• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 27 °C
  • Trabzon : 17 °C

RAHİM AĞZI (SERVİKS ) KANSERİ NEDİR?

16.01.2018 08:33
RAHİM AĞZI (SERVİKS ) KANSERİ NEDİR?
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Dr. Elif Şüheda Baltacı, “Rahim Ağzı Kanseri” hakkında bilgiler paylaşıyor.

Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü serviks (rahim ağzı) kanseridir. Dünya çapında her 2 dakikada bir kadın serviks kanserinden ölmektedir.

           Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan serviks kanserinde, invazif kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmaktadır.  Ülkemizde 20 yılı aşkın süredir serviks kanseri taramaları yapılmaktadır. Yapılacak Taramalarla servikal patolojileri henüz erken evrede iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi ederek ilerleyici  kanser sıklığını, buna bağlı hastalık ve ölüm sıklığını düşürmek amaçlanmaktadır. 

 

Serviks Kanseri Neden Önemli ?

 · Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. 

· Erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkündür.

· Serviks kanserinin 10-20 yıl süren kansere dönüşüm süreci vardır ve bu evrede yapılacak  hücresel  inceleme sayesinde kansere dönüşecek olguların tanınması mümkündür.

 

Serviks Kanseri Belirtilerini Nelerdir ?

 

1· Anormal Kanama (adet dönemleri dışında ve özellikle cinsel temas sonrası)

2· Menopoz öncesi ve sonrası düzensiz kanama

3· Vajinada sulu, pembe ve soluk renkte devamlı akıntı

4· Cinsel temas sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi.

 

Bu belirtiler ortaya çıkar çıkmaz Kadın Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmak hayati önem taşır. Asıl önemli olan bu belirtiler ortaya çıkmadan önce yapılan düzenli kontrollerle hastalığa erken tanı konulmasıdır.

 

Serviks Kanseri Risk Faktörleri

 

Serviks kanserine yol açan bazı risk faktörlerinden kaçınmak mümkündür.

 

HPV (humanpapilloma virüs );Cinsel yolla bulaşarak serviksi enfekte eder. Uzun süren, inatçı yüksek riskli HPV enfeksiyonu sonucu serviks kanseri gelişmektedir.

Cinsel Öykü; HPV virüsü esas olarak cinsel temas yoluyla  bulaşmaktadır. Güvensiz cinsel ilişkisi ve birden çok cinsel partneri olan kişiler HPV enfeksiyonu gelişimi açısından risklidir. Cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır..

Sigara: Sigara içmek serviks kanseri riskini artırır.

Serviks kanseri ile mücadelede erken tanı için, Serviks (rahimağzı) kanseri taraması 30 - 65 yaş aralığındaki kadınlar,  5 yılda bir kez HPV DNA papsmear testi serviks kanserinden korunmada yardımcıdır. Serviksteki değişiklikler, HPV DNA Pap-smear testi ile tespit edilerek kanser gelişmeden tedavi edilebilir. Düzenli HPV DNA Pap-smear testi yaptırmayan kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır.

Korunma:Tüm kronik hastalıklar ve kanserden korunmada olduğu gibi serviks kanserinde de sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ( yürüyüş,bedensel hareket vb.)zararlı alışkanlıklardan uzak durmak son derece önemlidir.

 

İlimizde ,Toplum Sağlığı Merkezi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) Ulusal Kanser tarama standartları çerçevesinde

30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması,

 40- 69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması ve

 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın barsak kanser taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Sonuç olarak, Sağlıklı bir toplum, sağlıklı nesiller için tüm kadınlarımızı KETEM tarama programlarına katılımını bekliyoruz.

 

Unutmayın! Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim