• BIST 9462.92
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Gümüşhane : 21 °C
  • Trabzon : 16 °C

AFGAN ÇOCUKLAR TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

18.12.2015 15:30
AFGAN ÇOCUKLAR TÜRKÇE ÖĞRENİYOR
Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin ardından, bu ilde ikamet eden ve deprem sonrası Türkiye’nin çeşitli illerine gönderilen Afganlı mültecilerden, Gümüşhane’ye gelenlerin çocuklarına Türkçe kursu veriliyor.

Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile Aysın Rafet Ataç İlkokulu Müdürlüğünün ortaklaşa sürdürdüğü Afgan Çocukları Türkçe Kursu’na 13 Afganlı ve 2 Suriyeli olmak üzere 15 çocuk katıldığı bildirildi.

Gümüşhane Halk Eğitim Müdürü Hasan Taş, gazetemize yaptığı açıklamada, Gümüşhane Aysın Rafet Ataç İlkokulu Müdürlüğü tarafından, okulda eğitimini sürdüren Afgan ve Suriyeli çocukların Türkçe bilmemesi üzerine, Türkçe Kursu verilmesi yönünde talep aldıklarını söyledi.

Talebin olumlu karşılandığını ve aynı okulda Afganlı ve Suriyeli çocuklar için Türkçe Kursu açtıklarını belirten Taş, “Çocuklara Türkçe okuma, okuduğunu yazmayı ve Türkçe konuşmayı öğrenme kursu veriyoruz. Kurs, daha önce yabancılara Türkçe kursu veren deneyimli bir öğretmenimiz tarafından veriliyor. Kurs öğretmenimize yabancılara kurs verilmesi ile ilgili çeşitli dokümanlar da verdik”

Veliler de Gelebilir

Taş, Gümüşhane’de kalan Afganlı ailelere de çağrıda bulunarak, “Biz, çocukları aracılığıyla anne ve babalarına da haber göndererek, kendilerinin de çocuklarıyla birlikte Türkçe Öğrenme Kursuna katılabileceklerini ilettik. Zaten kursumuzu açalı henüz bir hafta oldu. Çocukların anne ve babalarını da kursumuza bekliyoruz” diye konuştu.

Diğer Okullar da Var

Gümüşhane Aysın Rafet İlkokulu Müdürü Köksal Ceylan ise okullarında eğitim gören Afganlı çocukların Türkçe bilmemeleri üzerine Halk Eğitim Müdürlüğünden kurs talebinde bulunduklarını belirterek, “Teklifimizin olumlu karşılanması üzerine bir sınıfımızı tahsis ettik. Şu anda kursa katılan çocuklar sadece bizim okulumuzda eğitim gören çocuklar değil. Merkezde diğer okullarda eğitim gören çocuklar da var. Kurs diğer derslerin yanı sıra üç ay sürecek. Kurs sonunda talep olması halinde yeni kurslar da açılabilecek” ifadelerini kullandı.

Defter Kalemle İlk Kez Tanışanlar Var

Kurs öğretmeni Fikret Ustaoğlu ise kursa gelen çocukların bazılarının az da olsa Türkçe bildiklerini ifade ederek, “Bu nedenle Türkçe bilenlerle bilmeyenlere ayrı uygulamalar yapıyoruz. Türkçe bilenlere, Türkçesini daha geliştirmesi için metinler veriyoruz. Okuma yazma bilmeyenlere tıpkı okullarımızda yaptığımız eğitimi deriliyor. Heceler, kelimeler, cümleler vererek, Türkçe okuma yazmayı öğretiyoruz. İçlerinde defter ve kalemle ilk defa muhatap olanlar var. Ancak, gelişim hızları iyi” açıklamasında bulundu.

Üç Dil Biliyor

Kursa gelen ve 10 yaşındaki Nergis Alizade ise çok güzel Türkçesi yanında İngilizce ve Farsça da bildiğini söyledi. Gümüşhane’ye ne zaman geldiklerini hatırlamadığını belirten Nergis, “Gümüşhane’yi çok seviyorum. Öğretmenimi de çok seviyorum. Burada olmaktan çok mutluyum” dedi.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim