• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 24 °C
  • Trabzon : 15 °C

“HER BAĞIŞ, YENİ BİR HAYATTIR”

09.11.2016 18:20
“HER BAĞIŞ, YENİ BİR HAYATTIR”
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Gümüşhane’de konferans düzenlendi. Konferansa katılan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, konferans öncesinde organlarını bağışladı.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Gümüşhane’de konferans düzenlendi. Konferansa katılan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, konferans öncesinde organlarını bağışladı.

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen konferans, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.  Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Okay Memiş,  her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı konulu etkinlikler düzenlendiğini anımsatarak, organ bağışının çok önemli bir konu olduğunu söyledi.

“Organ bağışını teşvik edici birçok ayet ve hadis var”

Organ bağışının tıbbi ve hukuki bir takım gerekleri olduğunu belirten Vali Memiş, “Organ bağışını, bütün şartlar oluştuktan sonra, hayatını devam ettirecek olan insanlarımızın imdadına yetişecek bir işlem olarak görüyoruz. Bunun biraz daha vatandaşlarımıza aktarılması gerekiyor. Bir takım dini kaygıları olan vatandaşlarımıza yönelik olarak da bilgilendirmeler yapılmaya devam ediyor. Hem Kur’an-ı Kerim’de hem de Peygamber Efendimizin hadislerinde buna yönelik olarak teşvik edici birçok ayet ve hadisler var. Tıbben de hiçbir sakıncası yok. Biz de kısa bir bilgilendirme neticesinde böyle bir bağışta bulunduk. Hayırlı olsun” diye konuştu.

“İtibar edilecek tek merci Diyanet İşleridir”

18 yaşını doldurmuş herkesin özgür iradesiyle organlarını bağışlayabileceğini dile getiren Vali Memiş, “Beyin ölümünün gerçekleşmesiyle beraber artık ölüm gerçekleşmiş kabul ediliyor. O hastanın geriye dönüşü mümkün değil. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da bu konuda fetvası vardır. Bu konuda itibar edilecek tek merci Diyanet İşleridir” dedi.

“Yeni Devlet Hastanesi yolu yılsonuna kadar bitirilecek”

200 yataklı Yeni Devlet Hastanesi’nin kullanıma hazır olduğunu da açıklayan Vali Memiş, “Geçici kabulleri yapıldı. Biz de şu anda yolunu yapıyoruz. Yol için Maliye Bakanlığı’mızdan ödenek talep ettim. Akabinde ihalemizi yaptık. Yılsonuna kadar yolumuzu da bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Gümüşhane Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu’da yaptığı bilgilendirmede organ bağışının önemine değinerek,  tüm vatandaşları organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet etti.

Organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması hedefi

Türkiye genelinde organ bağışı sayısını artırmak ve vatandaşlarda organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında "Organ Bağış Haftası" etkinlikleri yapıldığını belirten Çakıroğlu, “Bilindiği üzere organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönemde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir” açıklamasında bulundu.

“Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta”

Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün artmakta olduğunu kaydeden Çakıroğlu şöyle devam etti:

“Ülkemizdeki ulusal koordinasyon merkezine kayıtlı 22 bin 162 kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler.  2 bin 238 sayılı organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve nakli hakkında kanuna göre, 18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra, kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabilirler. Organ bağışına olumlu yaklaşan kişilerin bu durumu önceden aile içinde konuşmaları oldukça faydalıdır. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra vücut işlevleri hızla bozulduğu için kadavra donör organlarının en kısa sürede alınarak bekleyen hastalara nakledilmesi gereklidir.”

“İslam dininin organ ve doku nakline olumlu yaklaşımı söz konusu”

İslam dininde ve diğer büyük dinlerde organ ve doku nakline olumlu bir yaklaşım söz konusu olduğundan bahseden Çakıroğlu daha sonra şunları söyledi:

“Ülkemizde organlar Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtılmaktadır. Sistemin amacı, ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasına gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuları, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır.”

“Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği bilinci arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyor”

Çakıroğlu, Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği olarak, Organ Bağış Haftasında çalışanları ve halkı  bilinçlendirmek amaçlı, çeşitli kurum ve kuruluşlarda eğitim toplantıları düzenlenmekte olduklarını, halkın yoğun olarak bulunduğu cadde, park ve alışveriş merkezlerinde broşür dağıtılıp ve organ bağış stantları açıldığını, daha geniş kitlelere ulaşabilmek için basın yayın organları aracılığı ile Organ ve Doku bağışı konusunda hazırlanan sunum ve slaytlarla bilinci arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Gümüşhane’de bağışçı sayısı bin

Son rakamlara göre Gümüşhane’de  organ bağışçı sayısını  bin kişi olarak açıklayan Çakıroğlu, Organ bağışında bulunmak  isteyen vatandaşların Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Organ ve Doku Bağışı Koordinatörlüğüne, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmalarının yeterli olduğunu belirtti.

Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu’nun bilgilendirmelerinden sonra, Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinatörü Uzman Dr. Fatih Kacıroğlu ve İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Hacıfettahoğlu tarafından organ bağışı konusunda birer sunum gerçekleştirilerek, sorular cevaplandırıldı.

Program nedeniyle kurulan stantta çoğunluğu üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 22 kişi organlarını bağışladı.

Konferansa Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Vekili ve Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Gümüşhane Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Baytar, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Özgür Çelebi, kurum müdürleri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim