• BIST 9536.44
  • Altın 2467.582
  • Dolar 32.4435
  • Euro 34.4921
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 15 °C

HAFTANIN KONUĞU: ARAŞTIRMACI - YAZAR ADEM EZBER

25.08.2020 13:27
HAFTANIN KONUĞU: ARAŞTIRMACI - YAZAR  ADEM EZBER
Gümüşhane Olay Gazetesi’nde “Haftanın Konuğu”Araştırmacı-Yazar Adem EZBER oldu.

RÖPORTAJ: Rüveyda Usta, Bekir Bulut, Uğur Bulut

RÖPORTAJ  TARİHİ: 13 Ağustos 2020

RÖPORTAJ  YERİ: Gümüşhane Olay Gazetesi

 

OLAY: Adem Bey, Olay Gazetemize hoş geldiniz.

OLAY: Bize kendinizi tanıtır mısınız, Adem Ezber kimdir?

ADEM EZBER: Gümüşhaneliyim. 1979 doğumluyum. ilköğretimimi Gazi Paşa Okulunda, Lise öğretimimi Mareşal Çakmak Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladım. Üniversiteyi  Trabzon KTÜ’de okudum ve  elektrik ve elektronik mühendisliği  - elektronik ve haberleşme bölümünden mezun oldum.

2003 yılında mezun olduktan sonra askerliğimi tamamladım ve İstanbul’da bir özel şirkette yazılım alanında bilgisayar programlama konusunda çalışmaya başladım. Birçok firmada çalıştıktan sonra evlilik sebebi ile Ankaraya taşındık sonrasında yine özel şirketlerde iş zekası gibi teknik konularda hizmetler verdik. Akabinde Türk Telekom ailesinde çalışma fırsatı buldum ve tecrübelerim sayesinde Ticaret Bakanlığı’nın açmış olduğu bilişim uzmanlığı sınavına girerek sınavı kazandım ve bilişim uzmanı olarak yaklaşık 7 senedir bu görevi yapmaktayım. Sistem mimarisi ve takım liderliği pozisyonunda çalışıyorum. Günlük raporlama sistemleri, günlük veri analizleri “bigdata” denilen sistemlerin teknik liderliğini yapmaktayım 2 çocuğum var.

OLAY: Branşınızın elektronik olmasına rağmen gazetelerde ve diğer medya organlarında Gümüşhane’nin tarihi ve kültürü ile ilgili bilgi ve belgeler paylaşıyorsunuz. Bu kültürel ve sosyal merak nereden geliyor?

ADEM EZBER: Eski insanlardan hikayeler dinlemeyi seven bir insanım. Elektronik mühendisi olmam aslında bana bu tarz eski olaylara biraz mühendis bakış açısı katmış oldu. Yazları Gümüşhane’de geçirdiğim 1- 2 hafta bana onları gözlemleme  imkanı sağladı. Eskiler sürekli eskiden bahsederdi, harman muhabbetleri olurdu, çektikleri sıkıntıları ya da yaptıkları işleri anlatırlardı. Bütün bunlar bende eski merakını artırdı. Gümüşhane’nin kültürel mirasını, tarihini araştırmak, incelemek bana tarifsiz bir mutluluk veriyor.

OLAY: Kültürel çalışmalarınızın önemli bir bölümünü Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî  ile ilgili çalışmalar oluşturdu.  Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri sevgisi nereden geliyor?

ADEM EZBER: Ortaokulda iken benim için sadece bir yurt ismiydi. Bir konferans için güzel sesli bir mahalle arkadaşımızdan ilahi okunması isteniyor fakat arkadaşım pek istekli değildi. Hikaye bu konferansın davetiyesinin üzerinde bulunan Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin resmini görmem ile başlıyor. Üniversitede okurken yaz tatilinde abimi İstanbul’da ziyarete gittim sonrasında Süleymaniye’yi ziyaret etmeye karar verdik. Türbeleri gezerken Kanuni’nin yanında Gümüşhanevi’nin mezarının başında yaşlı bir amca gördüm yanına gittim buradaki insanların hepsinin Gümüşhaneli olup olmadığını sorunca adam bana “size yazıklar olsun, Gümüşhanelisiniz ve Gümüşhanevi Hazretleri gibi önemli bir alimi tanımıyorsunuz” dedi. Sonra ben de bir merak uyandı ve Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’yi araştırmaya başladım onun adına açılmış vakıflardan ve oradaki insanlardan onu tanıdım ve sonrasında Ahmet Ziyaüddin Hazretleri hakkında bir kitap yazmak nasip oldu.

OLAY: 2017 yılında yazdığınız “FOTOĞRAFLARLA AHMED ZİYAÜDDİN GÜMÜŞHANEVÎ  HZ. (GÜMÜŞHANEVÎ)” adlı kitabınızla ilgili olarak size geri dönüşler nasıl oldu, ilim dünyası bu kitabı nasıl karşıladı?

ADEM EZBER: Kimi profesörler beni şahsi olarak dinlemek istediler ve ofisime geldiler. Konuştuk. Onlara kitapla ilgili bilgiler verdim. Kitap özellikle Gümüşhanelilerde çok önemli bir karşılık buldu. Bu da beni açıkçası mutlu etti.

OLAY : Yeni bir kitap üzerine hazırlığınız veya çalışmanız var mı?

ADEM EZBER: Yaptığım ve devam ettiğim geniş çaplı araştırmalar inşallah  bir kitap arşivi olacak. Ayrıca Gümüşhane ve Süleymaniye’ye konu olarak yoğunlaşmış vaziyetteyim.  Bu bögelerle ilgili elimde kamuoyuna göstermek istediğim bilgi ve belgeler var. Bununla ilgili bir kitap çıkarmak istiyorum.

OLAY : Doğup büyüdüğünüz ve çocukluğunuzun geçtiği  Gümüşhane’de değişen, sizi sevindiren veya üzen şeyler nelerdir?

ADEM EZBER: Tatillerde ve Bayramlarda Gümüşhane’yi gezip görme fırsatı buluyorum. Üniversiteye başladığımda Gümüşhaneden ayrıldım. Eski Gümüşhanenin sakinliğini ve sadeleğini özlüyorum üniversitenin açılması ile beraber kafeler açıldı, gelen insan topluluğu ekonomiye katkı sağladı, bu da işin güzelliği.

OLAY : Uzun zamandır ikamet ettiğiniz Ankaradan bakınca Gümüşhane nasıl gözüküyor?

ADEM EZBER: Gümüşhane eskiye nazaran daha çok yatırım alıyor, yollar olsun, birtakım restorasyon projeleri olsun, yani bunların yapılması bizi mutlu ediyor fakat şuna dikkat edilmesi lazım projeler farklı gözlerle değerlendirilmesi lazım. Yanlışa yanlış demek lazım. Yolların dar olması, bazı virajların çok keskin olması gibi sorunlar var bunlara dikkat edilmesi lazım.

OLAY : Bir kültür araştırmacısı olarak sizce Gümüşhane’de kültürel ve sosyal öncelik ne olmalı?

ADEM EZBER: Restorasyon projelerine ağırlık verilmesi lazım. Kaybolan çok yerimiz var. Kültür ve turizm açısından önemli noktaların bol bol reklamının yapılması lazım. Çadır ve karavan turizmi gibi faaliyetlerin canlandırılması lazım.

OLAY : Gümüşhane ile ilgili sizi en çok hangi konu ve olay etkiledi?

ADEM EZBER: Yaptığım araştırmalarda beni en çok etkileyen 1875 belgesi  oldu. Onu bizzat yayınlayamamak beni üzdü. Şehirde madenler bittiği ve maden ocakları kapandığı için şehir yoksullaşmaya başlıyor ve insanlar göç ediyor. Kimisi Rusya, kimisi de Anadolu’nun maden şehirlerine gidiyor ve ortaya çeyrek Müslümanlık diye bir şey çıkıyor. Yani baskı ile muhtaçlıktan kaynaklanan dinsel ve kültürel yozlaşma… Sonrasında Osmanlı bu duruma el atıyor, eğitime önem verip okullar açıyor ve bu kültüre son veriyor.

OLAY : Yoğun tempolu iş hayatınızın stresini atmak için neler yapıyorsunuz, hobileriniz var mı?

ADEM EZBER: Bağlama çalıyorum, ney üflüyorum, fotoğraf çekip üzerlerinde oynuyorum, yaylaya çıkmak gezmek, müzik dinlemek ve Gümüşhane en önemli hobilerim.

OLAY : Güzel sohbetiniz için teşekkür ederiz

ADEM EZBER: Ben de teşekkür ediyorum. Olay Gazetesi çalışanlarına başarılar diliyorum.

Röportaj Linki:https://www.youtube.com/watch?v=q_FmMfoDDB8&t=557s

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim