• BIST 9698.39
  • Altın 2502.664
  • Dolar 32.5854
  • Euro 34.8559
  • Gümüşhane : 23 °C
  • Trabzon : 15 °C

MEME KANSERİNİ FARK ET!

07.10.2015 12:39
MEME KANSERİNİ FARK ET!
Gümüşhane Halk sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, meme kanserinin Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu bildirdi.

Pehlivan, yaptığı açıklamada, meme kanserinin erken evrede tespit edilmesi, bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Pehlivan,  2004 yılından beri Ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme etkinlikleri düzenlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Her 7 kadından birinde meme kanseri görülme riski vardır. Kansere bağlı ölüm nedenleri sıralamasında, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir kanser türüdür.”

Risk Faktörleri

“İlk doğum yaşı, 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artar. İlk adet yaşı, ilk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı,  menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır.Emzirme,  en az bir yıl süreyle emzirmenin koruyucu etkisinin olduğunu gösteren verilerin yanı sıra herhangi bir etkisinin olmadığını iddia eden çalışmalar da mevcuttur.”

Doğum Kontrol Hapları

“Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımı meme kanseri gelişim riskini arttırmaktadır. Menopoz sonrası hormon tedavisinde kullanılan ilaçlar, genellikle menopoza bağlı şikayetlerin ortadan kaldırılması veya azaltılması amacıyla kullanılırlar. Bu ilaçlar vücudun üretimini kestiği östrojen ve progesteron hormonlarını içermektedir. Bu ilaçları 5 yıl ve daha uzun süre kullanan menopoz sonrası dönem kadınlarda meme kanseri ve rahim kanseri riski artar.”

Boy ve Kilo

“Uzun boylu kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Bunun nedeni bilinmemektedir. Benzer şekilde bu kadınlarda kalın bağırsak kanseri riski de yüksek saptanmıştır. Menopoz öncesi dönemde aşırı zayıf kadınlarla, menopozdan sonra idealin üzerinde kilosu olan kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır.”

Beslenme ve Alkol

“Menopoz sonrası dönemde yağ oranı yüksek gıdalarla beslenme ile meme kanseri gelişimi arasında ilişki mevcuttur. Aksi olarak sebze ağırlıklı beslenmenin ise koruyucu etkisi bulunmakta. Günde 1 bardaktan daha fazla alkol tüketimi kadınlarda östrojen hormonu düzeylerini arttırdığı için kanser gelişim riskini arttırmaktadır.”

Ailede Meme Kanseri Öyküsü Olması

“Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazla görülmekte.”

Meme Kanserinin Belirtileri

“ Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkar.”

Meme Kanserinin Tanısı

“Erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar, evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve     Mamografi olarak sayılabilir.”

Kendi Kendine Muayene

“Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7-10. günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde muayene yapmalısınız. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurunuz. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırınız. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır.”

Tarama

“Normalde 20 yaşından sonra meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanızı önermekteyiz. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması çok öneklidir. 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmekteyiz. Ulusal kanser tarama programı önerilerine göre ülkemizde uygulanan meme kanseri tarama protokolü aşağıda yer almaktadır. 20-40 yaş arası ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arası, ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.”

423 Tarama Yapıldı

 “Gümüşhane il genelinde 2015 yılı ilk 9 ay boyunca çekilen mamografi sayısı 423 kişi olup taramalarımız mesai saatleri içersinde sürekli yapılmaktadır.Ayrıca uzak olan ilçe ve köylerden hizmet aracımızla önceden bilgilendirilen uygun yaş aralığındaki kadınlar KETEM birimimize getirilerek taramaları yapıldıktan sonra tekrar ikametlerine geri götürülerek mobil hizmet verilmektedir.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim