• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

15 EYLÜL DÜNYA LENFOMA FARKINDALIK GÜNÜ

17.09.2021 16:35
15 EYLÜL DÜNYA LENFOMA FARKINDALIK GÜNÜ
15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Emrah Soylu Lenf Kanseri (Lenfoma)hakkında açıklamalarda bulundu.

   15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Emrah Soylu Lenf Kanseri (Lenfoma)hakkında açıklamalarda bulundu.

   Uzm. Dr. Yasin Emrah Soylu” vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında önemli görevi olan lenf bezlerinin kanserine lenfoma denir. Lenfomada, savunma hücrelerimiz olan lenfositler kontrolsüz ve aşırı çoğalır.

   Gece terlemeleri, ateş, istemsiz kilo kaybı, kaşıntı, lenf bezlerinin ağrısız şekilde büyümesi, sürekli yorgunluk hali, karında şişkinlik gibi belirtiler Lenfomayı aklımıza getirmekle beraber, bunların hiçbiri Lenfomaya özgü değildir.

   Ailede Lenfoma öyküsü, genetik yatkınlık, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkların varlığı, bazı enfeksiyonlar ve kimyasal maddeler, radyasyon gibi durumlar Lenfoma için risk faktörüdür.” Dedi.

   İç Hastalıkları Uzmanı Soylu” Lenfomaların tanısında kullanılan birçok test vardır. Hekim tarafından hastalar öncelikle fiziki muayene ile değerlendirilir. Lenf nodlarının varlığı açısından hastaların boyun, koltuk altı, kasık gibi bölgeleri muayene edilir; dalak ve karaciğerde büyüme olup olmadığı değerlendirilir. Hastalara bazı kan tetkikleri yapılır. Akciğer filmi, ultrasonografi (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleriyle de hastalar değerlendirilebilir. Hastaların Lenf nodlarından ya da kemik iliğinden biyopsi yapılabilir.

   Lenfomalar; Hodgkin Lenfoma ve Non-Hodgkin Lenfoma olarak iki ana gruba ayrılır. Bazı hücrelerin varlığına göre Lenfomaların ayrımı yapılır, Lenfomanın türü hastaların tedavisi ve takibinde önemlidir.

   Tedavi Yöntemleri

Kemoterapi, radyoterapi, kök hücre ya da kemik iliği nakli, Lenfomalarda kullanılan tedavi yöntemlerden bazılarıdır. Tedavi sonrası hastalığın tekrarlama riski açısından özellikle ilk 5 yıl yakın takip yapılır. Sağlıklı beslenmek, sigara ve alkolden kaçınmak, egzersiz yapmak Lenfomadan korunmak için önemlidir.

   Son yıllardaki gelişmelerle beraber erken tanısı konulduğunda Lenfoma, tamamen tedavisi olan bir hastalıktır. Bu yüzden Lenfoma açısından şüpheli bulguları olan hastalar, zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır diyor, bu farkındalık gününde herkese sağlık ve esenlikler diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim