• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 26 °C
  • Trabzon : 15 °C

Geniş Kapsamlı Danışma Birimi Kuruldu

24.02.2015 16:37
Geniş Kapsamlı Danışma Birimi Kuruldu
Gümüşhane Üniversitesinde öğrencilere Sosyal Danışmanlık, Psikolojik Danışmanlık, Kariyer Danışmanlığı ve Sağlık Danışmanlığı hizmetleri alabileceği geniş kapsamlı bir danışma birimi Kuruldu.

Proje kapsamında Sosyal Danışmanlık hizmeti veren Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammet Ali KÖROĞLU kurulan danışma biriminin özellikleri ile birimin işleyişi hakkında açıklamalarda buludu.

Öğrencilerin psikoloji, saglık, kariyer, sosyal alanlar da danışmanlık alabilecekleri Gümüşhanede her hangi bir merci bulamadıklarını belirten Köroğlu bu anlamda iki yıldır danışma merkezi açma girişimlerinin oldugunu belirtti. Yeterli personel ve sosyal sermayenin eksikliği nedeniyle açılamayan merkezin Üniversite yönetiminin destek olması ile açıldıgını belirten Köroğlu projenin sorumlusunun ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş oldugunu ifade etti.

Sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin birimin organizasyonunu, sekreteryasını yürüttüklerini belirten Köroğlu, “Randevu alma ilk kabul yönlendirme organizasyonların o boyutlarını öğrencilerimiz yürütüyor, Danışmalıkları ise hocalarımız üstleniyor o açıdan öğrencilerimizide burada danışmanlık yapan hocalarımıza da müteşekkiriz. Her gün on, on iki saatleri arası buranın sekretaryasını arayoruz, orada nöbet tutan iki öğrencimiz ilk kabulleri alıyorlar, randevuları belirliyorlar, öğrencilerimizin sorunlarına göre taleplere göre ilgili olan birime yönlendiriyorlar. İlgili hocalarımızda danışmanlık hizmetini yerine getiriyor”dedi.

Olması Gereken Bir Uygulama

Birkaç üniversitede kurulan mobbing merkezi dışında benzer uygulamaların bulunmadığını belirten Köroğlu, birimler hakkında “Olması gereken ama çok yaygın olmayan bir uygulama bu şekilde kapsamlı düşünülen hayata geçirilen bütün danışmanlıkların bir arada verildiği başka bir üniversite yok” dedi.

Psikolojik Danışmanlık

Gençliğin en cok sıkıntılı oldugu alanlardan birisinin psikoloji oldugunu belirten Köroğlu, “Günümüzde insanların en fazla yardım almak istedikleri alanlardan birisi psikolojik yardım özellikle büyük şehirlerden gümüşhaneye gelen öğrencilerimiz zaman zaman  psikolojik anlamda sıkıntılar depresyonlar yaşayabiliyorlar .Konu başlıklarımızdan birisi bu öğrencilere yardım vermek istediğimiz bu anlamda bizde öğrencilerimize psikolojik danışmanlık sunmak istedik”diye konuştu

Sosyal Danışmanlık

Dışarıdan gelen insanların, öğrencilerin Gümüşhanenin barınma, burs imkanları, sosyal şartları bakımından kendilerine hiçbir şey vaat etmediğini zannediklerini aktaran Köroğlu, “Osya öyle değil. Nerede yaşarsanız yaşayın istediğiniz sosyal ortamı yaratabilirsiniz. Onların buraya uyumu konusunda kendilerini yardımcı olalım. Bu imkanlar konusunda, şehrin imkanları konusunda kendilerine yardımcı olalım, aileden  ayrıldıktan sonra aileye  duydukları duyduları özlem bunu arkadaşlarıyla tatmin etmeleri gerekiyor. Bu anlamda ilişkileri nasıl zenginleştirebiliriz sorusundan hareketle bir sosyal danışmalık başlıgımız olsun istedik.Bunun içerisinde din ve sosyal  danışmanlık ikisini bir arada düşündük. Öğrencilerimizin bu anlamda hayatı anlamlandırma ilişkilerimizi zenginleştirme kişiliklerini bulma hayatının temel soru ve sorunları ile ilgili sıkıntılarında kendilerine  yardımcı olmak adına bu başlığı düşündük” dedi.

Sağlık Danışmanlığı

Sağlık konusuda gençlerin çok fazla dikkat etmediklerini hatırlatan Köroglu  gençken saglığın belki hiç kaybedilmeyeceğinin düşünüdüğünü sağlık alanının ise önemli bir alan oldugunu belirtti. Köroğlu; “ Bu alanda da kendilerine yardımcı olalım. Sağlıklı bir hayat sürebilmek için biyolojik,psikolojik,sosyal bakımdan  iyilik hali olarak tanımlıyoruz. Biz saglıgı bu anlamda biraz daha spesifik olarak, saglık alanında nasıl yardımcı olabiriz, psikoloklara yönlendirme, saglık kurumlarına yönlendirme olsun, gündelik hayatlarını nasıl saglıklı sürdürebilirler,bu konuda yardımcı olalım bunuda saglık başlıgı altında yapalım istedik. Bu konuda da ilgili hocalarımızdan yardım alıyoruz”

Kariyer Danışmanlığı

Bazı öğrencilerin bölümlerini bilerek isteyerek seçmemiş olabileceğini hatırlatan Köroğlu, “Bazen Herhangi bir üniversitede okuyalım mantıgıyla, boşta kalmamak amacıyla, üniversite seçiliyor.Seçtikten sonra pişman oluyorlar sonuçta iş bulucaz bulamıyacaz bunun endişesini yaşıyorlar. biz öğrencilerimize şunu iddaa ediyoruz hangi bölüm hangi alan olursa olsun alanınızda kendinizi iyi yetiştirdiğinizde o alanda kariyer yaptıgınızda kötü bir meslek yoktur alanda yükselebilirsiniz zirve yapabilirsiniz en iyi yerlere gelebilirsiniz siz işsiz kalmayı değil alanda kendinizi en iyi şekilde yetiştirmeyi ve kariyer yapmayı düşünün ve bu konuda kafalar karışıyor alanda nasıl kariyer yapıcaz kendimi nasıl yetiştirmeliyim akademisyen olmak istersem ya da alanda çalışıp kariyer yapmak istersem bunu nasıl yaparım bu konuda sıkıntılar var  bilmiyorlar açıkçası böyle oluncada bu konularda kendilerine yardımcı olalım istedik kariyer danışmanlıgı başlıgında alanda özellikle işletme kökenli hocalarımızın katkısıyla böyle bir hizmet vermeyi amacladık kendilerini nasıl yetişerecekleri nasıl kariyer yapacakları konusunda yardımcı olmak üzere bir danışmanlık birimi oluşturduk” dedi

Psikolojik Danışmanlık İnsanın Her Döneminde Önemli

Köroğlu kurulan danışma merkezi ile ilgili olarak; “ Psikolojik danışmanlık insanın her döneminde önemli. Hayat döngüsü içerinde bazı geçiş aşamaları vardır. Ergenlik dönemi, önemli kararların alındığı dönemler, üniversite eğitimi için aileden kopma, evillik , evliliğe uyum sağlama üniversiteye uyum saglama, iş hayatına atılma aileden birisinin okula başlaması, gibi değişik geçiş aşamaları vardır. Bu aşamaların sindirilmesi kabul edilmesi psikolojik olarak da sosyal olarak da kolay bi şey değildir. Bu anlamda  hem sosyal destek hem psikolojik destek alınabilir.Psikolojik destek artık benimsendi. Artık insalar daha rahat  psikologlara psikiyatrlara gidebiliyor, ilaç kullanabiliyorlar. Ama sosyal destek konusu tam olarak oturabilmiş değil.İnsan psikolojisi ve sosyal cevresiyle bir bütün olarak düşünmek gerekiyor.  Hem sosyal desteğin hem psikolojik desteğin saglanması gerekir. Bu için bir zaman yok ne zaman bir çıkmazla karşılaşırsanız destek alabilirsiniz. Artık yaşadığımız toplum, hizmet toplumu bu hizmeti uzmanından almak şart. Kariyer planlamak istiyorsunuz herşeyi bilme şansınız yok. Uzmandan bilgi almak hayatınızı kolaylaştırabilir. Ailenizle çocugunuzla ilişkide, eşinizle ilişkide sorun yaşayabilirsiniz, çözemeyebilirsiniz. Belki sorunun çözümü basittir ama siz çözemeyebilirsiniz, uzmandan yardım almak çok basit bir çözüm getirebilir.Psikolojik olarak basit bir olay, yaşadıklarınız, değişik şeyler kendinizi kötü hissetmenize sebeb olabilir.Gidip uzmanından yardım almak bu anlamda önemli, Yaşadığımız dönemde uzmanlıkların, hizmetlerin çok revaçta oldugu bi dönem.Hayatınızıkolaylaştıran uygulamalar.Lise ergenlik dönemi üniversite seçimi meslek seçimi aileden kopma önemli bir geçiş aşaması yardım alınabilir.Üniversitede hayat döngüsü içerisinde eğitimin hayatınınızın son halkası burada da özellikle kimliğininizi büyük oranda  şeklillendiryorsunuz.Hayatınızın ondan sonra ki belki emekliliğe kadar planlar yapmak durumundasınız ,evlilikle ilgili planlar yapmak zorundasınız kendi başınıza bir sosyal ortam yapmak durumunuzdasınız psikolojinizdede ve sosyalajik anlamda da aile ve cevreyle ilişkilerde ortaya cıkabilecek sorunlar var o açıdan gençliğin bu tür hizmetlerden yararlanması önemli.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim