilimiz Şehit Necmettin Yılmaz’a ve ailesine sahip çıkmıştır. Şehrimizdeki birçok yere  şehidimizin ismini anısını  yaşatıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ ın 12.01.2020 tarihinde ilimize yapmış olduğu ziyarette de Gümüşhane İŞGEM’e ‘’Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz İş Geliştirme Merkezi’’ ismini vererek, şehidimizin ismini yaşatmaya çalıştık. Şehit öğretmenimiz Necmettin Yılmaz’ı ölüm yıl dönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum. Ailesine sabırlar diliyorum.

 

OLAY: Gümüşhaneliler ve gençlerimize tavsiyeleriniz nelerdir?

 

İsmail AKÇAY: Tüm Gümüşhanelilerimize ve gençlerimize çok önemli gördüğüm ve benimde hayatımda uygulamaya çalıştığım tavsiyelerimi aktarmak isterim.

 

1- SEVİN ; Yaratanı sevin, yaratılanı sevin, eşinizi sevin, işinizi sevin.  Verdikçe artan tek şey sevgidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) diyor ki; ‘’İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş sayılmazsınız.’’

2- SAYGI DUYUN ; Dünyadaki her varlığa saygı duyun, sizin gibi düşünmeyene de. Saygı duymayan saygı göremez.

3- GÜVEN VERİN, GÜVENİLİR OLUN; Dürüstlük ve güzel ahlak tükenmez sermayedir. Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri diyor ki; ‘’Dünyadaki sermayeniz takva olsun.

4- HOŞGÖRÜLÜ ve SABIRLI OLUN ; Aceleci ve önyargılı olmayın, karşınızdakine bir şans daha verin. Sabır zehir, sonu baldır.

5- VEFALI OLUN ; Size hizmet edenleri unutmayın. Vefasızlık imanı zayıflatır. Sizin için çalışanlar, size emek verenler hep aklınızda olsun.

6- İNANIN KARARLI OLUN ; “Hayat zor, ama bende kolay insan değilim.” deyin. Hayal edin. Hedef koyun. Hareket edin. Büyük aşklar ve büyük başarılar, büyük riskler taşır. 

7- ÇALIŞIN ; Alın teriniz ile akıl terinizi güzel ahlakla buluşturun. Herkes bulunduğu yerde en iyi olmalı.

8- HELAL YAŞAYIN, YASALARA UYUN ; Hesap verebilir, endişesiz ve huzurlu olursunuz.

9- GÜLÜMSEYİN ; Dünyanın ortak dilidir. Kullanın. İletişimde en kısa yoldur. Tebessüm sadakadır ve bedavadır.

10- GELİŞİMİ ve YENİLİKLERİ YAKALAYIN ; Yenilikleri takip etmeyen zarar görür. İnovasyon ve AR-GE kaçınılmazdır.

11- EKİP RUHU YARATIN ; Çalışma arkadaşlarınızla bir aile bağı oluşturun.  Aile her zaman biyolojik değildir. Başarı aynı zamanda ekip işidir.

12- ADİL OLUN ; Size yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayın. Kul hakkının affı yoktur. ‘’Şüphesiz Allah adaletli davrananları sever’’ maide 42

13- BAZEN CEVAP VERMEYİN ; Hz. Mevlana Diyor ki ; “Her söze cevabım vardır. Söze bakarım, söz mü diye, söyleyene bakarım adam mı diye.” Arkadan konuşanlar arkada kalanlardır. Cevap vermek onlara önem kazandırır.

14- POZİTİF OLUN ; Huzur bozan değil, huzur veren olun. İnsanları cesaretlendirin. Kusurlarını değil,  güzel işlerini görün. Teşekkür edin. Mevlana diyor ki, ‘’Kusur bulmak için bakma birine, ararsan bulursun. Kusurları örtmeyi marifet say kendine, o zaman kusursuz olursun.’’

15- ANNE ve BABANIZIN DUASINI ALIN ; Bereket onlarla beraberdir.

 

OLAY: Gümüşhane kamuoyuna söylemek istediğiniz son mesajlarınız neler olur?

 

 

İsmail AKÇAY: Gümüşhaneliler olarak vatan, bayrak ve ezan konusundaki sevgimizle, hassasiyetimizle, güven veren insan yapımızla her zaman gururlandık ve fark yarattık. Millî ve manevi değerlerimize olan sevdamızla dünyanın her yerinde gururla Gümüşhaneliyiz dedik. Bizi biz yapan bu değerlerimiz ışığında birlik ve beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece sevgi, saygı ve hoşgörü içinde çok çalışarak aşamayacağımız hiçbir sorun yoktur.

Röportaj Tarihi:09.07.2020

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim