• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 16 °C

ÇAĞ AÇAN PADİŞAH

20.03.2019 17:52
ÇAĞ AÇAN PADİŞAH
Türk Tarihi detaylı bir analize tabi tutulduğunda görülecektir ki içerisinde lider vasıflı pek çok devlet adamı yetiştirmiştir. Gazetemiz muhabirlerinden Tarihçi-Yazar Serhat Doğan’ın başlattığı “Hakanlar divanı” adlı yazı dizisinde bugün çağ açıp çağ kap

gelişmeler Fatih’in Karadeniz’deki hâkimiyeti için çalışmalarını doğurdu. 1 Haziran’da Galata Cenevizliler’den teslim alındı ve onlara Osmanlı ülkesinde serbest ticaret hakkı verildi. Karadeniz’i bir Türk gölü haline getirmeye çalışan Fatih, Karadenizdeki Ceneviz kolonilerinin merkezlerini aldı. Ardından Trabzon Rum İmparatorluğu Osmanlı haraçgüzarlığını kabul etti, sonunda Karadeniz kıyılarında bütün devletler Osmanlı hâkimiyeti altına girdi.

Fatih'in İç Siyaseti

İç siyasette önde gelen konu İstanbul’un iskânı ve kalkındırılması idi. Ardından ise seferler ve fethedilen bölgelerde kalelerin korunması için askeri kuvvetlerin arttırılması gelmektedir.

İmparatorluk fikriyle Fatih Sultan Mehmed, Rum soylularına mensup gençleri sarayına almış, bunlar birer Osmanlı olarak sonradan idarede önemli mevkilere geçmiştir. Rum Mehmet’ten başka Paleologlar’dan Has Murat Paşa ve kardeşi Mesih Paşa bunların en tanınmışlarıdır.

Bu devirde içeride derin siyasi yankıları olan en önemli konu Fatih Sultan Mehmet’in mali siyasetidir. İstanbul’un payitaht olarak onarımı ve sürekli seferler masrafları arttırmıştı. Fatih, yeni akçe çıkarmak ve eski akçeyi beşte bir eksiğine değiştirmek suretiyle bütün nakdi servetlere bir nevi vergi koydu. Böylece yeni akçe çıkarıldı. 1470 yılından sonra bunun her 5 yılda bir uygulanması kayda değer. Yeni akçe çıkarılmasının sık sık uygulanması o kadar derin bir hoşnutsuzluk doğurmuştur ki II. Bayezid tahta geçerken kendisine kabul ettirilen hususlardan biri de bir defadan fazla yeni akçe çıkarmaması idi.

Yeni bir imparatorluğun gerçek manada kurucusu olan Fatih Sultan Mehmet, yeni bir sefer için Üsküdar’a geçtikten sonra Üsküdar ile Gebze arasında Hünkarçayırı (Maltepe civarında) denilen yerde 1481 yılında vefat etti. Ölüm sebebi nikris hastalığına bağlanır. Zehirlenerek öldüğü yolundaki iddialar Aşıkpaşazade’de yer alan bilginin yorumuna dayanır ve başka kaynaklarla doğrulanmaz. Türbesi yaptırdığı ve kendi adıyla anılan cami haziresindedir.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim