• BIST 10255.86
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • Gümüşhane : 17 °C
  • Trabzon : 16 °C

KEKEMELİK VE TEDAVİSİ

01.11.2016 16:16
KEKEMELİK VE TEDAVİSİ
Ağar, yaptığı açıklamada, kelime ya da hecelerin tekrarı çocuklarda 5 yaşına kadar görülebildiğini, bu tekrarlamaların hastalık boyutuna ulaşılıp ulaşılmadığına dikkat etmek gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti :

Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, kekemeliğin, cümlelerin, kelimelerin tekrarı şeklinde görüldüğünü, bu durumda kekeme kişilerin karşısındakiyle iletişimini güçleştirdiğini, konuşma akıcılığının kaybolduğunu, iletişimdeki bozukluğun yanlış anlaşmalara sebebiyet verdiğini söyledi.

Ağar, yaptığı açıklamada, kelime ya da hecelerin tekrarı çocuklarda 5 yaşına kadar görülebildiğini, bu tekrarlamaların hastalık boyutuna ulaşılıp ulaşılmadığına dikkat etmek gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Kekemelik daha çok kelimenin ya da hecenin başındaki ‘ H ‘ harfinde görülür. Hecenin başındaki bu sessiz harfi, takip eden sesli harfe göre daha zor ifade eder. Kekemeliği azaltan durumlar vardır. Bunlar şarkı söylemek, ritmik konuşmak, dua etmek, gürültülü ortamda konuşmak vb. şekilde sıralanabilir. Kekemeliğin arttıran durumlar da vardır. İsim söylerken ve önemli bir konudan bahsederken kekemeliğin arttığı görülmektedir. Kekemelik tamamen kalıtsal olduğu bu konu hakkındaki en yaygın yanlış inançtır. Ayrıca bazılarının kekemeliğin sadece ilaç tedavisiyle geçeceğine inanması yanlıştır. Kekemelik bazen kendiliğinden düzelir, bazen de uygun tedavilerle kontrol altına alınır. Kekemelik tedavisinde temel amaç kekemeliği kontrol altına alarak akıcı konuşmayı sağlamaktır. Çocuklarda ve yetişkinlerde dil ve konuşma terapistinden yardım alına bilinir.”

KEKEMELİĞİN TEDAVİ YOLLARI

Kekemeliğin, tedavi yolları ile ilgili olarak da bilgi veren Sağlık Müdürü Ağar, şunları söyledi:

“Öncelikle bireyin kekemeliğinin hangi kategoride olduğu yapılan testlerle tespit edilmektedir. Kekemelik tedavisi özel eğitimler eşliğinde yapılmaktadır. En sık kullanılan tedavi yaklaşımları; davranış modifikasyonu, nefes egzersizleri, konuşma eğitimi şeklinde görülmektedir. Ancak kişinin içinde bulunduğu duruma bağlı ek olarak ilaç tedavisinde uygulanmaktadır. Bu eğitimi gören hastalar kısa bir zamanda daha rahat konuşur hale gelmektedirler. Bazı çocuklarda ilerleyen dönemlerde kendiliğinden ortadan kalktığı görülür. Ailelere bu konuda bazı görevler düşmektedir: Çocuklarına konuşma konusunda baskı yapmamalı, kelime ya da cümlelerini düzeltmemeli, çocuğun kendini rahatça ifade etmesine olanak tanımalı, konuşurken sabırla dinlemeli, çocuğun dikkati konuşması üzerine çekilmemeli, alay etme, utandırma, zorlama gibi tutumlardan kaçınmalıdırlar.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim