• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Gümüşhane : 22 °C
  • Trabzon : 17 °C

Obeziteye Karşı Uyardı

05.03.2020 10:31
Obeziteye Karşı Uyardı
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyenlerinden Zeynep Burcu Küçük, Dünya Obezite Günü ile ilgili açıklamalarda bulunarak obezite ile mücadele konusunda bilgiler paylaştı.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyenlerinden Zeynep Burcu Küçük, Dünya Obezite Günü ile ilgili açıklamalarda bulunarak obezite ile mücadele konusunda bilgiler paylaştı.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyenlerinden Zeynep Burcu Küçük, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Obezite’nin (şişmanlık) insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle de yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul edildiğini söyledi.

Dünyadaki En Önemli Sağlık Problemlerinden Birisi

Obezitenin günümüzde dünyadaki en önemli sağlık problemlerinden birisi olduğunu kaydeden Diyetisyen Küçük, “Son yıllarda yaşam biçimindeki değişikliklerinde katkısı ile toplumda görülme oranları sürekli artmakta ve obezitenin oluş mekanizmaları içerisinde henüz tanımlanmamış birçok genetik bozuklukların rol oynadığı düşünülmektedir. Obezite günümüzde dünyadaki en önemli sağlık problemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından obezite vücuttaki yağ miktarının sağlığı bozacak düzeyde artması olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'ini, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bireylerde bu değerler arası yağ miktarı normal kabul edilirken oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 30'un üzerine çıkması obezite olarak ifade edilmektedir. Obezitenin bir diğer göstergesi ise beden kitle indeksinin 25 ve üzerinde olmasıdır” diye konuştu.

Obeziteye Sebep Olan Faktörler

Obeziteye sebep olan faktörlerin günümüzde tam olarak belirlenemediğini ifade eden Küçük, “Obezitenin sebepleri halen tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile yetersiz fiziksel aktivitenin temel oluşturulduğu kabul edilmektedir. İlerleyen yaş, cinsiyet, genetik, hormanal ve metabolik etmenler, psikolojik problemler, kullanılan ilaçlar, doğumlar, sigara ve alkol kullanımı da obeziteye sebep olan önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite hem vücut sistemlerinde hem de kişilerin ruhsal durumunda  olumsuz etkiler yaratarak birçok sağlık problemine sebep olmaktadır. İnsilün direnci, tip 2 diyabet, kanser türleri,  hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, ruhsal rahatsızlar obezitenin sebep olduğu en sık karşılaşılan rahatsızlıklara örnek olarak verilebilir” şeklinde konuştu.

Obezite Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Türkiye’de obezitenin erkeklere göre kadınlarda daha fazla görüldüğüne değinen Küçük, “Ülkemizde yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010 sonuçlarına göre obezite görülme sıklığı erkeklerde %20.5, kadınlarda ise %41 olarak belirlenmiş olup toplamda toplumun %30'unun fazla kilolu olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Verilere bakıldığında ülkemizde obezitenin önemli bir sağlık sorunu haline geldiği, kilolu insan sayısının fazla olduğu görülmektedir” açıklamalarında bulundu.

Obeziteden Korunma Yolları

Obeziteden korunabilmek amacıyla bilgiler paylaşan Küçük, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Obeziteden korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite yapma alışkanlığının kazanılması temel yapı taşıdır. İdeal kilo ağırlığının kişiye özgü olarak belirlenmesi, ideal kiloya ulaşma sürecinin hekim kontrolünden geçtikten sonra diyetisyenler tarafından planlanması kişilerin kilo problemi olmadan sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerini sağlayacaktır. Bulaşıcı olmayan hastalıkların en önemli sebebinin obezite olması ve kişilerin yaşam kalitesini etkilemesi sağlıklı bir ömür sürmede obeziteden korunmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Her bireyin kendisi değerlendirmesi adına obezite veya fazla kilo konusunda problemi olup olmadığını belirlemesi açısından en kolay yöntem olan beden kitle indeksini hesaplaması tavsiye edilmektedir. Kilonun kilogram cinsinden değerinin boyun metre cinsinden değerinin karesine oranlanması ile çıkan sonuç olarak ifade edilen beden kitle indeksi 18.5-24.9 arasında olmalıdır. Bu aralığın altında ya da üstündeki değerler sağlık açısından iyi olmamakla beraber kişilerin hekim kontrolünden sonra diyetisyen ile görüşmesi sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım olacaktır. Unutulmamalıdır ki obezite ile mücadele anne karnından yaşamın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluktur.” 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim