• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 18 °C

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÇOCUK GELİŞİMİ

16.06.2015 14:31
TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÇOCUK GELİŞİMİ
Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Çocuk Gelişimcisi Şengül Yiğit, çocuk gelişimcisi ve çocuk gelişiminin toplum sağlığı merkezlerinde önem taşıdığını belirtti.

Yiğit, çocuk gelişimcisinin, çocuk gelişimi alanında eğitim veren fakültelerden sağlık lisansiyeri olarak mezun olduğunu belirterek, “Doğumdan itibaren ergenlik dönemi sonuna kadar zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim alanlarında, çocuğu gelişimsel açıdan değerlendirerek, çocuk sağlığı izleminde rol alan, destekleyici, gelişimsel programlar ile çocuğa, aileye ve topluma hizmet sunan, sağlık hizmetlerinde çalışan meslek mensubudur’’ dedi.

Gebelikten başlayarak aileyi çocuğun gelişimine yönelik bilgilendiren ve destekleyen çocuk gelişimcisinin, aile hekimleri ile koordineli çalıştığını ifade eden Yiğit, şunları söyledi:

“Gebelik süresince anne adayının bebekle sağlıklı iletişim ve bağ kurmasına, aile üyelerinin bebekle yaşama uyum sağlamasına, varsa kardeşlerin, bebeğin doğumuna hazırlanmasında, uygun tutumların oluşturulmasında rehberlik eder. Anneyi bebeğin gelişimi açısından sağlıklı gebelik yaşamı ve yeni doğan dönemine en iyi şekilde hazırlamaya çalışır. Doğumdan itibaren ergenlik döneminin sonuna kadar çocukların zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim alanlarına yönelik gelişim takibini yaparak aileleri yapılması gerekenler hakkında bilgilendirir ve bu konuda gerekli yönlendirmeleri yapar.”

“Çocuğun tıbbi süreci ile ilişkili olmaksızın gereken durumlarda çocuğun gelişimini izler. Sağlık kontrolü gerekli olmasa bile doktor ya da aile isteği üzerine gelişimsel izlemi sürdürür. Gelişim alanlarındaki performansını değerlendirerek, geçmiş performans düzeyi ile karşılaştırır, değişen ilgi ve gereksinimlerini ortaya koyar,  buna uygun olarak aileye çözüm önerilerinde bulunur. Çocuklarda görülen alışkanlık, davranış bozuklukları ve duygusal bozukluklar konusunda aileye danışmanlık hizmeti verir. Ebeveyn-çocuk iletişimi, arkadaş ilişkileri, televizyon izleme alışkanlığı ve bilgisayar kullanımı, ders çalışma ve ödev yapma gibi konularda ailelere rehberlik eder. Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun oyun materyalleri ve kitap  seçimi gibi konularda ailelere ve sağlık çalışanlarına rehberlik eder. Çocuğun gelişimini destekleyici ev ortamı düzenlenmesinde aileye öneri programı hazırlar ve izler.”

  Çocuk yetiştirmek en güzel ve en zevkli sanat

Yiğit, çocuk yetiştirmek konusunda ise şu açıklamada bulundu:

“Çocuk yetiştirmek dünyanın en zor olmakla birlikte aslında en güzel en zevkli sanatıdır. Çocuklarımızı hayata kazandırırken olumsuzluklar yaşayacağız, her şeyin bizim istediğimiz gibi gitmediği anlar olacak. Kendimizin ve ailemizin bir takım problemleri olacak. Varsa kardeşler arasında problemler çıkabilecek. Bu ve benzeri birçok sorunla karşılaştığımızda Onlara kızdığımız, sinirlendiğimiz hatta onları aşırıya kaçmamak şartıyla cezalandırdığımız zamanlar mutlaka olacaktır veya olmuştur.  Bu durumlar yaşandıktan sonra kendimizi veya aileden herhangi birini suçlamanın bir manası yoktur.  Bu gibi durumların en aza indirilmesi için, olumsuz koşulların ve yanlış anne baba tutumlarının çocuk üzerinde yarattığı etkilere sonradan tedavilerle çare bulma yerine bu olumsuzlukları en aza indirgemeye çalışmak gerekir. İşte tamda burada çocuk gelişimciler devreye girer ve gerek hastanelerde gerekse toplum sağlığı merkezlerinde sizi ve çocuklarınızı dinleyerek sorunlarınızın çocuklarınız üzerinde olumsuz bir etki bırakmasını önlemeye yönelik çalışmalar ve yönlendirmeler yaparlar.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim