• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Gümüşhane : 22 °C
  • Trabzon : 16 °C

ERCAN MUSLU

11.08.2016 17:56
ERCAN MUSLU
Gümüşhane Olay Gazetesi olarak her hafta okuyucularımızı, ilimizin değerleri, yaşam hikayeleri ve çok sayıda konu ile buluşturuyoruz. Bu haftaki röportaj köşemizde Sayın Ercan Muslu' yu konuk ettik.

ERCAN MUSLU

Ercan Muslu kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?

1988 yılında Gümüşhane Kazantaş eski adıyla Kuşyuva köyü doğumluyum. İlk ve ortaokulu Gümüşhane Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda okudum. Gümüşhane Ticaret Meslek Lisesi ve Anadolu Ticaret Lisesinde okudum. Kayseri Erciyes Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliği okudum. 2005 yılında milli takıma girdim. Uzun mesafe ve maraton koşuyorum. Saydes Spor Kulübü sporcusuyum.

1-015.jpg

 Milli takıma seçilmemiz nasıl oldu?

 2005 yılında milli takıma girdim. Her yıl yapılan Türkiye Kros Şampiyonası'nda 86 yıl aradan sonra atletizmde milli takıma giren ilk Gümüşhaneli oldum.

 Neden atletizmi seçtiniz? Bu konuda sizi yönlendiren ya da etkileyen bir kişi oldu mu?

 Ortaokulda beden eğitimi öğretmenim Ertuğrul Sarı hocamız dersimize girdiği zaman sınıfta “koşmaya gelen herkesin sözlü notunu yüksek vereceğim” demişti. Ben de sözlü notunda yüksek almak için atletizme başladım. Daha sonra sürekli antrenmanlara gittiğimde Ertuğrul hoca beni okul kaptanı olarak seçmişti. Gelenlerin gidenlerin yoklamasına alıyordum. Tabi o zaman daha küçük olduğum için bu olaydan heyecan duyuyordum. Spor hayatıma bu şekilde başlamış oldum.

2016 Rio Olimpiyatları'nda maraton koşacaksınız. Uluslararası bir olimpiyatta adınızın geçmesi size neler hissettirdi?

 Gerçekten Rio olimpiyatları çok büyük bir organizasyondur. Her dört yılda bir yapılıyor. Orada olmak her sporcunun hayalidir. Ben de bu hayalimi gerçekleştirmek için bu sezon içerisinde çok fazla çaba gösterdim. Çünkü önümde başka sporcular da vardı, onları geçmem lazımdı. Acaba olimpiyatlara gidebilir miyim endişesi duydum. Son koştuğum müsabakada adımı olimpiyatları yazdırdım. 28 yıl aradan sonra hem Gümüşhane'ye bu mutluluğu yaşattığım için hem de atletizmde ilk defa Gümüşhaneli olarak Rio Olimpiyatları'nda yer alacağım için mutlu ve gururluyum.

Atletizmde uluslararası birçok ödülünüz var? Bunlardan sizi en çok heyecanlandıran ve mutlu eden hangisi oldu?

 2012 yılında büyük erkeklerde Avrupa ikinciliğim oldu. Denizli Pamukkale'de yapılmıştı. Tabii öncesinde Dünya Şampiyonası takım ikinciliği, Avrupa Takım Birinciliği, Türkiye ve Avrupa Şampiyonluğu, Dünya ikinciliği, dördüncülüğü ve beşinciliği gibi ödüllerim vardı. Türkiye’de ikincilik ve üçüncülüklerim var. İki de Balkan Maraton Şampiyonluğum var. Açıkçası 2012 yılında Avrupa Şampiyonası'nda derece yapacağımı düşünmüyordum. Yedi ya da sekizinci olabilirim diye düşünüyordum. Yarış 3 tur devam ediyordu, start verildikten sonra ilk turda İtalyan rakiple yarıştım. İlk turda İtalyan rakibi geçince bu bana çok cesaret verdi. Arkamda 6 kez Avrupa şampiyonu olmuş Türk arkadaş Ahmet Arslan vardı. Ahmet de yanıma geldiğinde İtalyan rakibi geride bırakıp ikimiz gideriz birinci ve ikinci oluruz diye düşündüm. Öyle de oldu zaten. Son turda Ahmet beni geçti. Ben de İtalyan rakip bana yaklaşmasın diye Ahmet ile aramızdaki mesafeyi bayağı kapatmışım. Tabi bitirdiğimde çok mutlu olmuştum.  Bizim koştuğumuz branşlar dağ koşusu, maraton koşusu olduğu için zordur ve bu konuda ikinci olmak benim için çok büyük bir başarıydı.

2-008.jpg

Erciyes Üniversitesi'nde Beden Eğitimi Öğretmenliği okudunuz. Atletizm dışında ilgilenmek istediğiniz başka bir spor dalı oldu mu? Neden beden eğitimi okudunuz?

 Atletizm dışında ilgilenmek istediğin başka bir spor dalı olmadı. Çünkü bizim antrenmanlarımız çok yoğun geçer. Maratonlara hazırlanırken sabah akşam antrenmanı haftalık 150 kilometreyi buluyor. Bunun dışında kalan zamanları da dinlenmeye ayırıyoruz. Sadece üniversite döneminde golf oynamayı çok seviyordum. Hatta üniversiteler arasında golfta ikinci olmuştum.

Sabah akşam antrenman yapmanızın dışında başarılarınızı etkileyen etken oldu mu? Özel bir beslenme şekliniz var mı?

Aslında yiyip içtiklerime çok fazla dikkat etmiyorum. Çünkü Gümüşhane'de doğup büyüdüğüm ve ailemde maddi olanakları çok fazla olmadığı için yiyecek seçmiyorduk. Ama tabii ki yağlı yiyecekler gibi dikkat ettiğimiz şeyler vardır.

Gümüşhane'de atletizmle ilgilenen gençlere ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?

 Son dönemlerde Gümüşhane'de atletizm bir canlılık kazandı. Ertuğrul hocamızın sporcusu Orhan Öztürk dünya ikincisi oldu. Ben sporu bıraktıktan sonra Gümüşhane'de atletizm antrenörlüğü yapmayı düşünüyorum. Antrenmanlarımı hiçbir zaman aksatmadım ve düzenli bir şekilde yaptım. Gelecek sporcularımız da her zaman bunu yapsınlar. Ben bugün konuşmuyorsam rakibim mutlaka koşuyordur düşüncesiyle koşuyorum. Sporcuları desteklediğiniz sürece olmayacak bir şey yoktur.

 Gümüşhane'de antrenmanlarınızı nerede yapıyordunuz?

 Cadde üzerinde, Ertuğrul hoca ile araçların arasından yağmur çamur demeden koşuyorduk.

Koşmaya başlamadan önce dersleriniz nasıldı ?

Çok fazla çalışan bir öğrenci değildim. Derslerim de çok iyi değildi ama koştuğum sürece sağ olsun öğretmenlerim yardımcı oluyorlardı. Bu konuda öğretmenlerimize de çok iş düşüyor.  Sporla ilgilenmek isteyen öğrencilere biraz daha tolerans tanınabilir.

Sporcu olmasaydınız nasıl bir hayatınız olurdu?

Aslında bu benim çok sık düşündüğüm bir sorudur. Şu anda abimin bir kuaför dükkanı var. Ya onun yanında çalışıyor olurdum ya da babamın demir dükkanında çalışıyor olurdum herhalde.

Elif Öktem: Teşekkür ederim. 

Ercan Muslu: Ben teşekkür ederim.

3-008.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim