• BIST 9454.9
  • Altın 2499.643
  • Dolar 32.5852
  • Euro 34.7859
  • Gümüşhane : 22 °C
  • Trabzon : 16 °C

Gümüşhane'de Keneyle Mücadele

25.02.2015 19:14
Gümüşhane'de Keneyle Mücadele
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Şube Müdürü Latife Sara Özmen, yapılan bilinçlendirme çalışmaları, verilen eğitimler ve vatandaşların duyarlılığıyla keneyle mücadelede önemli başarı sağlandığını söyledi.

Özmen, yaptığı açıklamada, keneden korkulmasına gerek olmadığını ancak kenenin de hafife alınmaması gerektiğini belirtti.

KKKA virüsünün insanlara enfekte kenelerin yapışması ve kan emmesi sırasında salgıladıkları tükürük ve kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında temasla bulaştığını ifade eden Özmen, "Hastalık için çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner hekimler, veteriner sağlık teknisyenleri, akut hastalarla temas olasılığı bulunan salgın bölgelerde görev yapan sağlık personeli, askerler, kamp yapanlar risk altındadır" dedi.

Hastalığın ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, bulantı, kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanamayla kendini gösterdiğini dile getiren Özmen, "Ateş, kırıklık, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda, mide bölgesinde, bel bölgesinde ağrı gibi belirtilerle ani olarak başlamaktadır. Bazen bu bulgulara kusma, karın ağrısı ve ishal ilave olabilmektedir. Gövde ve kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir" diye konuştu.

İnsan vücuduna yapışan kenelerin kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden, patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınması gerektiğini kaydeden Özmen, mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini söyledi.

-"Bilinçlendirme çalışmaları keneden ölümleri azalttı"

Özmen, Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan keneyle mücadele ekiplerinin köy köy gezerek yürüttükleri çalışmalar sonucu kentte KKKA hastalığına bağlı ölümlerin önemli ölçüde azalttığını belirterek, "İlimizde KKKA ile mücadele 2004 yılından itibaren sürdürülmektedir. Geçen 10 yılda 501 vaka meydana gelmiş, 13 vatandaşımız bu hastalıktan hayatını kaybetmiştir. Geçen yıl görülen 66 vakadan ölen vatandaşımız olmamıştır" dedi.

KKKA hastalığıyla on yıldır sürdürülen mücadelede gelinen noktanın sevindirici olduğunu dile getiren Özmen, geçen yıl 15 bin kene çıkarma kartı, bin 500 afiş ve 11 bin 500 broşür dağıtıldığını, alınan ektoparaziter 6 bin litrelik ilacın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilerek 61 bin 716 büyükbaş, 14 bin 806 küçükbaş hayvanın da ilaçlandığını söyledi.

Yapılan bilinçlendirme çalışmaları, verilen eğitimlerle ve vatandaşların duyarlılığı ile kene ile mücadelede önemli başarı sağlandığını ifade eden Özmen, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına bu yıl da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim