• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • Gümüşhane : 8 °C
  • Trabzon : 16 °C

ON YIL ARADAN SONRA YENİDEN

27.12.2015 13:18
ON YIL ARADAN SONRA YENİDEN
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde geleneksel değer olarak sürdürülen, evlerde kadınlar ve genç kızlar başta olmak üzere örülen İpek Halıcığı on yıl aradan sonra yeniden hayata geçiriliyor.

Kürtün ilçesinde geleneksel ipek halıcılığını desteklemek amacıyla 1984 yılında 20 haneye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca verilen kredi ile devlet desteği sağlanmış, 1990’lı yılların sonuna kadar 200-225 hane bireysel bazda ya da ailece çoluk çocuğu ile birlikte ipek halısı dokuyarak aile ekonomisine ve milli ekonomiye katkı sağlamıştı.

ARAPLAR BÜYÜK İLGİ GÖSTERMİŞTİ

Kürtün ilçesinde örülen ve özellikle seccade tipinde olan ipek halılar, ilçede kurulan kooperatif aracılığıyla evlerden alınarak İstanbul, İzmir ve Hereke’de satışa sunuluyordu.

Ancak, geçen süre içerisinde ipek ipliği fiyatlarındaki artışın, ipek halıcılığını da sekteye uğratması sonucu Kürtün ilçesinde ipek halı örme, fiyat artışları karşısında sona erdi.

YENİDEN HAYATA GEÇİRİLECEK

Kürtün Belediye Başkanlığı Proje Koordinatörü İbrahim Yücel, gazetemize yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş, aile ekonomisine önemli katkı sağlayan İpek Halıcılığını yeniden hayata geçirmek istediklerini ve Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında proje hazırladıklarını söyledi.

Yücel, hazırlanan 135 bin 700 liralık projenin Kalkınma Bakanlığı’na sunulduğunu ve Bakanlık tarafından onaylandığını belirterek, “Projemiz bayanlara yönelik bir projedir. 20 adet kursiyer arkadaşımız ve 2 tanede eğitmen arkadaşımızla beraber toplam 22 kişilik bir proje ve toplamda 90 iş günü olarak devam edecek” dedi.

MALİYET YÜKSEK

İpek halısının, iplikten dolayı maliyetinin yüksek olduğunu dile getiren Yücel, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İpek ipliğinin yanı sıra tezgahları da kurmak en az 2 bin lira gibi bir maliyet gerektiriyor. Ancak biz, bu yüksek maliyete bakmadan ilçemizde geçmişte olduğu gibi bir kazanç kaynağı olan ipek halıcılığını yeniden canlandırmak, aile ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Burada eğitim alan kursiyerlerimiz, istedikleri takdirde evlerinde ipek halısı örebilecek şekilde yetiştirilecektir.”

ALTI AYDA DOKUNUYOR

Dokunacak ipek halılarının 60x60, 90x90 ve 120x80 ebadında olacağını kaydeden Yücel, “Ancak bir ipek halısı altı ay gibi bir zaman alıyor. Biz, bu kursumuzda kursiyerlerimize ilmek aymayı, atılan ilmiğin seriye nasıl dönüşebilir öğretisini yapacağız. Kursumuzu bitiren kursiyerlerimizin ipek halı örmeye devam edip etmemeleri kendi takdirlerine kalmış. Biz sadece geçmişten günümüze gelen ve 10 yıl öncesinde ara verilen ipek halıcılığını yeniden hayata geçirmek için projemizi yaptık” diye konuştu.

İPLİĞİN KİLOSU 110 DOLAR

İpek ipliğinin kilosunun 110 dolara alındığını ve pahalı bir ürün olduğunu ifade eden Yücel, “3 kişi bir günde ancak 10 sıra atabiliyor. Bu da yaklaşık 80 gün gibi bir süre alıyor ve seccade tipindeki ipek halısı örülmüş oluyor. Projemizde biz kursiyerleri çok yorma da istemiyoruz. Elimizde şu anda 5 desen var. Bu desenlerin örülmesini öğreteceğiz” dedi.

SABIR İSTEYEN BİR MESLEK

İpek halıcılığın sabır isteyen bir meslek olduğunu da dile getiren Yücel, açıklamasında daha sonra şunları söyledi:

“Maliyeti yüksek olduğu gibi örülmesi de zaman alan bir meslek. Çok fazla alıcısı olmasa da özellikle seccade tipi olan halılara Arap turistler büyük ilgi gösteriyor. Ancak belediye olarak bizim amacımız geçmişte örülen ve üretimine ara verilen ipek halıcılığını yeniden günümüze taşımak olduğu için sadece kursiyerleri yetiştirmeye yönelik bir çalışma olacak.”

DESTEK OLUNSUN BİZLER ÖRELİM

Kursiyerlerden Fadime Ünlü ise, geçmişte ipek halısı dokuduğunu ancak, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle dokumaya ara verdiğini dile getirerek, “Kurs biter ve eğer bizim dokumalarımız satılırsa evimizde halı dokumaya devam ederiz. Maliyeti çok olduğu için dokuyamıyoruz, önceden dokuyorduk maliyeti kurtarıyordu şimdi kurtarmıyor. İpek halı dokuduğumuz yıllarda 200 liraya malzemeleri alıp 800 ile bin lira arasında halılarımızı sayıyorduk. Maliyetler yükselince ara verdik. Dokuyan diğer komşular da ara verdi. Eğer destek olunur, yardım edilirse yeniden halı dokumaya başlarız” şeklinde konuştu.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim