• BIST 9801.44
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 23 °C
  • Trabzon : 24 °C

GÜMÜŞHANE'DE GURBETÇİLERE KENE UYARISI

29.07.2015 18:20
GÜMÜŞHANE'DE GURBETÇİLERE KENE UYARISI
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan Gümüşhane’ye yaz aylarında misafir olarak gelen hemşerilerimizi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalık hakkında dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Pehlivan, gazetemize yaptığı açıklamada Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı kenelerle beraber insanlara geçen bir hastalık olduğunu, aynı zamanda hasta hayvanların vücut sıvılarıyla beraber de bulaşması söz konusu bir durum olduğunu ifade etti.  Pehlivan,  Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge ile beraber Mart ayından itibaren bilgilendirme şeklinde, öncelikle sağlık personeline, hekimlere, din görevlilerine ve muhtarlara Nisan-Mayıs ayına kadar bilgilendirme işlemlerinin tamamlandığını da hatırlattı. Pehlivan,  Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı  ile ilgili de Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünce de 4 bin 500 litre ilaç çiftçilerimize dağıtıldığını söyledi.

KKKA hastalığıyla ilgili endişeye gerek olmadığını söyleyen Pehlivan, “Tedbirle beraber bu hastalığı ortadan kaldırabiliriz. Gümüşhane güzel yaşanılabilir bir memleket ve biz misafirlerimizi memleketimize bekliyoruz. Bu konuyla ilgili olarak dışarıdan gelen hemşerilerimizin bilgi almak için aile hekimlerine özellikle sağlık birimlerimize ve toplum sağlığı merkezlerimizden geniş detaylı bilgi alabilirler. Muhtarlarımıza da bu konuda büyük görevler düşüyor ve onlara da afiş ve broşürler dağıtıyoruz” dedi.

“İlimizde daha önceki yıllarda olan KKKA hastalığına yakalanan ve ilimize misafir olarak gelen bir hemşerimizin vefatı olmuştu. 8 yıldır bu hastalıkla mücadele içerisindeyiz ve bizim bölge hastanelerimiz bu konuda deneyim kazandı. Vatandaşların belli bir seviye gelmesi yeterli değil, bunu sürekli olarak tazelemeye çalışıyoruz. Bu konuda misafir olarak Gümüşhane’ye gelen vatandaşlarımıza da bu bilgileri tekrardan hatırlatmak gerektiğini düşünüyorum.”  

KKKA hastalığının ölümcül seyredilebilen bir hastalık olmasına rağmen alınacak koruyucu tedbirlerle bu hastalıktan korunabileceğimiz yöntemlerden bahseden Pehlivan sözlerine şu şekilde devam etti.

“Keneden korunmak için öncelikle açık renk elbiseler giymemiz gerekiyor. Özellikle ormanlık alanlara gidiyorken koyu renklerden kaçınmak gerekiyor. Pantolonumuzun paçalarını mümkün mertebe çoraplarımızın içerisine koymaya dikkat etmeliyiz. Piknik alanında özellikle açık renk örtüler kullanarak üzerinde oturulmalıdır ve yapışan keneleri bu şekilde fark edebilir. Keneler genelde kahverengi elbiselerde görünmezler ve açık elbiselerde ise rahat bir şekilde görünürler. Özellikle araziden döndükten sonra misafirlerimiz ve Gümüşhane halkı vücutlarını kontrol etmeli ve gözden geçirilmelidir. Kene vücutta ne kadar süre kadar kalırsa hastalığın bulama riski o kadar artar.  Birinci olarak bulaşmayı önlemek için kenenin vücutta tutunma süresini en aza indirmemiz gerekir. ikinci olarak bulaşma süresini en asgari düzeye indirmemiz lazım. Konuyla ilgili bu önlemlerle bu hastalıktan misafirlerimiz kurtulabilir. Misafirlerimizin fazla endişe etmelerine gerek yok. Sürekli olarak bilgilendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bilgilendirmeler afiş, broşür, camii imamlarıyla beraber devam ediyor.  Ayrıca belediye hopörleriyle beraberde alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirme yapılacak.”

“Kırım Kongo kanamalı hastalığının belirtileri ise ateş, baş ağrısı, kırgınlık, halsizliktir. Vücuda yapışan keneden kurtulmak için en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekir ve kene çıkarma kartları ile çıkartılır. Kesinlikle elle çıkartılmamalıdır bir cımbız yarımıyla koparmadan çıkarılabilir. Kenelerin üzerine alkol, kolanyağı gibi kimyasal maddeler dökülmemelidir. ”  Ramazan Yetim

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim