• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 17 °C

SAĞLIKLI NESİLLER, SAĞLIKLI GELECEKLER İÇİN ANNE SÜTÜ!

07.10.2015 12:17
SAĞLIKLI NESİLLER, SAĞLIKLI GELECEKLER İÇİN ANNE SÜTÜ!
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası ile ilgili açıklamalarda bulunarak, anne sütünün öneminden bahsetti.

 

Emzirme Haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimlerinin yoğun olarak devam etmekte olduğunu belirten Ağar, “Amacımız, geleceğimiz olan çocuklarımızın, kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır” dedi.

Ağar,  anne adayları ve annelere de  “Sevgili anne adayları ve anneler bebeğinizin dünyada büyük bir halk sağlığı sorunları olan obezite,şeker hastalığı,kalp damar hastalığı gibi kronik hastalıklarla yaşam kalitesini bozmak istemiyor ve okulda daha başarılı olmasını istiyorsanız doğduktan hemen sonra başlayarak, ilk 6 ay sadece,6. Aydan sonra uygun ek beslenmeyle birlikte,2 yaşına kadar onu anne sütüyle besleyin”   çağrısında bulundu.

Ağar, Başarılı emzirmenin,annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başladığını söyleyerek,  “Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar” ifadesini kullandı.

Emzirme İle İlgili Yanlışlar

Emzirme ile ilgili bilinen yanlışlardan bahseden Ağar şöyle devam etti:  “Emzirme ile ilgili bilinen en yanlış konulardan birisi de şekerli gıda veya içeceklerin anne sütünü arttırdığı konusudur. Bu son derece yanlıştır; şekerli yiyecekler anne sütünü asla arttırmaz, gereksiz yere kalori ve kilo alınmasına neden olur. Anne sütünü arttıran en önemli iki unsurdan birisi bol su ve sıvı tüketimi, diğeri ise yüksek moraldir. Bunun için emzirme döneminde bol miktarda su için ve moralinizi hep yüksek tutun.

Sütüm yetmiyor, mama vermeliyim!

Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeğin aç kalma ihtimali. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-­6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi gereğince mama takviyesine başlanabilir.”

Neden Emzirmeliyiz?

Anne sütünün hastalıklardan koruyucu olduğunun altını çizen Ağar, emzirme ile ilgili çeşitli tavsiyelerde bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Her gebe kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Önemli olan bu yeteneğini uygun bir şekilde kullanabilmektir.

Anne sütü hastalıklardan korur

Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, solunum sistemi ve alerjik hastalıkları çok daha az görülür, bebeklik döneminden sonrada daha az hastalanırlar. Annenin ilk 4­5 günlük sütü olan "Ağız Sütü" nün (Kolostrum) bebeğe verilmesi çok önemlidir. Çünkü ağız sütü adeta bebeğin "ilk aşısı" gibidir. Sütün bol ve uzun süreli gelebilmesi için Emzirmenin doğumdan sonra hemen başlatılması, bebek her istedikçe ve  sık sık emzirilmelidir.

Anne sütü ilk altı ayda bebeğin ihtiyacının % 100’ünü, altıncı ve on ikinci aylar arasında bebeğin %50’sini, on ikinci aydan sonra ise bebeğin ihtiyacını % 30’unu karşılar.


 

 

Emzirmenin önemi

 

Emzirmede her iki göğüs birden kullanılmalıdır. Daima bir önceki emzirmede kullanılan son göğüsten başlanmalıdır.  Emzirmede en rahat pozisyon seçilmeli ve bebeğin başı ve gövdesi tam olarak anneye dönük olmalıdır. Emzirme meme başından değil, meme başı çevresindeki koyu renkli kısmı kaplayacak şekildeyaptırılmalıdır. Göğüs temizliğinde sık sık sabun kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Bebekler doğduklarında hayatlarının ilk 4 gününde kendilerine yetecek kadar vücutlarında yedek su ile birlikte doğarlar. Bu nedenle anne sütü bollaşana kadar dışardan su veya diğer içeceklerin verilmesine gerek yoktur.
 Gereksiz yere başlanan ek gıdalar, biberon ve yalancı meme sonucunda bebekler kısa sürede anne sütünü bırakabilirler. Emzirme sırasında anne ile bebek arasında aynı zamanda bir duygusal bağ oluşur ve bu güven bağının, bebeklerin çocukluk dönemlerini dahi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Hatta bu güven ve sevgi bağı bebeklerin beyin gelişimlerini de oldukça olumlu yönde etkiler, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır.  Bebeklerini emziren kadınlarda ileri yaşlarda göğüs kanseri görülme riski azaldığı tespit edilmiştir. Bebeklerini emziren kadınlarda ileri yaşlarda göğüs kanseri görülme riski azaldığı tespit edilmiştir.
En üst teknoloji ile üretilmiş bebek mamaları dahi anne sütünün yerini tutamaz; çünkü anne sütünün aksine içeriklerinde "antikor" adı verilen bir takım hastalıktan koruyucu maddeler içermezler. Sağlıklı her anne bebeği için yeterli süt üretebilir.”

 

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim