• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Gümüşhane : 6 °C
  • Trabzon : 15 °C

HAYATA HEDİYENİZ OLSUN

06.11.2015 14:35
HAYATA HEDİYENİZ OLSUN
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, organ bağışı hakkında gazetemize yaptığı açıklamada, “Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır” dedi.

 

Organ bağışı sayısını artırmak, organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağış Haftası” etkinlikleri yapıldığını ifade eden Ağar, “Organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönemde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır” dedi.

Ağar, organ yetmezliklerinin hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açmasına neden olduğunu belirterek, “Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki ulusal koordinasyon merkezine kayıtlı 22.162  kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler” diye konuştu.

Süreç Nasıl İşliyor

Ağar,18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan kişilerin yaşamlarını yitirdikten sonra, kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabileceklerini hatırlatarak, “Organ bağışına olumlu yaklaşan kişilerin bu durumu önceden aile içinde konuşmaları oldukça faydalıdır. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra vücut işlevleri hızla bozulduğu için kadavra donör organlarının en kısa sürede alınarak bekleyen hastalara nakledilmesi gereklidir. İslam dininde ve diğer büyük dinlerde organ ve doku nakline olumlu bir yaklaşım söz konusudur. Ülkemizde organlar Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtılmaktadır. Sistemin amacı; ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasına gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuları, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır” diye belirtti.

Gümüşhane’de 704 Bağışçı Var

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü olarak, Organ Bağış Haftasında yapılan etkinlikleri Ağar, şu şekilde aktardı;

 “Halkı bilinçlendirmek amaçlı,  çeşitli kurum ve kuruluşlarda  eğitim toplantıları düzenlenmekte, halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, park  ve alış veriş merkezlerinde broşür dağıtılmakta  ve organ bağış stantları açılmaktadır. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek için basın yayın organları aracılığı ile  Organ ve Doku bağışı konusunda  hazırlanan sunum ve slaytlarla bilinci arttırmaya yönelik  çalışmalar yapılmaktadır. Bugün itibariyle ilimizde organ bağışçı sayısı 704 kişidir. İlimiz Türkiye genelinde 36.sırada yer almakta olup, nüfusa oranladığımızda 8. İl konumundayız Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Organ ve Doku Bağışı Koordinatörlüğüne, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine  başvuruda bulunmaları yeterlidir. Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim