• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 17 °C

SAVUNMA ODAKLI, SANAT EĞİTİMİ

05.11.2015 20:42
SAVUNMA ODAKLI, SANAT EĞİTİMİ
Bir modern Japon Savaş Sanatı olan Aikido’yu Gümüşhane’de öğretmeye çalışan Aikido Antrenörü Mehmet Cengizhan Gürbüz, Aikido’nun sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğreti olduğunu söyledi.

 

3 yıldır Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde Aikido Antrenörü olarak görev yapan Gürbüz, Aikido sporunun Japon savaş ve savunma sanatı olarak geçtiğini belirtti.

“Aiko’nun temeli eskilere dayanır”

Aikido’nun temelinin çok eskilere dayandığını ve teknik olarak Japon Samurayı’nın temeli olduğunu söyleyen Gürbüz, “Aikido sporunda her türlü saldırıya karşı bıçaklı, sopalı ya da normal çıplak elle yapılan saldırılarda kendimizi savunmak için üretilen teknikleri kullanıyoruz. Temeli aslında çok eskilere dayanır. Teknik olarak Japon Samurayı’nın temelidir. O günkü şartlarda kullanılan kılıçların  yerini bugün bıçak, sopa veya el teknikleri almış ve o şekilde uyarlanmış” dedi.

Neden Aikido yapmalıyım?

Gürbüz, neden Aikido yapmalıyım? sorusuna “Çünkü kullandığımız ve de uyguladığımız tekniklerin hiçbirinde kesinlikle güç kullanımı yok. Diğer sporlarda genelde kuvvete dayalı, bizde tekniğe dayalıdır. İnsanların kas sistemi, sinir sistemi, eklemleri güçlendikçe bunların hassaslığı, kontrol edilebilirliği daha da artıyor. Bu şekilde biz rakibin hassas bölgelerini kullanarak ekarte ediyoruz ve teknik olarak da yapınca gücü minimuma indirmeye çalışıyoruz” cevabını verdi.

“Bayanların güç kullanmadan kendilerini koruyabileceği bir sanat”

Türkiye'de son zamanlarda olumsuz olayların ve şiddetin arttığına dikkat çeken Gürbüz, " Özellikle bir bayan için yapılabilir bir spor. Aikido bayanların güç kullanmadan kendilerini koruyabileceği bir sanattır. Kadınlara etkisizleştirme, saldırıyı bertaraf etme, savunma, saldırı anında kendilerini korumaya yönelik zaman kazanmaları için yapabilecekleri güzel bir spor” diyerek devam etti.

“Savaş sanatı olması dışında…”

Gürbüz, Aikido’nun bir savaş sanatı olması dışında evrensel enerji ve uyum felsefesi ile insanın hayata karşı olan koşulsuz sevgisini koruma gücü gibi iş yaşamında ayakta kalma, kriz yönetimi, çoklu rekabet ile başa çıkabilme gibi konulara esas teşkil edecek metaforlar olarak kullanabileceğini de dile getirdi.

“Amaç karşı tarafa sıfır zararla onu etkisiz hale getirmek”

Aikido sporunun amacının karşı tarafa sıfır zararla onu etkisiz hale getirmek ve getirilebilmek olduğunun altını çizen Gürbüz, “Genelde bu tür eğitimleri asker ve polislere veriyoruz. Yakın koruma eğitimlerinde, toplumsal olaylara müdahale eğitimlerinde biz bu tür eğitimleri veriyoruz” diye konuştu.

“Gümüşhane’de Aikido’ya ilgi iyi”

5 yıldır Gümüşhane’de olduğunu ve 3 yıldır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde Aikido’nun yapıldığını dile getiren Gürbüz, Gümüşhane’de spora ilginin şu an için iyi olduğunu, 25 kişi civarında düzenli olarak Aikidoya gelen kursiyerleri bulunduğunu ifade etti.

“Çocuklarınızı mutlaka bir spora gönderin”

Çocukların mutlaka bir spor dalına gönderilmesi gerektiği noktasında ailelere de çağrıda bulunan Gürbüz, şöyle devam etti:

“Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren sporun hangi branşı olursa olsun, mutlaka spor alışkanlığı kazandırmalıyız. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve sosyalleşmesini sağlamada spor en etkili yöntemlerden biridir. Her aile çocuğunu muhakkak herhangi bir spora göndermeli. Özellikle de uzak doğu sporlarına, diğer savunma sporlarına felsefi sporlara mutlaka göndermelerini tavsiye ederim. Tabi ki sadece bunlara değil, futbola, basketbola, yüzmeye veya herhangi bir spor branşına göndersinler.”

Aikido çocuğun gelişimine olumlu yönde katkı sağlıyor”

Gürbüz, Özellikle çocukların Aikido kursuna ilk başladıklarında salona utanarak, sıkılarak girdiklerini birkaç dersten sonra istekli, sosyal, özgüvenli çocuklara dönüştüğünü, bununda onların hem ders başarısını, hem de sosyal hayatını etkilediğini, çocukların oyun içinde öğrendiği, rakibe saygı, düştüğü zaman pes etmeyip ayağa kalkma, tekrar ederek başarıya ulaşma gibi kuralları kendi günlük hayatları içinde de uyguladığını ve böylelikle Aikido’nun çocuğun gelişimine olumlu yönde katkı sağladığını aktardı.

Aikido eğitmeni Gürbüz, Salı Perşembe ve Cumartesi günleri aksam saat 19.30 ile 21.00 arasında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Salonunda Aikido kursunun verildiğini sözlerine ekledi.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim