• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 14 °C

AKADEMİSYENLERDEN 4 YENİ YAYIN

05.07.2015 16:05
AKADEMİSYENLERDEN 4 YENİ YAYIN
Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş “Cumhuriyetin Tarihi”, “Modern Çöküş”, “Yol Ayrımı” adlı kitaplarını yayımlarken, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Muhsin Kalkışım “Önce Söz Vardı, Kültür ve Edebiyat Yazıları” adlı kita

“Cumhuriyetin Tarihi” isimli kitapta Türkiye Cumhuriyetinin seksen yılını aktardığını belirten Rektör Yardımcısı Vatandaş, “Türkiye Cumhuriyetinin “dün”ünü ele aldım. Ağırlıklı olarak da Tek Parti Dönemi olarak tanımlanan 1950’ye kadar dönem üzerinde durdum. Son kısımlar biraz özet nitelikte olmakla birlikte 2000’e kadar geçen 80 yıllık dönemin tarihini inceledim. Bu çalışmamda temel perspektifi “dünün” “bugünü” anlamda ölçü olduğu yaklaşımı oluşturmaktadır. Bunu özellikle Türkiye bağlamında çok daha kolay söylemek mümkün olabiliyor” dedi.

“Modern Çöküş” kitabında ise Vatandaş, kitabına alt başlık olarak “İnsanın modern halleri” ele aldı. Vatandaş kitabı ile ilgili olarak, “Alt başlığından da anlaşıldığı üzere insanı bizzat kendi doğasına, eşyaya, hayata yabancılaştıran, varlığın “büyüsünü bozan” modern kültürün bireysel ve toplumsal düzlemdeki bazı durum ve duruşlarının analizini yapmaya çalıştım. Bu bağlamda bölüm başlıklarının konuyu açıklar nitelikte olduğunu düşünüyorum. Kitabın bölüm başlıkları ise Zoraki Kölelikten Gönüllü Köleliğe: Kölelik, İnsani Bir Özellikten, Varlığın ve Hayatın Amacına: Cinsellik, Metalaşan İnsanlık: Modern Dünyada Kadın Olmak, Bia ve Ares’in Modern Dünyası: Şiddet, Modern Aklın Akılsızlıkları: Modern İnançları, Katledilen Masumiyet: Modern Dünyada Çocuk Olmak, Farklı Olana Tahammülsüzlük: Ayrımcılık, Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıdır”diye konuştu.

Yol Ayrımı” ismini taşıyan üçüncü kitabının konusunun İslam dünyası ve Türkiye ile ilgili olduğunu dile getiren Vatandaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İnsanlığın aradığı, bulma özlemleriyle ömrünü harcadığı “yol” da oldukları iddiasında bulunan ve eğer gerçekten öyle ise bu halleriyle de insanlığa örnek ve model olması gereken “Müslümanların” bu günün dünyasında şu veya bu sebeplerle içine yuvarlandıkları, sahibi haline geldikleri düşünce ve yaşayış çelişkilerini, anlayış sorunlarını kitapta incelemeye çalıştım.”

 

Kitap çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Vatandaş, “Modern Çöküş” isimli kitap esasında bir üçlemenin parçası, diğer ikisini ise “Modern Sapma” ve “Modern Son” isimleriyle kitaplaştırmak istiyorum. Fakat bu iki kitabın yazılıp yayınlanması bir-iki sene gibi bir zaman alacaktır. Şu anda yoğun bir şekilde “Türk Modernleşmesini çalışıyorum ve önümüzdeki altı ayda kitabı bitirmeyi umuyorum. Tabi ki derslerden, idari işlerden fırsat bulabildiğim kadarıyla ve en önemlisi de merkezini “ailemin” oluşturduğu özel hayatımın gereklerini ihmal etmeden çalışmalarıma devam edeceğim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

“Önce Söz Vardı, Kültür ve Edebiyat Yazıları” kitabının kültür ve edebiyat eksenli yazılarla ihsas, tasavvur ve tespitlerin okuyucuyla paylaşılması amacıyla yazdığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Muhsin Kalkışım, 1992’den beri çeşitli yerlerde yayımlanmış 48 yazının sınıflandırılarak okuyucunun beğenisine sunulduğunu ifade etti.

 

Kitabın beş bölümden olduğunu bildiren Kalkışım, “1. Denemeler, 2. Makaleler, 3. Bildiriler, 4. Röportajlar, 5. İndeks. Makaleler ve Bildiriler, okuyucu için daha ağırdır ve öncesi ve sonrası ile daha hazmedilir yazılarla çevrelenmiştir. Yani hafif olandan ağır olana ve tekrar hafif olana yönelen bir seyir vardır. Denemeler, daha çok kültürel konuları ihtiva etmektedir. Sonraki bölümlerde 11. yüzyıldan başlayarak 20. yüzyıla kadar “klasik edebiyat”, “tasavvufî edebiyat” ve “modern edebiyatla ilgili yazılmış makaleler ve yayımlanmış bildiriler yer almaktadır. Röportajlar, 1995, 1998, 1999 ve 2012 yıllarında yapılmış mülâkatlardan müteşekkildir. İndeks kısmında şahıs, yer, eser adları ve bazı kavramlar sıralanmıştır” diyerek kitabın bölümlerini açıkladı.

“Önce Söz Vardı” kitabının yayınladığı on dördüncü kitap olduğunu belirten Kakışım, kitabın oluşum sürecini şu sözlerle aktardı;

“1. Lise yılları (Bu dönem, sığ yazıları içerir ve iptidaidir.), 2. Lisans öğrenciliği ve Araştırma Görevliliği yılları (Şiir, deneme ve makale türlerinde yayımlanan çalışmalar olmuştur ve biraz hırçın, biraz özgüveni yüksek türde yazılardır.), 3. Öğretim Üyeliği dönemine ait yazılar. Bu kitaptaki yazılar, son 23 yıla aittir. İkinci dönemin karakteristik özelliklerini biraz daha itidal çizgisine ve realiteye çeker. İdeallerden çok hakikata daha yakındır. 19 denemenin 15’i Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezinde 21.02.2013’ten 19.12.2014’e kadar geçen sürede yayımlanmıştır. İlk yazıma “Önce Söz Vardı” diye başlamıştım. Alternatif isimler arasından kitaba, bu ismi uygun gördüm. Kitap, akademik ve fikrî hayatımın muhassalası / hülâsası niteliğindedir. Eksikleri ve fazlasıyla, doğrusu ve yanlışıyla.”

 İlerleyen süreçte hayata geçirmek istediği projelerin olduğunu aktaran Kalkışım, “Uzun süre önce ana kurgusunu hazırlayıp da tamamlayamadığım bir roman taslağım var. Daha önce bir şiir antolojisi / güldestesi yayımlamıştım. Basılmamış bir nesir antolojisi, tavan arasında uzun süredir duruyor. Mektup kültürümüz can çekişiyor. Şahsıma 1980-2010 yılları arası gelen mektupları “Dost Mektupları” adı altında değerlendirmek istiyorum” dedi.

Kitabının Gümüşhane Üniversitesi Yayınlarından çıktığını dile getiren Kalkışım, Gümüşhane Üniversitesi yayınları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

 “Gümüşhane Üniversitesi, hâlihazırda 28 kitap yayımlamış olup 4 Fakülte, 2 Enstitü ve 1 Yüksekokul tarafından çıkarılan 7 elektronik dergi ile süreli yayıncılıkta faaliyetini devam ettirmektedir. Kitap yayınları arasında üniversite bünyesinde düzenlenen uluslararası sempozyumların bildiri kitapları da vardır: 1. Çevre Sempozyumu, 2. Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi Sempozyumu, 3. Ahmed Ziyâüddin Gümüşhanevî Sempozyumu”

Mert ZIMBA

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
arce
07 Şubat 2016 Pazar 01:56
01:56
Kendilerini Diğer insanlarla karşılaştırdıklarında çok farklı ve değerli buluyorlardı.… herkes yaşar ama biz yaşamayız diyorlardı… birileri nazardan bahsedip uyardığında, biz yanlış iş yapmıyoruz; bunları elde etmek için nice emekler sarf ettik diyorlardı… ve bir gün… her şey alt üst oldu... Sanki tüm yaşananlar bir hayaldi. Kendilerinden geriye hiçbir şey kalmadı!! Hiç yaşamamış gibi oldular… ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi…..
24.133.206.201
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim