• BIST 9682.55
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 28 °C
  • Trabzon : 25 °C

TÜBERKÜLOZ DÜNYA GENELİNDE ÖNEMLİ BİR PROBLEMDİR

18.02.2015 10:19
TÜBERKÜLOZ DÜNYA GENELİNDE ÖNEMLİ BİR PROBLEMDİR
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: "Tüberküloz dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir, dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobuyla enfektedir"

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, tüberkülozun dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olduğunu, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobuyla enfekte olduğunu söyledi.

Pehlivan, yaptığı açıklamada, dünyada insanların yüzde 10’unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkabileceğini belirterek, "Tüberküloz, erkeklerde kadınlardan daha sık görülmekte ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır" dedi.

Tüberkülozun, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde HIV'den sonra ikinci en önemli ölüm nedeni olduğuna işaret eden Pehlivan, şunları söyledi:

"Tedavi edilmezse tüberkülozlu hastalarda ölüm oranı yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü küresel tüberküloz 2014 raporuna göre dünya genelinde 2013 yılında 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon kişinin tüberkülozdan öldüğü tespit edilmiştir. Ülkemizde 2013 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı 13 bin 409 tüberküloz vakası bulunmaktadır. Bunun 12 bin 352'si yeni vaka, bin 57'si ise önceden tedavi görmüş olgulardır. Bu hastaların 7 bin 882'si erkek, 5 bin 528'i ise kadındır."

Pehlivan, verem hastalığının genel belirtilerinin halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama ve gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs, sırt, yan ağrısı ve nefes darlığı olduğunu ifade ederek,"Verem hastalığının kesin tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesiyle konulur. Hastanın semptomları ve röntgen bulguları, hastalıktan şüphelenmeyi sağlar. Verem tanısında kullanılan deri testi (TDT) vücutta mikrobun olduğunu gösterir. Tüberküloz, bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında tanı konulan hastaların 24 saat içinde Halk Sağlığı Müdürlüklerine bildirilmesi gereklidir. Tanı konulan verem hastaları gizlilik kuralları içinde dispanserde kaydedilir" diye konuştu.

-Veremin tedavisi

Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Dispanseri birimlerinde veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu dile getiren Pehlivan, şunları kaydetti:

"Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastane ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle 2 ay 4 farklı ilaçla ve 4 ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz verilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur."

Pehlivan, Gümüşhane'de 2014 yılında tüberküloz tedavisi gören hasta sayısının 22 olduğunu, bunlardan 14'ünün tedavisinin tamamlandığını, bu yıla devreden hasta sayısının ise 8 olduğunu sözlerine ekledi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim