• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Gümüşhane : 7 °C
  • Trabzon : 15 °C

HER ŞEY SAĞLIĞINIZ İÇİN...

01.09.2016 10:35
HER ŞEY SAĞLIĞINIZ İÇİN...
Her hafta olduğu gibi bu haftada “Hekiminiz Diyor ki” sağlık sayfamızda Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası kutlanmakta olan Halk Sağlığı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.

 

Her hafta olduğu gibi bu haftada “Hekiminiz Diyor ki” sağlık sayfamızda Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası kutlanmakta olan Halk Sağlığı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta kapsamında halk sağlığının ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemi vurgulanmaktadır. Halk sağlığı açısından en önemli amaç, toplumun sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır.

Sadece hastaneye ulaşanları değil tüm toplumu kapsar

Halk sağlığı uygulaması sağlıklı bireyin sağlıklı toplumu oluşturacağı anlayışından yola çıkarak, bireyin anne rahminden hayatının sonuna kadar olan tüm süreçte sağlıklı yaşam sürmesini ve hastalıklardan korunmasını amaçlar. Bireyi fiziksel, biyolojik ve sosyal çevresi ile bir bütün olarak görür, sağlık hizmetini kişiye hem sağlıklı iken hem hasta iken sunar. Sadece hastaneye ulaşanları değil tüm toplumu kapsar.

“İlimizin en ücra köşelerine kadar sağlık hizmeti sunmaktayız”

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizin en ücra köşelerine kadar ulaşan 350’ye yakın personelimizle vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmaktayız. Aile sağlığı merkezlerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel, ekip ruhu içerisinde hizmet vermekteyiz.

Aile hekimliği uygulaması

Yaşamın ilk anlarından itibaren her vatandaş aile hekiminden hizmet almaya başlamaktadır. 17 aile sağlığı merkezinde hizmet veren 41 aile hekimi, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir. Aile hekimliği uygulaması ile her birey sağlıkları ile ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir hekime kavuşmuştur. 3 İlçe Entegre Hastanesi, 6 Toplum Sağlığı Merkezi, 1 Halk Sağlığı Laboratuvarı, 1 Verem Savaş Dispanseri ve 21 Sağlık Evinde sağlık hizmetleri titizlikle sunulmaktadır. 

416 kişiye evinde sağlık hizmeti

İlimizde sağlık hizmetleri sadece sağlık tesisleri ile sınırlı kalmayıp aile hekimlerince kişiler yaşadıkları yerde ziyaret edilerek sağlık problemlerine çözüm bulunmaktadır. Bunun yanı sıra evlerinden çıkamayan 416 kişiye evinde sağlık hizmeti sunulmaktadır.

Kadın ve çocuk sağlığı

Kadın ve çocuk sağlığı da önceliklerimiz arasındadır. Özelikle doğurganlık çağındaki kadınlar ve gebelikten itibaren bebek ve çocuklarımıza yönelik sağlık hizmetleri itina ile sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir. On üç ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan ulusal aşı programı geleceğin güvencesi çocuklarımıza uygulanmaktadır. Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedef; hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir.

İçme ve kullanma sularının güvenilirliği

Sağlığın temel unsurlarından olan içme ve kullanma sularının güvenilir olması için her yıl düzenli aralıklarla alınan numunelerden yapılan tahlille şebeke sularını, güvenliği takip edilmektedir. Tercih ettiğimiz yaşam tarzı sağlığımızı şekillendirir. Birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir. Ulusal programlarımız doğrultusunda sağlığımızı tehdit eden risk faktörlerine karşı vatandaşlarımızla birlikte mücadele edilmektedir. ALO 171 sigara bırakma hattı 7 gün 24 saat esası ile danışmanlık hizmeti vermekte ve dileyen vatandaşı yurt sathına yayılmış 400’den fazla sigara bırakma polikliniğine yönlendirmektedir. ALO 191 hattı ile de uyuşturucuyla mücadeleye destek verilmektedir.

“Her şeyin başı sağlıktır”

Ruhen sağlıklı bir kişi  kendisi ve çevresi ile dengeli ve uyumlu olmalı, güçlüklerle mücadele edebilmeli, üzüntü ve sıkıntılarını giderebilmelidir. İşte bu yüzden her şeyin başı sağlıktır düşüncesiyle kumrum olarak gerekli hassasiyet gösterilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı

Ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar en önemli halk sağlığı sorunları içindedir. Ağız ve diş sağlığı konusunda bireylerin yeterince bilinçli olmaması ise bu sorunu toplumsal bir sorun haline getirmektedir. Günden güne boyutları büyüyen soruna verdiğimiz önem çerçevesinde ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin il geneline yayılması hedeflenmektedir.

İlimizde kanser taramaları

Dünyadaki gelişmiş ülkelerle aynı şekilde üç kanser türü (meme, rahim ağzı, kalın bağırsak) için erken teşhise yönelik tarama yapılmakta ve kanserden korunmaya yönelik eğitimler aralıksız sürdürülmektedir. Özellikle kanser hastalarında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır.  İlimizde kanser taramaları Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) birimleri tarafından yürütülmektedir. KETEM birimlerimizde serviks (rahim ağzı), Kolon (kalın bağırsak kanseri) ve meme kanseri erken tanı ve tedavi programları uygulanmakta ve kanser ile ilgili önleyici tedbirler alınmaktadır. Sizde en yakın zamanda KETEM’e başvurarak kanser taramalarını yaptırabilirsiniz. KETEM’de tarama işlemleri en fazla 1 saatinizi; kanser ise hayatınızı alır.

Koruyucu Sağlık Hizmetleri

İlimizde de, hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için Halk Sağlığına yönelik koruyucu hekimlik çalışmaları artarak sürdürülmektedir. Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Halk Sağlığı çalışmaları tedavi edici hizmetlere göre etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren uzun soluklu çalışmaları gerektirir. Bu uzun soluklu yolda Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı büyük bir özveriyle sürdürmekteyiz.

HER ŞEY SAĞLIĞINIZ İÇİN!

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim