• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 16 °C

BAĞIMSIZLIĞININ 100. YILINDA AZERBAYCAN

16.05.2018 11:39
BAĞIMSIZLIĞININ 100. YILINDA AZERBAYCAN
Gümüşhane Üniversitesi’nde, Türk Dünyası Birlik Platformu ile Gümüşhane Üniversitesi Genç Girişimciler- Genç Atılım ve Kariyer Kulübünün ev sahipliğinde ‘Bağımsızlığının 100. Yılında Azerbaycan’ konulu bir sempozyum gerçekleştirildi.

Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa Rektör yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Görevlisi Serhat Dağ, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okul Müdürü Nuri Baltacı, Milliyetçi Hareket Partisi Gümüşhane İl Başkanı Nadim Aydın, Ülkü Ocakları Gümüşhane İl Başkanı Salih Taşcı, çevre illerden gelen akademisyenler ile 40 ilden gelen öğrenci temsilcileri katıldı. 11-12-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve 3 gün süren kurultaya öğrenciler yoğun bir ilgi gösterdi.

Türk Dünyası Birlik Platformu, 2012 yılında bir Türk Dünyası üzerine çalışmalar yapan toplulukların birbirleri ile haberleşmesini sağlamak ve ortak projeler geliştirmek maksadı ile kuruldu. Sadece Türkiye’de değil, bütün Türk coğrafyasında projeler üretmek ve projelerin gerçekleşmesini sağlamak kuruluşunun temelini teşkil ediyor.  Temeli Isparta’da atılan platformun bugün 40 ilde temsilciliği bulunuyor. 6 yıldır farklı illerde belirledikleri farklı konular ile ilgili kurultaylar yaparak tespit ettikleri sorunlara çözüm arıyor. Bu yılda Gümüşhane Üniversitesi Genç Atılım kulübü aracılığı ile Gümüşhane’de toplanan Platform üyeleri ‘Kuruluşunun 100. Yılında Azerbaycan’ teması ile sempozyum gerçekleştirdi.

11 Mayıs’ta Gümüşhane’deki turistlik alanların gezisi ile başlayan program 12 ve 13 Mayıs tarihlerinde akademisyen ve öğrenci sempozyumları ile devam etti.

Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır, “ Azerbaycan ve Türkiye’nin dostluk bağları tarihin her döneminde üst seviyede olmuştur. Sadece siyasi olarak yakınlık değil gönül coğrafyasının sınırları içerisinde birbirine en yakın ülkeler bu iki ülkedir” dedi.

Azerbaycan coğrafyasında dünyaya gelen Fuzuli’den beyitler okuyan Nazır, sempozyumun tüm katılımcılar için verimli geçeceği temennisinde bulundu.

Azeerbaycan’ın Durumu

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Nuri Baltacı’nın yaptığı programın birinci kısmında gerçekleşen panelde Giresun ve Bayburt’tan katılan akademisyenler tebliğlerini sundular.

Giresun Üniversitesinden programa katılan Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya, “Kafkasya jeopolitiği ve Azerbaycan Dış politikasının Türk Dünyası açısından önemi” konulu tebliğini sundu. Programa Bayburt Üniversitesinden katılan Dr. Öğr. Üyesi Ramin Sadıqov ise “Çağdaş Azerbaycan döneminde Bağımsızlık Mücadelesi” konulu tebliğini sundu. Öğrenciler açısından çok verimli geçen oturumda Kafkasya Jeopolitiği ve Azerbaycan üzerine öğrenciler sorularını hocalarla paylaştılar.

Programın öğrenci sempozyumu bölümünde ise 40 ilden gelen lisans ve yüksek lisans öğrencileri tebliğlerini sundular.

Sempozyum süreci ile ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Sekreteri Mustafa Koçyiğit, “40 farklı şehirde çalışmalar yapıyoruz. Bu programlarımızı genellikle merkez şehir diye adlandırdığımız büyük şehirlerde yapıyoruz. İstedik ki Anadolu’nun farklı illerinde programlar yapalım. Bu noktada Gümüşhane Doğu Karadeniz’in önemli şehirlerinden birisi. Kongre kapsamında ilk defa geldiğimiz bu şehri ben ve arkadaşlarım çok sevdik. İnsanı ile coğrafyası mükemmel bir şehir. Gümüşhane Üniversitesi’ndeki öğrencilerin bu tarz programlara yönelik hassasiyeti ise beni ziyadesiyle sevindirdi. Çünkü burada Azerbaycan teması ile toplandık. Azerbaycan ilişkilerimizin en sıkı olduğu ülkelerden birisi. Buradan ortak projelerin temelini atmak istiyoruz” dedi.

Programa ev sahipliği yapan Genç Girişimciler Kulübü Danışmanı Nuri Baltacı ise yaptığı açıklamada, “Kurultayın hazırlık aşamalarında Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek hocamızın yakın ilgi ve alakaları, kurultayın geçekleşmesi için hem madden hem de manen yanımızda olması bizleri, gönlü Türk dünyası ile atanları ziyadesi ile mutlu etmiştir. Bu süreçte gerek Rektörümüz gerekse akademik ve idari personeliminiz kurultayın gerçekleşmesinde çok ciddi katkılar sunmuştur. Programda desteklerini bizlerden esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e ve emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Genç Atılım Kulüp Başkanı Yakup Akpolat ise yaptığı açıklamada, “Programın hazırlanmasında emeği geçen Başta kıymetli Rektör Hocamız olmak üzere onu nezdinde tüm hocalarıma teşekkür ederim. Bizlerin her daim yanında bu programda da varlığı ile bizleri onurlandıran Ülkü Ocakları Gümüşhane il Başkanımız Salih Taşcı beyefendiye de teşekkür ederim” dedi.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim