• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 16 °C

ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE ÇARŞAF YASAĞI

02.07.2018 10:07
ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE ÇARŞAF YASAĞI
Gümüşhane Olay Gazetesi muhabirlerinden Tarihçi-Yazar Serhat Doğan, Sultan Abdülhamid döneminde “Çarşaf Yasağı”nın konulmasının ardındaki nedenleri anlatıyor.

Sultan Abdülhamid’in emri ile 2 Nisan 1892’de zamanın başbakanlığı olan Bâbıâlî’ye gönderilen bir yazıda “çarşafın güvenlik zaafı olabileceği” yazıyordu. Bununla beraber erkeklerin çarşaf giyerek Payitahta pek çok hanede soygun teşebbüsünde bulundukları ve işledikleri cinayetler ardından çarşaf giyinerek kaçtıklarını beyan ederek bu durum dolayısıyla çarşafın yasaklanması isteniyordu.

ÇARŞAFLI TERÖRİST

Sultan Abdülhamid’e bir türlü yaklaşamayan o devrin çeteleri pek çok kez suikast denemesinde bulundular. Sultan bunların hepsinden kurtulmasına rağmen 1982’de Cuma selamlığı sırasında uğradığı suikast onun fikrini değiştirmişti. Suikastı düzenleyenler çarşaf giymek suretiyle çok çabuk kaybolmuşlardı. Saraya döner dönmez bir irada ile Payitahta çarşaf giyilmesini yasaklamıştı.

BÜYÜK PATLAMA

Sultan Abdülhamid, 2 Nisan 1982’de Saray Başkâtibi Süreyya Beye yazdırıp zamanın başbakanlığı olan Bâbıâlî’ye gönderdiği emirde, belden bağlanmış çarşafın İslâmî bir giysi sayılmayacağını, hatta açık saçık denebileceğini, bu şekilde giyinenlerin matem giysilerine bürünmüş Hristiyan kadınlara benzediklerini söylüyor ve bazı erkeklerin çarşaf giyerek hırsızlık yaptıklarını da hatırlatarak çarşafın güvenlik bakımından tehlike yaratacağı gerekçesi ile yasaklanmasını istiyordu.

Hükümdar, emrinde Çarşafa bürünmüş bir erkeğin silahlı olarak bir eve girip soygun yaptığını” söylüyor, çarşafın güvenlik zaafı taşıdığını ifade ediyordu!

İstanbul’da bir terör saldırısı yapılacağı endişesi, Sultan Abdülhamid’in sanki içine doğmuş ve 21 Temmuz 1905 günü Padişah Cuma selamlığı için Yıldız camisine bulunduğu sırada   patlayan bomba 26 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

ÇARŞAFLA KAÇANLAR

Abdülhamid endişesinde sonraki senelerde de haklı çıkacak ve çarşaf, gerektiğinde erkekler tarafından da kullanılacaktı! Meselâ, hükümdarın en yakınlarından olan Mabeyinci Faik Bey, padişahın 31 Mart hadisesinden sonra tahtından indirilmesi üzerine Teşvikiye’deki konağından simsiyah bir çarşafa bürünerek kaçacak ve gemi ile Mısır’a gidecekti. Ama, Irak’ın krallık zamanındaki başbakanı Nuri Said Paşa’nın şansı Faik Bey kadar yaver gitmeyecek ve Paşa 1958 Temmuz’undaki darbe sırasında üzerinde çarşafla kaçarken tanınıp linç edilecekti.

Abdülhamit Han'ın Çarşafı Yasakladığı O Belgenin Türkçe Çevirisi

Bugün cuma selâmlığı töreninden sonra Teşvikiye'deki silâhhâneyi Padişah Hazretleri teşrifle oradan saraylarına dönerler iken yolda, tuhaf bir şekilde bellerinden bağlı siyah çarşaflara bürünmüş ve yüzlerini de siyah renkte ve gayet ince peçelerle örtmüş bazı kadınlar gözüne ilişmiş, bunların örtünmemiş denilecek halde açık saçık bulunmalarına ve âdeta matem elbisesi giymiş Hıristiyan kadınlarına benzemelerine bakılarak birden bire İslâm olduklarında tereddüt buyrulmuştur.

İzaha muhtaç olmadığı gibi büyük İslâm devletinin ayakta durması, devamı ve yükselmesi kadın ve erkek bütün Müslümanların her türlü hal ve hareketlerinde şeriatın yüksek hükümlerine son derece dikkatle uymalarına bağlı olup aksi hal Allah esirgesin gerek fertler gerek devlet için maddî ve mânevî sonsuz zararlara sebeb olacağından İslâm kadınlarının Allah'ın emirlerinden bulunan örtünme usul ve kaidelerine fevkalâde dikkat ve itina etmeleri lüzumunu beyana hacet olmadığı, bu çarşaflar ise İslâm kadınlarınca örtünmeye aslâ uygun ve müsait olmadığı gibi bir maksatla şuraya buraya girmek için bazı münasebetsiz erkekler tarafından da bir fesat ve melânet perdesi olarak kullanılmakta olup hatta geçenlerde bir erkek bu suretle çarşafa bürünerek kadın kıyafetinde silâhlı olarak bir eve girip içerdeki kadının üzerine hücumla çaldığı eşyayı pencereden arkadaşına atarak savuşmuş olduğundan dindarlık ve maslahat bakımından meydanda olan zararlarından ötürü icap edenlere münasip bir şekilde anlatılıp tenbihlerde bulunmak suretiyle kadınların çarşaf giymelerinin yasaklanması Padişah emri iktizasındandır. Bu hususta emir sahibinindir."

Başkatip Süreyya Bey
1892, 2 Nisan

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim