• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 15 °C

ORGAN BAĞIŞ HAFTASI

09.11.2016 18:06
ORGAN BAĞIŞ HAFTASI
Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, vücutta görevinin yapamayacak derecede hasar gören bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemine organ nakli denildiğini söyledi.

Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, vücutta görevinin yapamayacak derecede hasar gören bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemine organ nakli denildiğini söyledi.

Ağar, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından 3-9 Kasım tarihlerinde “Organ Bağışı Haftası” kutlandığını belirtti.

Organ bağışının, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi anlamına geldiğini ifade eden Ağar, şunları kaydetti:

“Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü kararı alınması halinde organları kullanılmaktadır. Diğer ölüm halinde organları alınmaz. Bugün dünyada kalp, akciğerler, bağırsaklar, pankreas, böbrekler, karaciğer, gibi major organ nakilleri başarıyla yapılmaktadır. Ayrıca doku nakli grubunda kemik iliği, kornea, kemik ve tendon nakilleri de geniş bir uygulama alanı bulmuşlardır. Ülkemizde major organ nakilleri grubunda, kalp, karaciğer, pankreas ve böbrek nakilleri en yaygın ve başarıyla uygulanan transplantasyonlardır.”

 ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILIR?

Organ naklinin kadavradan ve canlıdan organ nakli yapılabileceğini kaydeden Ağar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kadavra Donör(Verici), beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organları bağışladığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Canlı donör, organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında buluna bilmektedir. Sadece böbrek ve karaciğer nakli canlıdan yapılabilmektedir.”

BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİR?

 Organ alacak hastaların öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmekte olduğunu vurgulayan Ağar, “Beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybolmasıdır. Solunum ve dolaşım, solunum cihazı gibi destek makinelerine bağlanarak kısa bir süre sürdürebilmektedir. Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen ortalama 24–36 saat sonra diğer organlarda fonksiyonlarını kaybederler. Beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra bu kişiler kadavra donör adayı olarak adlandırılır. Bu donör adaylarının organları bağışlanırsa; organlar hayati fonksiyonlarını kaybetmeden en kısa sürede alınarak bekleyen hastalara nakledilir” dedi.

BEYİ ÖLÜMÜ İLE BİTKİSEL HAYAT ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramlarının birbirinden farklı olduğunu ifade eden Ağar, daha sonra şunları söyledi:

“ En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesidir. Bu hastalar ayrıca aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam etmekte ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilmektedir. Beyin ölümünde ise geriye dönüş mümkün değildir. Tıbbi ölüm halidir. İslam dininde canlı veya ölü insanların vücuduna zarar vermek yasaktır. Bununla birlikte İslam dininde başka bir insanın yaşamını kurtarmak, zor durumda olan insanlara iyilik amacıyla yardımcı olmak esastır. “

 KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

Kimlerin organ bağışında bulunabileceği ile ilgili olarak da bilkgi veren Sağlık Müdürü Ağar, “18 Yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes Sağlık Müdürlüklerine, hastanelere organ nakliyle ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak, doku ve organ bağışı belgesi alabilir. Organ bağışı yaptığınızı mutlaka yakınlarınıza da bildirin. Çünkü bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Sonradan fikrinizi değiştirirseniz, bağış kartınızı yırtıp atmanız ve bu karar değişikliğinizi ailenize bildirmeniz yeterlidir. Bu konuda özgürsünüz. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. Ne yazık ki insanlar organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebiliyorlar. Bu kapsamda yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve Organ Bağışı yapmaya davet ediyor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum” dedi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim