• BIST 9943.98
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Gümüşhane : 25 °C
  • Trabzon : 21 °C

KUDUZ, ÖNLENEBİLİR HASTALIKTIR

01.10.2015 20:31
KUDUZ, ÖNLENEBİLİR HASTALIKTIR
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Latife Sara Özmen, kuduzun tedavi edilir bir hastalık olduğunu bildirdi.

 

Özmen, yaptığı açıklamada, kuduzuz insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalık olduğunu, kuduz hastalığının öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla, bütün dünyanın Eylül ayına odaklandığını belirtti.

Her Yıl 55 Bin Kişi Ölüyor

Öncülüğü, Kuduz Kontrol Birliği tarafından yapılan ve dünya çapında çok sayıda hayvan ve insan sağlığı kuruluşu tarafından desteklenen “Dünya Kuduz Günü Etkinlikleri” aracılığı ile kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğu, buna rağmen dünyada her yıl yaklaşık 55 bin kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğü ve bunların yarısının 15 yaş altı çocuklar olduğu gerçeğinin insanlara hatırlatılmasının amaçlandığını ifade eden Özmen, şunları kaydetti:

“Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup, çakal, kurt ve tilki gibi doğadaki vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir.”

İnsanlar ve Hayvanlar İçin Ölümcüldür

Özmen, kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcül olduğunu dile getirerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Erişkinlere göre hayvanlarla daha fazla yakın temasta bulunmaları ve ısırılma, tırmalanma gibi durumlarda ailelerine haber vermemeleri sebebiyle çocuklarda kuduz riski daha fazladır. Kuduzun önlenebilir bir hastalık olması sevindiricidir. Hastalığın önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanması çok önemlidir. Bu nedenle hayvanlarımızı aşılatarak kendimizi, evcil hayvanlarımızı ve içinde yaşadığımız toplumu korumalıyız.”

Isırıldıktan Sonra Ne Yapmalı?

Kuduz bir hayvan tarafından ısırılması halinde neler yapılması gerektiği konusunda da açıklamada bulunan Özmen, şunları söyledi:

“Eğer ısırılırsanız, ısırık yarasını vakit kaybetmeden bol su ve sabunla en az 15 dakika yıkayınız ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hekiminiz gerekli görür ve aşı programına alırsa aşılarınızı aksatmadan yaptırınız. Eğer evcil hayvanınız ısırılırsa hemen bir veteriner hekime danışınız. Ayrıca, kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve ölümle sonuçlandığından, kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yara tedavisi ile kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamalarının hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır.” İbrahim Özdemir

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim