• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 18 °C
  • Trabzon : 19 °C

“YAŞAMA YOL VER”

09.12.2016 17:15
“YAŞAMA YOL VER”
1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası olması münasebetiyle Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğünce ilkokul, ortaokul ve liseler arası düzenlenen resim yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi.

1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası olması münasebetiyle Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğünce ilkokul, ortaokul ve liseler arası düzenlenen resim yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonun da düzenlenen programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından 112 acil tanıtım filmi gösterimi izlettirildi.

Törende konuşma yapan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin çok önemli ve çok değerli hizmetler olduğunu belirterek, ülkemizdeki kaza sonrası ölümlerin çoğunluğunun trafik kazaları sonrası yaşandığını söyledi.

112 ACİL HİZMETLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUM

Ölümün var olduğunu, dünyada en adil şeyin ölüm olduğunu vurgulayarak, “Ama insan kazalarda öleceğine, gitsin 80-90 yaşında ölse olmaz mı? Ama ölümden kaçış yok.  Devlet olarak, vatandaş olarak, millet olarak tedbirimizi alsak olmaz mı? Ben, onun için 112 Acil Hizmetleri çok önemsiyorum.  112 çalışanlarımızın her daim hazır olması lazım. Gecikmeden hareket etmesi lazım. Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Erzurum çok kullanılan ve tarihi İpek Yolu. Trafik kazalarının da çok olduğu bir yol. Hükümetimize hakikaten çok teşekkür ediyoruz, yol yapım çalışmalarımız hızla sürüyor. Eskiden Trabzon’a 6 saatte giderken şimdi 1 saatte gidiyoruz. Yol çalışmasında her hafta trafik işaretleri değişiyor. Bu durumu karayollarına biraz da kızarak paylaştım. Bu nedenle Zigana’dan Torul’a, Torul’dan Gümüşhane’ye, Gümüşhane’den Vauk Dağına kadar çok dikkatli olmamız lazım” dedi.

EN GEÇ 10 DAKİKA İÇERİSİNDE OLAY YERİNDE OLUNMALI

Memiş, 112 Acil Hizmetlerinin her zaman hazır olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“En geç 10 dakika içerisinde kaza yerinde olmamız lazım. Trafik kazalarının en çok olduğu da Kelkit-Köse, Kelkit Şiran karayolunda oluyor. Bu yol güzergahlarında da dikkatli olmamız lazım. Hastalara şehir ve ilçe merkezlerinde müdahalemiz önemli ama karayollarında yaşanan trafik kazalarına anında müdahale etmek de çok önemlidir. AFAD ve İtfaiye ekipleriyle ortak hareket edilmelidir. Yeni 112 Hizmet binası yapıyoruz, onun çalışması içerisindeyiz. Çok az bir şeyi kaldı. Amerika’daki sistem gibi 112 Acil Hizmetler, Emniyet, Jandarma, İtfaiye hepsi bir çatı altında toplanacak ve oradan koordine edilecek. Biz, 1 sene içerisinde Acil Hizmetler binasını bitireceğiz. “

SAĞLIKTA BÜYÜK BİR REFORM YAPILDI

Sağlık hizmetlerinde, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından büyük bir reform yapıldığını dile getiren Vali Memiş, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bizim geldiğimiz sağlık sistemi neredeyse sosyalist ülkeler de bile yok. Küba, sosyalist diye geçiniyor, orada bile yok. Bizim sağlık sistemi muazzam bir sistem. Kapitalist ülkelerde parası olan sağlık hizmetini alıyor.  Ama bizde çok müthiş bir sistem kuruldu. Bütçeye olumsuz etkisi var ama sağlıktan önemlisi yok. Çok başarılı hekimlerimiz var. Çok başarılı sağlık çalışanlarımız var. 200 yataklı yeni bir hastanemiz var, bir an önce taşınmak istiyoruz, yoluyla uğraşıyoruz. Çok kısa süre içerisinde sağlık hizmetlerini yeni hastanemizde vereceğiz. Sağlık alanında hükümetimizin çok başarılı çalışmaları var. “

İl Sağlık Müdürü Mustafa Ağar ise, Gümüşhane’de acil sağlık hizmetlerinin 24 adet kara ambulansı, 4 adet kara paletli ambulans, 1adet yoğun bakım obez, 1 snow track, 1 scam ve biri de UMKE aracı olmak üzere toplam 32 adet sağlık aracı ve 13 acil yardım istasyonu ile yürütülmekte olduğunu söyledi.

İLKOKULA DEVAM EDEN HER BİREY EĞİTİM ALACAK

Sağlık bakanlığınca 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla 2015 yılı ekim ayında başlatılan  “Yaşama Yol Ver” medya kampanyasının birinci fazının 2016 yılının sonu itibariyle tamamlanmış olacağını kaydeden Ağar, “ikinci faz çalışmaları 1 Ocak 2017 tarih ile başlayacak ve yine 2017 yılının sonuna kadar sürecektir. 2017 yılının sonuna kadar devam edecek kampanya ile ilk ve ortaokullarımızın yüzde 80’inde minik 112 uygulamasının yapılması hedeflenmiştir. Minik 112 uygulaması ilkokul 3.sınıf seviyesinde her yıl rutin olarak davam edecek ve ilkokula devam eden her birey bu eğitimi almış olacaktır” dedi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM

Ağar, Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan, “Sağlıkta Dönüşüm” programının ilk yıllarında çocuklarda D vitamini eksikliği, kansızlık, beslenme yetersizliği, ağır ishaller, zatürree gibi mücadele edildiğini dile getiren Ağar, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Anne ölümleri çok yüksek oranda, bulaşıcı hastalıklar ise büyük bir problemdi. Bugün Türkiye artık gelişmiş ülkelerde sağlık problemleri ile karşı karşıya olan bir ülkedir. Bizim hayat biçimimiz, şişmanlığımız, hareketsizliğimiz, sigara kullanımı gibi sebepler Türkiye’nin ana sağlık problemi oldu. Bunların sonucunda da kalp ve damar hastalıkları, karaciğer, akciğer hastalıkları, kanser, hastalık yükümüzün önde gelen sebepleridir. Hedefimiz bu hastalıklarla mücadele etmek olacaktır.”

Yapılan konuşmalardan sonra dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Programa Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Özgür Çelebi, il Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, Milli Eğitim Müdür Vekili Mesut Olgun, korum personelleri öğrenci ve veliler katıldı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim