• BIST 10172.99
  • Altın 2469.987
  • Dolar 32.2068
  • Euro 35.1102
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 15 °C

GÜMÜŞHANE'YE TÜBİTAK BİRİNCİLİĞİ

21.03.2014 16:14
GÜMÜŞHANE'YE TÜBİTAK BİRİNCİLİĞİ
Fatih Anadolu imam hatip lisesi Tübitak Proje yarışmasında birinci oldu.

Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenmektedir.

Erzurum’da sergilenen 2014 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisine katılan Gümüşhane Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin “Katı Atık Alanlarının Bitkilerle Islah Edilmesi” konulu TÜBİTAK projesi birinciliğe layık görüldü.  

Gümüşhane Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mehmet Şah Çelik’in rehberliğinde Biyoloji Dalında Katı Atık Alanlarının Bitkilerle Islah Edilmesi konulu projeyi 11/A öğrencisi Fatıma Beyza Vural hazırladı.

Projenin amacı; yakın zamanda taşınması planlanan Gümüşhane katı atık alandaki ağır metal kirliliğinin bitkilerle ıslah edilmesi imkânlarının araştırılmasıdır. Gümüşhane iklim koşullarında bol olarak yetişen ve ağır metalleri yüksek miktarda biriktirme kapasitesine sahip bitkilerin atık alanında yetiştirilmesiyle ağır metallerce kirlenmiş olan bu sahanın ıslah edilmesi ve aynı zamanda da bu atık sahasının küçük bir botanik bahçesine dönüştürülmesi planlanmıştır. Bu amaçla uygun bitkiler araştırılmış olup, sahada kirlilik oluşturan ağır metaller ve bölgenin bitki çeşitliliği dikkate alındığında; karahindiba, yayla çiçeği, Kafkas şifa otu, gelincik, kuduz otu, kanarya otu, civan perçemi, domuz ayrığı, orman gülü ve çoban çantası gibi uygun bitkiler seçilmiştir.

Yarışmaya 39 projeyle başvuran ilimizin 2 projesi Erzurum bölge sergisine davet edilmişti. Gümüşhane ilinden çağrılan İmam Hatip Lisesi’nin birinciliği elde etmesi Gümüşhane’de ve okulunda büyük bir coşkuyla karşılandı.  

Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Yaşar Gül;  “TÜBİTAK tarafından düzenlenen bu organizasyonda yer almak ve birinciliği elde etmek Gümüşhane’miz ve okulumuz adına büyük bir onurdur. İstenildiğinde nelerin başarılacağı konusunda değerli öğrencimiz bizlere bir mesaj vermiştir. Bu bağlamda bizlere değerli katkılarını esirgemeyen Valimiz Dr. Yusuf Mayda’ya, eski Milli Eğitim Müdürlerimiz Hızır Aktaş ve Murat Yazıcı’ya, bizlere inanan değerli Gümüşhanelilere en kalbi hürmetlerimi sunuyorum. Projede görev alan değerli öğretmenimiz Mehmet Şah Çelik ve öğrencimiz Fatıma Beyza Vural’ı yürekten kutluyorum” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Şükrü Baş; “39 proje ile katıldığımız TÜBİTAK’ın bu yarışmasında 2 projenin sergiye seçilmesi istediğimiz ve beklediğimiz bir neticede olmasa da bu projeyi hazırlayan okullarımızı ve müdürleri şahsında öğrencilerimizi kutluyorum. Bu bilimsel projede Fatih İmam Hatip Lisesi’nin katılması ve ödüle layık görülmesi de apayrı bir gurur vesilemiz olmuştur. Önümüzdeki yıllarda proje sayılarımızı artırarak katılmayı hedefliyoruz. Bu başarıdan dolayı Okul Müdürümüz Yaşar Gül’ü, Proje Rehber Öğretmeni Mehmet Şah Çelik’i ve öğrencimiz Fatıma Beyza Vural’ı kutluyorum” dedi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim