• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Gümüşhane : 14 °C
  • Trabzon : 13 °C

UZMAN DİYETİSYEN ÖZGER: “CEVİZ, SPOR YAPANLARIN VAZGEÇİLMEZİ"

01.04.2016 17:30
UZMAN DİYETİSYEN ÖZGER: “CEVİZ, SPOR YAPANLARIN VAZGEÇİLMEZİ"
UZMAN DİYETİSYEN ÖZGER: “CEVİZ, SPOR YAPANLARIN VAZGEÇİLMEZİ"

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, cevizin, spor yapanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu söyledi. 
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, cevizin tüm yemişler arasında en yüksek Omega 3 ve polifenol içeriğine sahip olduğunu belirtti. California Ceviz Komisyonu tarafından gerçekleştirilen İğneada Longoz Ormanı yürüyüş etkinliğine katılan İpek Ağaca Özger, cevizin spor yapanlar için faydalarının altını çizdi. Özger, “Ceviz protein ve sağlıklı yağların doğal bir kombinasyonudur. Sindirimi kolaydır, karbonhidratlarla birleşerek kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve ayrıca karbonhidratın daha uzun süre kullanılmasında etkisi vardır.Kilo kontrolünde de etkili olan ceviz arginin için vücuda kaynak sağlar; nitrik oksite dönüştürülür. Nitrik oksit de tüm kaslara giden kan damarlarını genişleterek kan akışını arttırır. Bu nedenleceviz, spor yapanların sağlığını korumada olmazsa olmaz bir besindir” dedi.
Özger ayrıca, spor yapanlar için faydalı besinleri de şöyle sıraladı;
"Ceviz: Tüm yemişler arasında en yüksek Omega 3 ve polifenol(çok güçlü antioksidan) içeriğine sahipolan ceviz, kilo kontrolünde, kalp hastalıkları ve kanserden korumada etkili. Düzenli tüketildiğinde ise iltihaplanma önlemeye yardımcıdır.
Kinoa:Tahıl grubunda yer alan süper besinkinoa, diğer tahıllara göre neredeyse 2 kat fazla protein içerir (fincan başına 8 gram). Yağsız kas yapımı ve dayanıklılık egzersizleri için vücuda gerekli olan 9 temel aminoasidi içerir ve iyi bir lif ve karbonhidrat kaynağıdır.
Mor Renkli Besinler: Böğürtlen, patlıcan, kırmızı pancar ve yabanmersini gibi mor renkli besinler, yorucu fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan serbest radikallerden korunmayı sağlar.
Muz: Kolay sindirilen şeker ve doğal elektrolitlerin kaynağıdır. Potasyum deposu olarak kas kramplarını ve spazmları önler, vücut sıvılarını düzenler.
Yeşil Renkli Besinler: Marul, roka,avakado, yeşil üzüm ve yeşil erik gibi yeşil renkli besinler, C vitamini ve mineraller açısından son derece önemlidir.
Kırmızı Renkli Besinler: Domates, karpuz, çilek, greyfurt ve nar gibi kırmızı renkli besinler güçlü antioksidan likopen içerirler.
Sarı Renkli Besinler: Havuç, şeftali, kayısı, bal kabağı ve hurma gibi sarı renkli besinler, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yüksek beta karoten içeriği ile dikkat çekerler.
Kuru Baklagiller: Soyafasulyesi (tofu), barbunya, mercimek, nohut, kuru fasulye ve bezelye gibi çeşitleri ile kuru baklagiller, uzun süre tok kalmayı sağlayan önemli birer lif kaynağıdır.
Makarna: Aktivite durumunda, sporcu beslenmesinde önemli bir bileşen olan karbonhidratlardan, yüksek lif içeren tam tahıllı olanlar tercih edilmelidir.
Süt:Dayanıklılık egzersizleri sonrası tüketilen içeceklerin amacı, terleme sonrası oluşan aşırı sıvı kaybı için rehidrasyonu sağlamaktır. Bu nedenle egzersiz sonrası, kurtarma ve iyileştirme için basit karbonhidratla birlikte protein alınmalıdır".

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim