• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 21 °C

HAFTANIN KONUĞU: ARZULARKABAKÖY BELEDİYE BAŞKANI ÇETİN RIZA TANIŞ

01.09.2020 12:55
HAFTANIN KONUĞU: ARZULARKABAKÖY  BELEDİYE BAŞKANI ÇETİN RIZA TANIŞ
Gümüşhane Olay Gazetesi’nde “Haftanın Konuğu” Arzularkabaköy Belediye Başkanı Çetin Rıza TANIŞ oldu.

Röportaj: Hasan Pir, Bekir Bulut, Uğur Bulut

Röportaj tarihi: 26.08.2020

OLAY: Çetin Rıza Bey, Olay Gazetemize hoş geldiniz.

OLAY: Bize kendinizi tanıtır mısınız, Çetin Rıza Tanış kimdir?

ÇETİN RIZA TANIŞ: Öncelikle sizin nezdinizde Olay Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. Gerçekten ilk defa röportaj anlamında yerel bir gazeteye davet edildim bu da bizi ziyadesiyle mutlu etti. Çetin Rıza Tanış 1969 Arzular köyünde doğdum. İlkokul 3’e kadar orada okudum, daha sonrasında babamız gurbete gitmesi neticesiyle bizi de beraberinde Almanya götürdü. 7-8 yıl Almanya’da kaldım. Lise 1 de Türkiye geri dönüş yaptım ve Gümüşhane Ticaret Meslek Lisesi’nde okuma hayatıma devam ettim. Lise bitince üniversite sınavına girerek Karadeniz Teknik Üniversitesi Gümüşhane Meslek Yüksekokulu’nu bitirdim. 1999 yılına kadar serbest çalıştım İstanbul’da. 1999 yılında MHP’nin Gümüşhane Belediyesi’ni kazandığı zaman Mustafa Canlı Bey bizi davet etti, bize geldik biz de Gümüşhane’de çalışmaya başladık. Çeşitli nedenlerle 2014 yılında Gümüşhane Belediyesi’nden ayrıldım. 15 yıllık belediye tercümem var. Şimdi de bize Yüce Rabbim Arzularkabaköy belediye başkanlığını nasip etti. Bunda da bir hayır varmış. Baba evimiz arzular kabaköyde. Babam Almanya’dan döndükten 7 yıl sonra rahmetli oldu. 45 yaşında rahmetli oldu bizde evin büyüğü olarak bütün sorumluluğu üzerimize aldık.  Annemizi de kaybedeli 1 yıl oldu. Arzularkabaköy beldesinde baba evimiz var oradayız.

OLAY: Sayın Başkanım; şu anda Arzularkabaköy Belediye başkanı olsanız da uzun yıllar Gümüşhane merkez ilçede görev yaptınız. Gümüşhane’yi en iyi tanıyanlardan birisiniz. Gümüşhane ve beldeniz sizin için ne ifade ediyor?

ÇETİN RIZA TANIŞ: Gümüşhane ve Arzularkabaköy benim için tarifi imkânsız farklı şeyler ifade ediyor. Özellikle ben hizmet anlamında bakıyorum, bizim bu coğrafyada yaşayan insanlarımızın en güzel hizmeti almaya laik olduğunu düşünüyorum. O vesileyle bizim için yaşayan insanlar çok değerli. Zaten müthiş bir göç verilmiş,  burada kalan da kendi yağıyla kavrulan insanlar. Dolayısıyla Gümüşhane’de veya Arzular’da  ya da Gümüşhane coğrafyasında yaşayan her insan bizim için değerlidir,  bakışımız budur.

OLAY: Yaşınız genç olmakla birlikte her misafirimize sorduğumuz soruyu size de soralım. Gümüşhane’de ve beldenizde dün ile bugün neler değişti. Bu değişimlerde sizi en çok üzen şey ve en mutlu eden şey nedir?

ÇETİN RIZA TANIŞ: Gümüşhane’de ve Arzular’da güzel şeyler oluyor,  takdire şayan şeyler oluyor . Bir hizmet ettiğimiz zaman vatandaştan bu hizmet sonrasında memnuniyet dönüşü oluyorsa o zaman  biz hizmet ettiğimize inanıyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz ve bizi mutlu ediyor. Benim belediyecilik anlayışımda tamamen farklı,  ben asla siyaset yapmam, Gümüşhane insanına AKP, CHP,  MHP ne olursa olsun Gümüşhane’de yaşayan her insan benim için değerli. Bu insanlara ne yapsak azdır,  onun için ben seçildiğim günden itibaren rozetimi çıkardım.  Tabiiki bir partinin mensubuyum. Biz siyaseti il başkanlarımıza ve genel siyasete bırakıyoruz ama hizmeti de kendimiz yapıyoruz. Bunun faydası nedir, hem vatandaşımıza fayda sağlayacağız bu anlamda onların hizmetini görmüş olacağız  hem de partilerimize dolaylı yoldan katkı sağlamış olacağız.  Geri dönüş bizim en önemli mutluluğumuz, yani kapıma gelen hiçbir insanımı geri çevirmedim. Gerek Gümüşhane’de görev yaptığım sürece gerek şu anda görev yaptığım Arzularkabaköy Belediye başkanlığında hiçbir vatandaşımı kapımdan geri çevirmedim ve mağdur etmedim etmem de.

 

OLAY: Belediyecilikten gelen bir kişisiniz. Ve Gümüşhane’deki belediye Başkanları içinde belediyeci kökenli olan tek başkan sizsiniz. Sizin için belediyecilik nedir? Bir sevdaya dönüştü mü?

ÇETİN RIZA TANIŞ: Belediyecilik benim için sevdaya dönüştü. Aşk, tutku, sevda ne sayarsanız sayın belediyecilikten gelmenin faydalarını şöyle görüyorum: İnsan bir işle iştigal ettiği zaman onu hem meslek hem de tecrübe haline getiriyor. Gümüşhane Belediyesi’nde çalışmak benim için meslek anlamında, tecrübe anlamında müthiş bir yol kat ettirdi bana. Nereden ve kimden ne isteyeceğimi biliyorum, kimlerle  ne temas yapacağımı biliyorum. Dolayısıyla bunun avantajı müthiş. insanlarımız bizim elimizde sihirli bir baston var zannediyor, halbuki her iş için imkan ve zaman  gerekiyor. Örneğin; Bizde mesire mahallesi var. İstanbul’da derneklerini ziyaret ettim. Bu mahalleli vatandaşlarımıza dedim ki; mesire mahallesinin alt yapısı yok , su hattı yok , parkesi yok , duvarı yok , çocuk parkı yok,  hiçbir şeyi yok herhangi bir çalışmada daha öncesinden yapılmamış,  dedim ki sizin mahalleyi  3 ayda şu saydığım işler, bitirip sizlere teslim edeceğim. Akabinde dediğim gibi mahallenin işlerini bir sezonda bitirdim ve teslim ettim. Müthiş bir mutluluk yaşıyorum. Eksiklerimiz var mı mutlaka var . Yeni yerleşim yerleri imara açıyorum,  yeni yollar yapıyorum, alt yapısını oluşturuyorum. En az 15 km yol yaptım.  Eski bir piknik alanımız vardı. Mahallemizin kaba köyün üst tarafında. Yol sorunu vardı. Sağ olsun İl Özel İdaresiyle iş birliğiyle ben bu yolu vurdum. İnsanlarımızın oradan fotoğraf çekilip sosyal medyada paylaşmaları, bize teşekkür etmeleri bizi mutlu ediyor.

OLAY: Arzularkabaköy beldesinde idealinizdeki belediyeciliği yapabiliyor musunuz?

ÇETİN RIZA TANIŞ: Şimdi söyle ifade edeyim. Göreve başladığım günde söyledim en büyük ideallerimden birisi arzularkabaköy beldesine gelir getirici bir güneş enerjisi santrali sistemini yapmaktı. Bu santrali kurarak oradan gelecek parayla ve devletin göndereceği  payla iyi bir bütçe oluşturmak istiyorum.  Kalıcı projeler  yapmak maksadıyla güneş enerjisine yöneldim. Güneş enerjisi trafosunda sona yaklaştık. 1000 kilovat Elektrik enerjisi  üretimi sağlayacak. Elektriği devlete satacağız.  İnşallah bu sene sonuna santrali yetiştirmeye çalışıyoruz. Allah’ın izniyle de hizmete sunacağız. Bunun yanı sıra çocuklarımızın bir spor kompleksi yok,  çocuk parkları yaptım her mahalleye bir çocuk parkı yaptım vaatlerimiz arasında bir çok amaçlı bir Spor kompleksi yapıyoruz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüyle ortaklaşa bu projeyi devlet yatırımı olarak aldık.  Bizim belde yol ayrımında 19 dönüm bir arazim var ve ora için spor totoyla görüşüyorum inşallah oraya da bir halı saha, çok amaçlı bir spor kompleksi tekrardan  kafeteryası buna ilaveden de ayrı bir projede bir düğün salonu imkanı halkımıza sunacağız.

OLAY: TOKİ’nin son zamanda sayın cumhurbaşkanının müjdelediği 100 bin konut kapsamında beldenize de TOKİ başlangıcı var ve kura çekimi yapıldı son durum nedir?

ÇETİN RIZA TANIŞ: TOKİ’nin  bizim beldemizde 60 dönüm bir arazisi var. TOKİ Gümüşhane için düşünülen 300 konutu bize tahsis etmişti. Daha sonra 50 konut olarak kesinleşti. Arzularkabaköy’de  50 konut benim için bir saygınlık.  En geç Ekim 31’e kadar konut yapım işinin ihalesi yapılacak. Projelerde bizim fikrimizi de alıyorlar. Zemin + 2 kat olacak. Eski belediyle binası ile ekinciler mahallesi arasında bir bölgeye yapılacak, köyün içinde olacak. 50 konutun oraya yapılması gerçekten bizi de çok mutlu etti.

 

 OLAY: Arzularkabaköy beldesi sürekli bir çevre kirliği ile gündeme geliyor. Bu konuyu beldenin sahibi olarak birinci ağızdan anlatır mısınız?

Çetin Rıza TANIŞ: Sermaye düşmanı değiliz net altını çiziyorum, Maalesef Aşkale Çimento’nun alışa gelinmiş bir üretim şekli var. Üçüncü dünyalardaki üretim şekli.  Çevreye dikkat etmeden  ciddi ciddi üretim yapıyorlar,  çevre umurlarında değil. Ben biraz üstlerine gidince Aşkale Çimento fabrikasının sahibi bizi çeşitli odaklara şikayet etmeye kalktı.

Ben kendim şikâyet etmem gerekirken Bu iş yerinin sahibi bizi şikayet ediyor. Biz bu kişilerden para istemiyoruz, pul istemiyoruz hiç bir şey istemiyoruz,  onlardan tek istediğim şey temiz bir Arzular. Buradaki hali hazırdaki müdürlere bunu söylüyorum biz üretim yapılmasından yanayız ekonomiye katkı yapılmasından yanayız ama lütfen insanların sağlığının tehlikeye atılmasını istemiyoruz ve insanların sağlığı benim için önemli. Üreteceğiniz milyonlarca ton çimentodan  çok daha önemli.

2017 de yapılan eylemin başındaydım  o gün bir protokol imzalandı o dönemin Valisi Okay Memiş  öncülüğünde bir toplantı yapıldı Aşkale çimento firmasının  genel müdürleriyle birlikte bir protokol imzalandı. Fabrikada şunlar yapılacak diye. O gün eylemde fabrikanın önünü kapattık. Üretime Engel olduk.

20 gün önce uzun bacalardan fazla bir miktarda toz çıkıyordu,  en sonunda müdürü arayarak size bir hafta müddet ya bu toz kesilecek ya da bu fabrikayı kapatacağım dedim. Yoğun bir çalışma ile  Hindistan’dan malzeme getirtip filtreleri değiştirdiler. Bu olaydan sonra bir müddet rahatlama oldu. Ama, ilk defa dün bir vatandaş aradı alandan çok fazla derecede toz çıkıyor diye. Tekrar müdürü arayıp ikazda bulundum.

İmkânım olsa fabrikayı git şuraya taşı derim. Beldenin içinden alınıp beldenin dışında hammaddenin olduğu alana taşınsın.  Hammaddenin olduğu yer, yine bizim belde sınırları içinde. O bölgeye taşınırsa o  zaman Arzular belde yerleşim yeri tozdan ancak kurtulur.

OLAY: Belde olmasına rağmen, bir taraftan da köy hayatının renklerini taşıyan Arzularkabaköy’de bir yöresel köy müzesi düşündünüz mü?

ÇETİN RIZA TANIŞ:  Düşüncemiz oldu ama hâlâ da belediyenin sorunlarıyla mücadele ediyoruz. 22 yıllık bir belediyeyiz hâlâ su kaynaklarıyla uğraşıyoruz. Hâlâ kanalizasyonla uğraşıyoruz. Tabi ki  gönül ister yöresel bir müze açmak. Koskoca belediyenin bir sınırından bir sınırına 12 km  enine en az 6-7 km olan bir belde sınırlarına sahip. Gerçekten belki de Gümüşhane’nin sınırları kadar belki, daha uzun sınırları var. Ama, ne hikmetse bütün arazilerimiz milli emlak üzerine kayıtlı.  Zenginlik içinde fakirlik yaşıyoruz. Belediyeya ait 2 parça arsam, bir de köy tüzel kişiliğine ait ağaçlık olarak kullanılan bir bölgemiz var. Bunun dışında arsa namına hiç bir şey yok. zenginlik içinde fakirlik yaşıyoruz. Ciddi bir şekilde bir yere bir şey yapamıyoruz  Esentepe mahallemizde bize tahsisli bir okulumuz var inşallah orada bu işi orada planlıyoruz. Hem bölgesel bir müze, ufak bir oda da olsa oraya ayırıp,  geri kalan kısımında gençlerimizin oturup bilgisayarla farklı etkinliklerle olacağı bir alan düşünüyorum.

OLAY: Yakın çevre olarak Gümüşhane’den, uzak çevre olarak çevre ilçe ve illerden Arzularkabaköy’deki bir sosyal tesise dinlenmeye, bir lokantada yemek yemeye gelen kimse yok. Çünkü tesis yok. Siz başkan olarak vatandaşa da bir örneklik yapmak için böyle tesisi, bir cazibe merkezi olarak tesisi belediye olarak yapamaz mısınız.

Çetin Rıza TANIŞ: Ben Bir şeyi söyledim,  düğün salonu olmazsa olmaz ağızımdan çıktı bunu kesinlikle yapacağım. Ana yol üzerinde kısmen bize tahsis orman ve milli emlak sınırları içerisinde olan şalgam pınarı bölgemiz var. Bu  bölgeye DOKAP’tan okap proje yaptık. Takip ediyorz.  Yıllık 10 ton doğal pestil üretim tesisi için de yine DOKAP a proje sunduk, maalesef henüz geri dönüş olmadı. Güneş enerjisini bir an önce devreye sokup ondan gelecek gelirle projelerimizi yapmayı  planlıyoruz. Doğalgazı da beldemize inşallah kısa sürede getirmeye çalışıyoruz.

Beldemize en kısa zaman da doğal gazı getirip insanlarımız kışında beldemizde  yaşamasına bir ön ayak olacağız.  önemsediğim en büyük olaylardan bir tanesi de bu gündeminizin ön sırasında beldenizde güneş enerjisi ve doğal gaz. Enerji Bakanlığı’a bütün dosyalarımızı verdik. Sadece  dosya vermekle olmuyor,  takip edilmesi gerekiyor. Milletvekillerimizden gerçekten Allah razı olsun, gidiyoruz dostça oturuyoruz, dertlerimizi paylaşıyoruz. Bakan geldiği zaman bize çöp aracı verdi ama ben o çöp aracını 6 metre küp olduğu için benim elimde zaten o çöp arabası mevcut  benim derdim Gümüşhane’ye 3 sefer yapmak değil, tek seferde çöpü götürmek hem personelden faydalanacağım, hem yakıttan yararlanacağım, hem de ekonomik  olarak yararlanacağım işte verdiler. Milletvekillerimiz Osman Bey ve Cihan Bey’in de devreye girmesiyle biz 13,5 metre küp çöp arabasını alık. Sözleşmesini imzaladık, Çevre Bakanlığı’na gönderdik inşallah 1-2 aya yeni çöp arabamızda gelecektir .

OLAY: Yorgunluğunuzu, ya da stresinizi ne ile atarsınız. Müzikle aranız nasıl?

ÇETİN RIZA TANIŞ: Biz  zaten sporu günlük hayatımızda koşturmacayla beraber yapıyoruz, makamda oturduğum yok, işin gerçeğini söylüyorum. Beldemizin yetiştirdiği  halk Müziği santçısı Selahattin  Tanış’ın müziklerini ilk biz dinleyeceğiz ki başkaları da dinlesin. Sonrada tabi Gümüşhane dinlesin, Türkiye dinlesin,  Türk insanı dinlesin. Genelde eve geç gidiyorum . İnsanımızla sohbet bana müthiş bir haz veriyor, fırsat buldukça da yatağımın başında kitaplarım  var aradabir karıştırıyorum.

OLAY: Beldenizin veya belediyenizin kütüphanesi var mı?

ÇETİN RIZA TANIŞ: İlk defa Arzularkabaköy’ün gelmişiyle geçmişiyle alakalı bir kültür kitabı çıkartacağız. Bir yayın kuruluşuyla anlaştım. ilk defa bir kitap yazdırıyorum. Belediyenin bir kültür yayını olarak.  Tarihçi Volkan Şenel  bunu üstlendi,  bir ücretle anlaştık. İnşallah bir senenin içerisinde bu yayını da çıkaracağız. Kültür yayınlarına önem veriyorum. Bu tarih kitabı belediye kütüphanemizin de kurulmasına ön ayak olacaktır.

OLAY: Örnek aldığınız şahsiyetler kimlerdir?

ÇETİN RIZA TANIŞ: Manevi dünyadan çok etkilendiğim insanlar var.  Sayın Devlet Bahçeli etkilendiğim ve örnek aldığım insanların başında geliyor.

OLAY: Başta beldeniz vatandaşlarına ve  Gümüşhanelilere tavsiyeniz neler olur?

ÇETİN RIZA TANIŞ: öncelikle tavsiyem Gümüşhaneliler, bu coğrafyada yaşayan insanlar birbirimizi seveceğiz, siyasi görüşümüz ne olursa olsun. Bu coğrafya, bu kültür  bizi bir cenazede, bir  düğünde bir araya getiriyorsa  demek ki bir araya gelebiliyoruz en önemli şey mutlu bir şekilde bu coğrafyamızda yaşamak. Benim tavsiyem bu.  Gümüşhaneli ve Arzularkabaköylü vatandaşlarımın hepsine selam ve saygılarımı sunuyorum.

OLAY: Sayın başkanım, röportajımıza katılımınızdan dolayı teşekkür ediyoruz.

ÇETİN RIZA TANIŞ: Ben de sizlere, Olay Gazetesi ailesine teşekkür ediyorum.

Röportajın bu Linkden İzleyebilirsiniz : https://www.youtube.com/watch?v=fp0aE4f3cNo&t=2081s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim