• BIST 9935.96
  • Altın 2959.844
  • Dolar 34.6251
  • Euro 36.7015
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 12 °C

SAĞLIKLI BESLENELİM MUTLU YAŞAYALIM

22.10.2013 15:47
SAĞLIKLI BESLENELİM MUTLU YAŞAYALIM
Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması “Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından üç kilit mesaj verilmektedir. Bunlar;

1.İyi beslenme sağlıklı diyete bağlıdır.

2.Sağlıklı diyet için; eğitim, sağlık, hijyen ve diğer faktörlerin yanı sıra, güvenilir gıda sistemlerine ihtiyaç vardır.

3.Güvenilir gıda sistemleri uygun politikalarla, teşviklerle ve yönetişimle mümkün olmaktadır.

Beslenme anne karnından başlayarak insan sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde en önemli faktörlerden biridir. Sağlıklı beslenme hem kalite hem de miktar olarak dengeli olmaktır. Yetersiz beslenmenin temel nedenleri arasında; Güvenli, çeşitli ve besin değeri yüksek gıdaların yetersiz miktarda olması, temiz su, sıhhi temizlik ve sağlık hizmetlerine erişimin yetersiz olması, çocuklar ve yetişkinlerin sağlıklı olmayan gıda seçimlerini sayabiliriz. Bu yetersiz beslenme sorununun çözümü  Entegre Eylem ve tamamlayıcı müdahaleleri gerektirir.

Tüm dünyada beslenme uzmanlarının ilk tavsiyesi “çeşitli gıdalar yiyiniz” şeklindedir. Bu basit slogan aslında besin kalitesinin sağlanmasına yönelik kilit önemdeki ilkelerden birini ifade etmektedir.

İnsan sağlığı güvenilir gıda sistemlerine bağlıdır!

Günümüzde yetersiz beslenmenin topluma maliyeti çok yüksektir ve yetersiz beslenme çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Dünyada beş yaşın altındaki her dört çocuktan biri yeterli düzeyde gelişememektedir. Bu, yetersiz beslenen 165 milyon çocuğun bedensel potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyecekleri anlamına gelmektedir. Dünyada yaklaşık 2 milyar insan sağlıklı olmak için gerekli olan vitamin ve mineralleri alamamaktadır.Ayrıca birbirinden farklı yetersiz beslenme türleri bir ülkede, bir evde hatta bir bireyde aynı anda ve bir arada var olabilmektedir. Yetersiz beslenen kadınların, engelli bebek doğurma olasılığı daha yüksektir. Diğer taraftan, obez anne ve  babaların çocuklarının erişkinlik dönemlerinde obez olma ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskleri çok daha yüksektir.

Tüketiciler bu konuda kendi paylarına düşen katkıyı dengeli gıdalar seçerek ve gıda atığını asgari seviyeye indirerek yerine getirebilirler.

Dünyada var olan her insanın sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabildiği, açlığın ve yoksulluğun son bulduğu bir dünya olması dileğiyle;

Dünya Gıda Günümüz Kutlu Olsun.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim